Megtalálták a tuti receptet a büntetőpárbajokhoz

Vágólapra másolva!
Miután két egymás utáni meccs is büntetőpárbajokba torkollt az Eb-n, a Telegraph az elmúlt tizennégy év nagy tornáinak tizenegyeseit kielemezve próbálta kideríteni, mi lehet a biztos megoldás a rúgók számára. A legbiztosabb választásnak a pontos, magas lövés bizonyult, a kapusok egyetlen léc alá lőtt labdát sem tudtak kivédeni a legutóbbi nyolc tornán. Aki a sarkokat tudja jól belőni, annak mindenképp a jobb oldalt kell választania, a kapusok több mint kétszer annyi védést mutattak be az ellenkező oldalon.
Vágólapra másolva!

A tanulmányból kiderült, a párbajokban kivédett büntetők döntő többségét a bal alsó saroknál tudják megfogni a kapusok, akik a védések 32,2 százalékát mutatják be itt, míg az ellenkező oldalnál az arány csak 17,8 százalékos. A középmagasan meglőtt labdáknál is ugyanez a tendencia, a védéseknek 12,4 százaléka történik a bal oldali kapufánál, és csak 3,6 százaléka a jobb oldalinál.

Az 1998 óta lezajlott büntetőpárbajokban a léc alá tartó lövéseket egyetlen kapus sem tudta megfogni, a védési mutatók a felső sarkokban és középen is nullaszázalékosak. A középső harmadban valamivel sikeresebbek a kapusok, a védéseknek a 19,6 százaléka esik ide.

Ezzel egyértelmű válik, hogy mit kellene alaposan megtanulniuk a focistáknak, hiszen a jól helyezett, magas lövések ellen gyakorlatilag tehetetlenek a kapusok.

Hogy mégsem mindenki így lövi a tizenegyest, arra a kaput elkerülő, illetve a kapufára lőtt büntetők statisztikája ad magyarázatot. A 14 év alatt így kihagyott büntetőknek ugyanis több mint a fele, összesen 55,5 százaléka célozta a kapu felső harmadát. A legtöbb labda a léc középső harmada fölötti területen zúgott el a kapu fölött, ez 22,3 százalékát teszi ki a rossz lövéseknek.

Forrás: AFP/Patrick Hertzog
Alves hiába lőtte magasan a büntetőt a spanyol-portugál párbajban, a felső léc hárított

A másik elátkozott terület a jobb alsó sarok. A fenti elemzésből kiderült, a kapusok nem igazán tudják védeni ezt a sarkot, ha a focista eltalálja. Ez viszont nem mindig sikerül, miután a hibák 22 százaléka ehhez a sarokhoz kötődik, a bal saroknál ez csak 5,5 százalék.

A belőtt büntetők adatait vizsgálva kiderül, hogy a sikeres játékosok többsége a lapos lövéseket választja, a gólt érő labdáknak majdnem a fele, 48,1 százaléka a kapu alsó harmadában talál utat a hálóba. Ezen belül a lapos találatok 12,8 százaléka középre tart, a félmagas gólok kevéssel húsz százalék fölött, míg a léc alá bevarrt találatok valamivel harminc százalék alatt vannak az összes találat közül.