A szexről is örökre lemondanának egy Eb-győzelemért

A német válogatott szurkolói spanyolországban, alkohol és a foci EB
Vágólapra másolva!
Egy, az Európa-bajnokság előtt készített felmérés szerint a szurkolók húsz százaléka örökre lemondana az alkoholról, ha ezzel csapatát Eb-győzelemhez segítené, de a megkérdezettek két százaléka még a szexet is hajlandó lenne csupán a tévében nézni egy aranyéremért. A felmérésből kiderül, hogy az angol szurkolók túlnyomó többsége idegesítőnek tartja a válogatottat.
Vágólapra másolva!

A foci-Eb egyik főszponzora, a Sharp érdekes kutatást végzett a szurkolók között, kíváncsi volt, hogy milyen hatással van az emberi érzelmekre az Eb. Biometrikus adatok felhasználásával a cég többek között azt is fel akarta tárni, hogy a drukkerek meddig hajlandók elmenni, hogy kedvenc csapatukat segítsék.

Kezdjük a már kiesett válogatottak szurkolóival, akik tehát hiába hoztak volna nagyobbnál nagyobb áldozatot, csapatuk így is búcsúzott. Az egyik legmeglepőbb adatot az oroszok szolgáltatták, a vodka nagyköveteinek ötven százaléka ugyanis hajlandó lett volna lemondani az alkoholos italról a végső Eb-győzelemért. A csoportkör első két fordulója után még négy ponttal sima továbbjutónak tűntek az oroszok, ám az utolsó fordulóban kikaptak a görögöktől, így kiestek, a szurkolók pedig emelhették a poharakat.

Általánosságban véve az európai szurkolókról is készült olyan felmérés, hogy hány alkoholmentes napot vállalnának be, ha azon múlna, hogy a csapatuk megnyerje az Eb-t. Az eredmény:
Egy napot sem: 19%
Egy napot: 6%
Egy hetet: 10%
Egy hónapot: 26%
Egy évet: 19%
Örökre lemondanának a piáról: 20%

Ugyanezt a kérdést feltették az alkoholmentes szót a szexmentesre cserélve, itt már kevésbé voltak bevállalósak a drukkerek:
Kevesebb mint egy órát mondana le a szexről: 43%
Egy napot: 9%
Egy hetet: 17%
Egy hónapot: 22%
Egy évet: 7%
Örökre lemondanának a szexről: 2%

A horvát drukkerek tíz százaléka hajlandó lett volna egy évig ingyen is dolgozni, ha csapatuk ezzel megnyeri az Eb-t. A válaszadók nagy része azért vélhetően tisztában volt azzal, hogy erre kisebb az esély, mint arra, hogy Cristiano Ronaldo ne belőtt hajjal jelenjen meg egy átmozgató edzésen.

A legsírósabb nemzetnek a portugál bizonyult, a felmérés szerint a drukkerek 79 százaléka hullajtott már könnyeket Ronaldóék meccse után, az már részletkérdés, hogy azok örömkönnyek voltak-e. A dánok ennél jóval keményebbek, a szurkolók több mint fele (54%) soha nem sírt még a válogatott meccse előtt vagy után. Vélhetően az angolok sem szoktak sírni, vagy legfeljebb kínjukban, ugyanis a felmérés szerint a drukkerek 84 százaléka idegesítőnek tartja a nemzeti csapatot.

A spanyolok ugyanakkor nemcsak szeretik, hanem bíznak is a válogatottjukban, közülük gondolják a legtöbben, hogy az ő csapatuk nyeri az Eb-t, ami az elmúlt két világesemény kimenetelét tekintve nem csoda (Xaviék nyerték a legutóbbi vébét és Eb-t is). A németek is rendkívül bíznak a csapatukban, legalábbis a csapatszellemben, a megkérdezettek 98 százaléka gondolta úgy, hogy Joachim Löw együttesében kiváló az összetartás. Talán ez annak is köszönhető, hogy csupán 23,5 év a keret átlagéletkora, Löw pedig tökéletesen terelgeti a fiatalokat.

A legpesszimistábbak ugyanakkor az ukránok voltak, csupán a szurkolók 31 százaléka hitt a csapat végső győzelmében, igaz, még ez is jelentősen több, mint amennyit a realitás sugallt Sevcsenkóék szereplését illetően, ki is estek a csoportkörben. Ami a csapatok támogatottságát illeti, a svéd és a francia drukkerek állnak ki a legkevésbé a válogatottjuk mellett.

A legkiöltözöttebb szurkolók címet a hollandok birtokolják, 31 százalékuk veszi fel a narancssárga mezt, ha csapata meccset játszik, de ennél jóval meglepőbb adat, hogy a lengyelek 91 százaléka szurkol zászlóval, és nemcsak a meccsekre járnak azzal, hanem a házukra vagy az autójukra is kiteszik a piros-fehér lobogót, ha épp meccs van.

Forrás: AFP/Fabrice Coffrini
A lengyelek a legnagyobb zászlósok

A legkényelmesebb szurkolóknak az olaszok bizonyultak a felmérésben, hiszen 38 százalékuk soha nem ment még barátai lakásánál messzebb, hogy lássa a csapatát játszani. A szurkolókkal kitöltettek egy kvízt is, e szerint az írek tudnak a legtöbbet a fociról, megelőzve a németeket és a horvátokat.

A német, spanyol, holland hármas két szavazáson is az első három helyen végzett, az egyik a "Melyik csapattól félnek a legjobban az ellenfél szurkolói" voksolás (német 44%, spanyol 39%, holland 9%), a másik pedig: "Ha kiesik a saját csapatuk, akkor kinek szurkolnának" szavazás (német 21%, spanyol 17%, holland 16%).

Az Eb meglepetéscsapatának sorrendben a lengyel, horvát, orosz hármast várták a szurkolók, a hollandok jó szereplése mellett ez sem jött be, egyik csapat sem jutott tovább a csoportból.