A németek padlóra küldték a görögöket

Vágólapra másolva!
A németek csupán néhány percig hagyták, hogy azt érezzék a görögök, hogy van esélyük bejutni a négy közé az Európa-bajnokságon. Joachim Löw együttese a negyeddöntőben az első félidő elejét átaludta, de azt leszámítva lefocizta a pályáról a jóval gyengébb Görögországot, így a 4-2-es győzelemnek köszönhetően bejutott az elődöntőbe.
Vágólapra másolva!

Khedira: Nagyon nehéz lesz megverni minket

Eredmény, negyeddöntő:
Németország - Görögország 4-2 (1-0)
Gdansk, 39 ezer néző
v.: Damir Skomina (szlovén)
Németország: Neuer - Boateng, Badstuber, Hummels, Lahm - Schweinsteiger, Khedira - Reus (Götze, 80.), Özil, Schürrle (Müller, 67.) - Klose (Gomez, 79.)
Görögország: Szifakisz - Toroszidisz, Papasztatopulosz, K. Papadopulosz, Cavelasz (Fotakisz, a szünetben) - Makosz (Liberopulosz, 72.), Maniatisz, Ninisz (Gekasz, a szünetben), Kacuranisz, Szamarasz - Szalpingidisz
gól: Lahm (39.), Khedira (61.), Klose (68.), Reus (74.), illetve Szamarasz (55.), Szalpingidisz (89.)
sárga lap: Szamarasz (14.), Papasztatopulosz (75.)

A német-görög meccs több volt, mint egy Eb-negyeddöntő az ismert gazdasági helyzet miatt, hiszen a pénzügyi összeomlás szélén álló görögöktől a németek azonnali, brutális megszorításokat várnak az ország megmentéséért cserébe. Közben egyre több görög állami vállalat kerül német kézbe, így főleg a görög csapat számára volt ez több egy "szimpla" Eb-meccsnél.

Joachim Löw, a jóval nagyobb játékerőt képviselő német válogatott szövetségi kapitánya ezzel párhuzamban úgy gondolta, hogy három kihagyhatatlannak vélt sztárja, Lukas Podolski, Thomas Müller és a háromgólos Mario Gomez nélkül is meg fogják verni a lesajnált görögöket, így kihagyta őket a kezdőből. Miroslav Klose, Marco Reus és André Schürrle került be a helyükre, utóbbi játékos, a Leverkusen focistája a harmadik percben közel állt ahhoz, hogy meghálálja, és igazolja Löw döntését, ám hiába lőtt a kapuba, les miatt érvénytelenítették a gólt, jogosan.

A német válogatott korábbi kapusa, Oliver Khan az egyik német tévének korábban azt mondta, nem érti, hogy Gomez helyett miért nem Klose kezd, hiszen összjátékban sokkal jobb a bayernes gólzsáknál. Ez a meccs elején máris igazolódni látszott, a görögöket a kapujuk elé szögező németeknél Klose sokat mutatta magát, kivette a részét a játékból, és remek passzokat adott a társainak.

A szintén a kezdőbe most bekerült Reus a 22. és a 24. percben néhány megmozdulással eldönthette volna a meccset, előbb Özilt hozta ziccerbe, de a Real Madrid klasszisa nem tudta belőni a helyzetet, majd ő maga próbálkozott, de a görög kapus, Szifakisz védett. Reus egy perccel később Klosénak passzolt, akinek csak az üres kapuba kellett volna továbbítania, de hiába csúszott be, centikkel lemaradt a labdáról.

A németek rengetegszer próbálkoztak lövéssel, tudták, hogy Szifakisz az Eb leglyukaskezűbb kapusa címre hatalmas eséllyel pályázhat, nem volt olyan labda, ami ne pattant volna ki róla. Az első ilyen lövés a 39. percben érkezett, Philipp Lahm, a németek csapatkapitánya 19-20 méterről parádésan lőtte ki a bal sarkot.

Az első félidőben a görögökön semmi nem látszott a meccs előtti nagy fogadkozásból, összesen két kapura lövésük volt a 13 némettel szemben, míg a labdabirtoklás egészen elképesztő volt, a 70-30 százalék barcelonai magasságnak számít.

A szünetben próbált változtatni Fernando Santos, a görögök szövetségi kapitánya behozta többek között a csatár Gekaszt is, Szalpingidiszt pedig azzal a lendülettel kihúzta a jobb szélre.

A németek nagyon kényelmesen jöttek ki a második félidőre, és bár tovább irányították a játékot, a görögök kétszer is elmentek egy-egy villámgyors kontrával, a másodikat pedig Szamarasz be is lőtte, méghozzá Szalpingidisz beadását értékesítve. Az addig statisztaszerepet játszó, a németeknek nemcsak a gazdasági helyzetben, hanem a pályán is kiszolgáltatott görögök tehát az 55. percben hatalmas meglepetésre egyenlítettek.

Forrás: AFP/Fabrice Coffrini
Szamarasz gólja után néhány percig izgalmas volt a meccs

A németek ettől a brutális arcon csapástól egyből felébredtek, és csupán öt perc kellett nekik, hogy Khedira parádésan eltalált lövésével újra vezessenek, majd újabb néhány perc múlva a Gomez helyére a kezdőbe tett Klose el is döntötte a meccset. Löw húzása tehát bejött, sőt negyed órával a vége előtt a másik meglepetésember, Reus is betalált, ráadásul Klose kipattanó lövését vágta a hálóba. Szalpingidisz a végén még tizenegyesből szépített, de ez már nem osztott-szorzott semmit, a németek 4-2-re nyertek.

Forrás: AFP/Patrik Stollarz
Klose fejese minden eldöntött

A mindössze 23,5 év átlagéletkorú német válogatott rekordot állított fel, hiszen sorozatban 15. győzelmét aratta, eddig a 14 sikerrel megvívott meccsel holtversenyben állt a franciákkal, a hollandokkal és a spanyolokkal.

Németország az Anglia-Olaszország negyeddöntő győztesével játszik a fináléért.