Pirlo a legjobbkor panenkázott, tizenegyesekkel elődöntős Olaszország

Vágólapra másolva!
Olaszország az Európa-bajnokság első gól nélküli meccsén tizenegyesekkel legyőzte Angliát, így négy közé jutott. Az első húsz percet leszámítva az olaszok végig uralták a játékot, sokkal többet passzoltak és - főleg Balotelli révén - több helyzetük is volt, de csak lesgólig jutottak. Százhúsz perc után büntetők döntöttek: az olasz Montolivo kihagyta, majd az angol Young és Cole is hibázott, így az olaszok készülhetnek az elődöntőre, ahol a németekkel mérkőznek meg.
Vágólapra másolva!

Képgaléria

Negyeddöntő:
Olaszország - Anglia 0-0, tizenegyesekkel: 4-2
Kijev, 64 ezer néző
vezette: Pedro Proenca (portugál)
Olaszország: Buffon - Abate (Maggio 90+1.), Barzagli, Bonucci, Balzaretti - Montolivo, Pirlo, De Rossi (Nocerino 80.), Marchisio - Balotelli, Cassano (Diamanti 78.)
Anglia: Hart - Johnson, Lescott, Terry, Cole - Milner (Walcott 61.), Gerrard, Parker (Henderson, 94.), Young - Rooney, Welbeck (Carroll 60.)
sárga lap: Barzagli (82.), Maggio (94.)

A mérkőzés előtt arról esett a legtöbb szó, hogy az angol labdarúgás valójában mennyit köszönhet az olasz edzőknek, akik utóbbi években szinte minden nagy angol klubsikernek részesei voltak. A három angol csapatban is megfordult, most ráadásul az angol bajnokságban edzősködő Paolo di Canio azt mondta, hogy Roy Hodgson csapata olyan, mint egy olasz együttes az 1980-as évekből, míg Gianfranco Zola szerint az angolok az olasz szakemberek jóvoltából értették meg, hogy a győzelemhez védekezni is kell.

Andrea Pirlo viszont hülyeségnek nevezte a fenti eszmefuttatásokat. "Az olasz focit csak Olaszország képes játszani, és nem érdekel minket, ha bárki le akarja másolni a stílusunkat. Ez olyan, mintha valaki Spanyolország ellen a spanyolok játékával próbálkozna" - nyilatkozta a Juventus kiválósága, hozzátéve, hogy a mostani Eb-n a franciák lefocizták a pályáról az angolokat, akik a svédek ellen szenvedtek, az ukránok ellen pedig szerencsések voltak.

Az angolok csapatkapitánya, Steven Gerrard nem kommentálta a vitát, csak annyit mondott, hogy ő bizony mer nagyot álmodni. "Azt álmodtam, hogy nemcsak a meccset, de az egész tornát mi nyertük meg. Ez a mi aranykorszakunk, minden játékos ugyanúgy gondolkodik, fantasztikus lehetőség előtt állunk" - fogalmazott a Liverpool klasszisa.

Az első húsz perc az angoloké volt

A régimódinak titulált angolok aztán a meccs elején próbáltak rácáfolni a kritikusokra, az első negyedórában ugyanis alig hagytak levegőt a 2006-os világbajnoknak. Ez annak ellenére is igaz, hogy a 4. percben De Rossi a torna legszebb kapufáját lőtte 28 méterről, külsővel, kapásból.

A nagy bombától nem ijedtek meg az angolok, két perccel később Johnson közeli lövésénél Buffon földöntúli bravúrral hárított. Az olaszok most nem három, hanem négy védővel álltak fel - De Rossi a balszélre került a középhátvéd pozíciójából -, de átjáróház volt az olasz védelem, Buffon öklözése után Parker távolról alig lőtt kapu mellé, majd Rooney látványos csukafejessel ijesztett rá az olasz szurkolókra, a labda azonban fölé szállt.

Forrás: AFP/Filippo Monteforte
Még több kép

Ezt követően az addig pörgős meccs kicsit belassult, Rio Ferdinand ezalatt a Twitteren azt írta: az első 20 perc alapján biztos abban, hogy csapata megnyeri a meccset. A 25. percben aztán Balotelli volt a fény az éjszakában, nagy helyzetbe került, de hiába ordibáltak az olasz kommentátorok, a hajviseletével egy nagy búzatáblán is megjelent csatár túl sokat gondolkodott, az emelése elakadt egy védőben.

Az olaszok fokozatosan kezdték átvenni az irányítást az angoloktól, egymás után jöttek a helyzetek, Balotelli félfordulatból lőtt, de nem elég erősen, Cassano lapos, 16 méteres lövésénél pedig az irányzékkal is probléma volt.

Balotelli vaktában lövöldözött

Alan Shearer a meccs előtt azt mondta: "Nem csodálkozom azon, hogy Balotelli a kezdőbe került. Lescottal nagyon jól ismerik egymás játékát a Manchester Cityből, nem akármilyen, látványos párharc lesz az övék." Ez így is lett.

Egy másik egykori angol válogatott, Chris Waddle arról beszélt, hogy az ő szemében Balotelli nem világklasszis, mert egy az egyben nem tudja megverni az ellenfelét. "Az egyik meccsen világverő formában játszik, a másikon pedig úgy, mint aki egy sörmeccsen focizik."

A ManUnited csatárduójára építő Hodgson a 34. percben csettinthetett, midőn Rooney sarokkal letett labdáját Welbeck alig lőtte a bal pipa mellé-fölé.

