A Gebre Selassie-Ronaldo párharc dönthet az Eb-negyeddöntőben

Vágólapra másolva!
Az Európa-bajnokság első negyeddöntőjét az előzetesen a legerősebb csoportnak tartott négyesből továbbjutó portugálok a torna egyik meglepetéscsapatával, Csehországgal vívják. A mérkőzés kulcsmomentuma lehet, hogy az Eb felfedezettjének számító cseh jobbhátvéd, Theodor Gebre Selassie mihez kezd Európa szupersztárjával, Cristiano Ronaldóval.
Vágólapra másolva!

Amikor az Eb első napján Csehország sima, 4-1-es vereséget szenvedett Oroszországtól, akkor valószínűleg kevesen gondolták, hogy a válogatott a csoportkör után is versenyben lesz. Pedig a csehek, illetve a jogelődnek számító csehszlovákok remek mérleggel rendelkeztek az Európa-bajnokságokon, elvégre hatból négyszer ott voltak a legjobb négy között. A portugálok számára pedig intő jel lehet, hogy a csehek negyeddöntőt sohasem veszítettek, 1996-ban éppen Portugáliát verték ki Karel Poborsky emlékezetes góljával. A két csapat nyolc évvel később is összekerülhetett volna, de akkor a csehek az elődöntőben kikaptak Görögországtól, így nem jött létre a Portugália-Csehország finálé.

Most viszont a legjobb négy közé jutás a tét, és a portugálok teljes nyugalomban készülhettek az összecsapásra: a csapat a legnehezebbnek tartott Eb-csoportból úgy ment tovább, hogy az utolsó két meccsén öt gólt szerzett - pedig ezt megelőzően idén négy találkozón csak egyszer volt eredményes. Persze a szerencsén is sok múlik, a portugálok az Eb-n már négy kapufát is lőttek - ez rekord az idei tornán. Paulo Bentónak könnyű dolga volt, amikor a kezdő tizenegyet megnevezte: Portugália eddig mind a három találkozón ugyanazzal a csapattal lépett pályára, és ez várhatóan a negyedik mérkőzésen is így lesz.

A cseheknél az egyetlen, ám annál nagyobb kérdés a csapatkapitány, Tomás Rosicky játéka. Az Arsenal középpályását a görögök ellen a szünetben le kellett cserélni, és Achilles-sérülése miatt a lengyelek ellen sem tudta vállalni a játékot - viszont a házigazdákat nélküle is sikerült legyőzni. Rosicky hazautazott Prágába gyógykezelésre, majd szerdán visszatért a csehek főhadiszállására, Wroclawba, és együtt edzett a többiekkel. Játéka így is kérdéses, Michal Bílek várhatóan csak az utolsó percben dönt a szerepeltetéséről.

A mérkőzés egyik legnagyobb csatáját a cseh jobbhátvéd, Theodor Gebre Selassie, illetve Cristiano Ronaldo összecsapása jelentheti. A Real Madrid szupersztárja nem a védőmunkájáról híres, gyakorlatilag fel van mentve a védekezés alól, és a csehek védője számára adott a dilemma: mennyire mehet előre, mint ahogyan azt szokta tenni, kihasználhatja-e a Ronaldo mögötti területet, vagy inkább azzal foglalkozzon, hogy megállítsa ellenfelét. A csehek számára akár még az is előnyt jelenthet, hogy az ő kapujukban Petr Cech személyében egy vérbeli tizenegyesölő áll - elég, ha csak az idei BL-döntőre gondolunk. A szerdai tréningen a csehek természetesen gyakorolták a büntetőket is, és Cech sem titkolta, hogy tanulmányozta a portugálok tizenegyesrúgási szokásait.

Forrás: AFP/Francisco Leong
Forrás: AFP/Francisco Leong

A várható kezdőcsapatok:
Csehország: P. Cech - Gebre Selassie, Sivok, M. Kadlec, Limbersky, Hübschman, Plasil, Jirácek, Kolár, Pilar, Baros.
Portugália: Ruí Patricio - Joao Pereira, Pepe, Bruno Alves, Fábio Coentrao, Miguel Veloso, Raúl Meireles, Joao Moutinho, Nani, Hélder Postiga, Cristiano Ronaldo.

www.globalsoccerapp.com