Ahol újra együtt támad Robben és Ribéry - a lebőgött sztárok Eb-válogatottja

Cech, Ribéry, Robben
Vágólapra másolva!
Bemutattuk már az Európa-bajnokság láthatatlan kulcsembereit, kiválogattuk a torna legnagyobb tuskóit,  és összeszedtük azokat a focistákat is, akiknek a jó Eb-teljesítmény zsíros szerződést hozhat. Ezúttal az Eb lebőgött sztárjaiból állítottuk össze a tizenegyünket, és bár akár a teljes holland válogatottat is bemásolhattuk volna ide, azért helyet szorítottunk többek között Petr Cech-nek, Franck Ribérynek és Karim Benzemának is.
Vágólapra másolva!

Petr Cech (becsült értéke: 25 millió euró) - Az idén (is) vezéregyénisége volt a Bajnokok Ligája-győztes Chelsea-nek, és bár a csehekkel megnyerte a csoportot, nem tudta ugyanazt a formát hozni, mint klubjában, hiszen a cseh csapat a második legtöbb gólt kapta a csoportmeccsek alatt. Igaz, a válogatottban nem Chelsea-szintű védők játszanak előtte, ám ő is hibázgatott az Eb-n, például a görögök elleni meccsen, 2-0-s vezetésnél az ő rossz kifutásából kapták a gólt, szerencséjére így is nyertek 2-1-re. Csapatunkban nagy csata zajlott a kapusposztért Cech és a három meccsen kilenc gólt kapó Shay Given között, de a két focista értéke miatt a három millió euróra taksált ír kapus maradt ki.

Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Gregory van der Wiel (10 millió euró) - Az egyik legnagyobb holland tehetségnek tartják a jobbhátvéd posztján, de ezen az Eb-n - ahogy a hollandok közül szinte senkinek - neki sem sikerült ezt bizonyítani. A portugálok elleni meccsen Cristiano Ronaldo többször is bolondot csinált belőle, Van der Wiel a meccs után el is mondta, hogy szerinte lehetetlen lefogni, majd kiosztotta csapattársait, hogy miattuk nem tudta a megszokott játékát játszani.

Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Simon Kjaer (8 millió euró) - A legutóbbi szezont kölcsönben a Romában töltő középhátvéd a hollandok elleni első meccsen még jól irányította a védelmet, nem is kaptak gólt, utána azonban a portugálok berámoltak egy hármast, majd a - már szinte biztos továbbjutó - németek is kettőt vágtak nekik. A dánokat a torna egyik meglepetéscsapatának várták, többek között a 23 éves Kjaerhez hasonló tehetségek miatt, de az áttörés a válogatott és Kjaer számára is elmaradt.

Forrás: AFP/Damian Meyer

Patrice Evra (19 millió euró) - Alapvetően a francia válogatott alapembere a balhátvéd poszton, az első, angolok elleni meccsen kezdett is, de nem tudta azt nyújtani, amit a Manchester Unitedben megszoktunk tőle. Laurent Blanc ki is tette őt a csapatból, és a további három meccsen Gael Clichy zakatolt a franciák bal oldalán.

Forrás: AFP/Franck Fife

Nigel de Jong (17 millió euró) - A kőkemény játékosra hárult volna az a szerep, hogy labdát szerezzen a középpályán, az első két meccsen Mark van Bommellel párban, az utolsó csoportmeccsen pedig gyakorlatilag egyedül játszott védekező középpályást. A hatékonyságát a hollandok csúnya leszereplése is mutatja, az angol bajnokságot megnyerő Manchester City alapemberétől többet vártunk volna.

Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Arjen Robben (32 millió euró) - A hollandok szélsője ebben az idényben BL-döntőig vezette a Bayern Münchent, az Eb-n azonban ő is lebőgött a hollandokkal. Egyénieskedését a szezon közben a német klub elbírta, a válogatottban azonban semmi nem jött össze. Megengedte magának azt is, hogy durván beszóljon Bert van Marwijk szövetségi kapitánynak, nem véletlen, hogy a német világbajnok Thomas Berthold szerint pszichológushoz kellene mennie.

Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Wesley Sneijder (32 millió euró) - Robbenhez hasonlóan a világ egyik legdrágább és legjobb játékosa, joggal várta el tőle a közvélemény és a holland szurkolótábor, hogy legalább a csoportból továbbvezesse a világbajnoki ezüstérmes holland csapatot. Az Inter világklasszisa az Eb előtti egyik edzésen egy hihetetlen mozdulattal megvillantotta klasszisát, ugyanez azonban nem sikerült neki az Eb-n.

Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Franck Ribéry (42 millió euró) - Csapatunkban ő a második legdrágább játékos, többek között ezért is került be. A Bayern München sztárja nem játszott rosszul az Eb-n, de egy olyan játékostól, aki több mint 40 millió eurót ér, jóval többet vár az ember. A legjobb francia focistának tartott Ribérynek Zinedine Zidane szerepét kellett volna átvennie a válogatottban az elmúlt években, de úgy tűnik, a tehetsége ellenére nem alkalmas erre.

Forrás: AFP/Franck Fife

Alekszandr Kerzsakov (13 millió euró) - Nem tartozik a legnagyobb nevek közé, de az Eb előtt sokan az egyik potenciális meglepetésembernek tartották. Huszti Szabolcs csapattársa a Zenitben az idén 32 meccsen 23 gólt termelt, így joggal várták tőle itt is a gólokat. Kerzsakov akarásával nem volt gond, egy statisztika szerint az első két csoportmeccsen tizenegyszer került helyzetbe, és lőtt kapura, pontosabban a kapu felé, ugyanis azt egyszer sem találta el. Gól nélkül zárta az Eb-t.

Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Karim Benzema (35 millió euró) - A francia csatár szinte ugyanazt az utat járta be, mint Kerzsakov. Benzema az idén ontotta a gólokat a Real Madridban, 34 találkozón 21-et lőtt, és kiosztott 11 gólpasszt is. Még az Eb előtti utolsó felkészülési meccsen is gurított egy hármast az észtek ellen, a tornán azonban egyszer sem volt eredményes. Márpedig, ha a Real Madrid első számú középcsatára nem lő gólt egy Eb-n, az a lebőgöttek kategóriába sorolandó.

Forrás: AFP/Franck Fife

Robin van Persie (45 millió euró) - Válogatottunk legdrágább játékosa, amit az Eb előtti formáját tekintve jogosnak is lehet mondani. Az Arsenal csatára gólkirály lett a világ egyik legerősebb bajnokságában, a Premier League-ben. Az elmúlt szezonban 38 meccsen 30 gólt lőtt a 14 gólpassza mellett, a Real Madrid, a Juventus és a Manchester City be is jelentkezett érte, ám vélhetően nem az Eb-n nyújtott teljesítménye miatt fogják elvinni, ha elviszik. Sokszor került helyzetbe, de mindent sikerült kihagynia, és bár a németeknek lőtt egy gólt, egy angol gólkirálytól ez édeskevés.

Forrás: AFP/Sergei Supinsky

A lebőgött sztárok Eb-csapata: Cech - Van der Wiel, Kjaer, Evra - De Jong - Robben, Sneijder, Ribéry - Kerzsakov, Benzema, Van Persie