Az angol védelem ezzel együtt - az első félidőben legalábbis - stabilnak tűnt, Gera Zoltán volt fulhames edzőjére egy rossz szót sem lehetett szólni, hiszen az ósdinak tartott 4-4-2-es taktikával eddig nem fürdött be csapatával (május óta négy győzelem, egy vereség), ma ráadásul volt néhány látványos támadása is Angliának.

Az olaszok kénytelenek voltak átlövésekkel próbálkozni, ami a jól lövő Cassanónak nem okozott problémát, hét perccel a félidő vége előtt egy csel után bombázott, Hart kapusnak bravúrra volt szüksége.

Forrás: AFP/Damien Meyer

A 42. percben aztán egy pillanatra leblokkolt az angol védelem, Cassano beadása után Balotelli tisztán lőhetett kapura közelről, de fölé vágta a labdát. A ManCity fenegyereke nem sokkal később 22 méterről rászúrta, de ezúttal sem találta el a kaput. Klubtársa, Milner a meccs előtt azt mondta: jó lesz ugratni Balotellit, akinek szívesen lefagyasztaná a szájáról a mosolyt, de a szünetben egyik játékosnak sem lehetett túl sok oka az örömre, az olasznak a sok kihagyott helyzet, az angolnak csapata visszaesése miatt.

Nocerino a kapusba lőtt, Rooney fölé ollózott

A második félidő elején az angolok teljesen visszahúzódtak, az olaszok sorra vezették a támadásokat, a 60. percben csoda volt, hogy még 0-0 az állás. A játékrész elején De Rossi előbb közelről, sután lőtt mellé, majd 24 méterről egy remek bombát küldött kapura, a kipattanót Balotelli a kapusba, Montolivo pedig fölé vágta.

Balotelli kezdett kerzsakovi magasságokba emelkedni (az orosz csatár zsákszám hagyta ki a helyzeteket a csoportkörben), de a kis területen bemutatott ollózása mindenképp tapsot érdemelt.

Hodgson is érezte, hogy ez nem az igazi, ezért a 90 perc utolsó fél órájára behozta a remekül fejelő Carrollt és a villámgyors Walcottot (Welbeck és Milner jöttek le). Rögtön lett is egy nagy angol helyzet, de Young laposan mellé lőtt.

Forrás: AFP/Carl De Souza

Jó tíz perccel később a következő helyzet is az angoloké volt (Rooney csúsztatása nem okozott nagy veszélyt), aztán a meccs unalomba süppedt, mintha mindkét csapat a hosszabbításra készült volna.

A frissen beállt Diamanti volt talán az egyetlen, aki nem vágyott erre, 18 méteres lövésén azonban Hart rajta volt. A gyémánt alakú középpályával felálló olaszok legjobbja Pirlo volt, aki mindenhol feltűnt, ahol szükség volt rá, és rendre remek labdákkal indította társait.

A 89. percben Nocerino kihagyta a meccslabdát, nyolc méterről a védője a lehető legjobb ütemben szerelt. A ráadás legvégén Rooney ollózta jócskán fölé Carroll visszafejelt labdáját, a MU-csatárnak most nem sikerült az, ami a ManCity ellen 2011. februárjában igen.

Csak lesgólig jutottak az olaszok

A hosszabbításban a csapatok le sem tagadhatták volna, hogy holtfáradtak, Balotelli egy szöktetést nem tudott elérni, és a földre huppant, a másik oldalon pedig a ma harmatgyenge Carroll adta el a labdát az olaszoknak úgy, mintha kérték volna.

Ha a német kapitány Joachim Löw látja a meccset, biztosan úgy dönt, hogy nem három (mint a görögök ellen), hanem nyolc játékosát is pihentetni fogja majd az elődöntőben - írta az alacsony színvonalú játékról a BBC.

Pedig Diamanti szép kapufát lőtt a 102. percben, a szépséghiba csak az, hogy a könnyed bal lábas ívelést beadásnak szánta, viszont elszállt mindenki felett, Hart is hiába vetődött.

A hosszabbítás második félidejében csak helyzetecskék akadtak, de az azért sokat elárult, hogy az olaszok több mint kétszer annyit passzoltak, mint az angolok.

Nocerino a véghajrában közelről a hálóba fejelt, de a beadás pillanatában lesen volt, így korai volt az olasz öröm, jöhettek a büntetők.

Montolivo, Cole és Young kihagyta, Pirlo panenkázott

Az első végreható Balotelli volt, aki klubtársát, Hartot átverve a jobb alsóba lőtt, ezzel 1-0 volt az olaszoknak. Gerrard laposan a kapu jobb oldalába lőtt, Buffon majdnem elérte (1-1).

Montolivo volt az első hibázó, a jobb oldali kapufa mellé lőtt, majd Rooney is a jobb oldalt választotta, és jól tette, mert Buffon a másik oldalra vetődött (2-1 az angolok javára).

A mezőny legjobbja, Pirlo a lépéshátrány ellenére is olyannyira higgadt volt, hogy egy panenkás pörgetéssel lőtte be a maga tizenegyesét, Young viszont a felső kapufát találta telibe (2-2).

Nocerino laposan jobbra rúgta, Hart a másik irányba vetődött. A ballábas Ashley Cole a kapu bal oldala felé lőtt, Buffon könnyedén megfogta (3-2 Olaszország javára).

Forrás: AFP/Damien Meyer

Diamanti belőtte, így az angoloknak már nem is kellett több büntetőt lőniük, mert Olaszország 4-2-vel továbbjutott. Összességében megérdemelten, mert a mérkőzés során több helyzete volt, és jobban is játszott, mint Anglia.

Az elődöntőben Olaszország ellenfele Németország lesz, a másik ágon portugál-spanyol meccset játszanak.