Szenzációs Balotelli-dupla roncsolta össze a német futballgépezetet

Vágólapra másolva!
Az olaszok negyedóra alatt két Balotelli-góllal leblokkolták az Eb-n eddig hibátlanul működő német focigépezetet, és végül meghökkentő magabiztossággal nyerték meg az Eb második elődöntőjét. Löw sokadik rotációja ezúttal nagyon nem jött be, és a szünet után bedobott kulcsemberek sem ébresztették fel az ellenállhatatlan német focit. Sőt, az olaszok álltak közelebb az újabb találatokhoz, a legvégén befújt tizenegyes pedig semmit sem változtatott a lényegen: a torna előtt ezer sebből Olaszország döntős, a németek továbbra is nyeretlenek tétmeccsen az olaszok ellen.
Vágólapra másolva!

Balotelli kettőt vág a németeknek, majd fapofával befeszít - videó

Eredmény, elődöntő:
Olaszország - Németország 2-1 (2-0)
Varsó, 56 ezer néző
v.: Stéphane Lannoy (francia)
Olaszország: Buffon - Balzaretti, Barzagli, Bonucci, Chiellini - Pirlo - Marchisio, Montolivo (Motta, 64.), De Rossi - Balotelli (Di Natale, 70.), Cassano (Diamanti, 57.)
Németország: Neuer - Boateng (Müller, 71.), Hummels, Badstuber, Lahm - Khedira, Schweinsteiger - Kroos, Özil, Podolski (Reus, a szünetben) - Gomez (Klose, a szünetben)
gól: Balotelli (20., 36.), illetve Özil (92., 11-esből)
sárga lap: Balotelli (37.), Bonucci (61.), De Rossi (84.), Motta 89.), illetve Hummels (93.)

Az Eb második elődöntőjében Joachim Löw folytatta a németekre az Eb-n jellemző rotációt, Gomez visszakerült Klose, Podolski pedig Schürrle helyére, míg a jobb oldali támadóközéppályás posztját ezúttal Kroos kapta.

Az egész tornán sérülésekkel küzdő olaszoktól ezúttal csak az eltiltott Maggio hiányzott. A felépült Chiellini lett a balhátvéd, Balzarettit pedig a bal oldalról átküldte a jobbhátvéd Abate helyére Prandelli.

Buffon minden olasz himnuszt becsukott szemmel hallgatott végig, úgy tűnt ezúttal a kezdés után sem nyitotta ki, mert meg sem moccant az ötösére belőtt labdánál, így Pirlónak kellett a gólvonalról mentenie Hummels lövését.

A túloldalon Hummels és Balotelli első találkozása nem sok jót ígért az olaszoknak, a jó helyzetből induló csatárt megette vacsorára az Eb-n kiváló teljesítményt mutató dortmundi hátvéd, aki ráadásul szabálytalanság nélkül hozta az első négy meccsét a tornán. Ekkor aligha gondolta volna bárki, hogy a folytatásban nem sok ilyen jelenetnek örülhetnek a németek.

Buffon csak lassan ébredezett, egy beadást ráöklözött Barzagli lábára, amiből aztán kis híján öngól lett. Kicsivel később azonban már jól öklözött Kroos bombájánál. A németek időnként félelmetes tempóban lódultak meg a kapu felé, az olaszok labdajáratással próbálták őket lassítani, negyedóra elteltével pedig Montolivo és Cassano lövésével Neuert is megmozgatták.

Forrás: AFP/Patrick Stollarz
Balotelli az első gólja után még nem dobta le a mezt

A bemelegítés után rögtön mattolták is a német kapust, Cassano alaposan átvert két német védőt a bal oldalon, beadása után pedig Balotelli Badstuber mellől a hálóba bólintotta a második gólját az Eb-n.

A találat után nem kellett sok a németeknek, pár perc után újra átvették az irányítást, és előbb Özil lövését kellett védenie Bufonnak, majd az üresen hagyott Gomez lába alatt csúszott el a labda.

Pirlo táncolós cselére felhördült a varsói stadion, az olasz csapat pedig újra kezdte a labdajáratást, ha pedig elveszítették, elképesztő elszántsággal értek oda a németek utolsó passzainál. Közben Buffon is jelezte, hogy végleg felébredt, Khedira bombáját hatalmas vetődéssel tolta ki a jobb felső sarok elől.

A német rohamokat újabb Balotelli-gól szakította meg, a Manchester City csatára a leshatárról indulva nagyon megverte Lahmot, így volt ideje maga elé tenni a labdát, és irtózatos erővel kilőtte a bal felső sarkot. Az olaszok fenegyereke nem hazudtolta meg magát, az Eb egyik legszebb gólja után százból 99 focista a világból kirohanva ünnepelt volna, ő azonban a mezét a földre dobva komor arccal befeszített, és kapott is egy sárgát.

Gomezék döbbent arccal hagyták el a játékteret 45 perc után, a világ ugyanakkor fellélegezhetett, a szerdán 90 perc alatt mindössze egy kaput eltaláló lövést hozó spanyol-portugál csata után a másik elődöntő tömény focival kárpótolt mindenkit.

Bár még hátravolt 45 perc, korábbi klasszisuk, Jürgen Klinsmann már temette a németeket. "Kroos és Podolski beállítása nem jött be, Gomez pedig csak statisztaszerepet játszik. Nincs összjáték, az olasz csapat viszont megtette, amit eddig a többi ellenfél nem tett, nekiment a védelmünknek." Löw mintha olvasta volna BBC által közzétett sorokat, ugyanis már a szünetben kettős cserét lépett meg, Reus és Klose jött Podolski és Gomez helyére.

Reus rögtön meg is mutatta, miért hozták be, balról indulva betört a tizenhatosra, kicselezte Bonuccit, ám a lövését kivédte Buffon. Az eddig hiányolt német összjáték is megvillant a szünet után, Lahmot hozták sakk-matt helyzetbe a társak, de nem tudta behelyezni a labdát a bal felső sarokba. A német rohamok állandósultak, előbb Özil alapvonalról visszatett labdája okozott zavart, majd a kilépő Klosét szerelte Bonucci egy szenzációs becsúszással. Az olaszok helyzetét nem javította, hogy az addig remekül játszó, ám elfáradó Cassanót már 57 perc után lekapta a pályáról Prandelli.

Forrás: AFP/Patrick Stollarz
Cassano nagyon hasznosan játszott, amíg bírta a tempót

A német offenzívát most is Balotelli szakította meg, egy szép csellel került lövőhelyzetbe, majd kevéssel pörkölt a jobb alsó sarok mellé. A túloldalon ezután jártak a legközelebb a gólhoz a németek, Reus szabadrúgása éppen befért volna a léc alá, Buffon azonban nagy bravúrral ki tudta szedni.

A német lendület alábbhagyott a kulcsfontosságú védés után, és kis híján eldőlt a meccs, a szétnyíló német védelem csak nézni tudta, ahogy Diamanti az üresbe futó Marchisio elé tette a labdát, ő pedig 17 méterről kevéssel bombázott a kapu mellé.

Németország helyzetét jól jelezte, hogy húsz perccel a vége előtt Löw a védő Boateng helyére a támadóközéppályás Müllert küldte be. A német csapat azonban így sem tudta a kapujához szegezni a riválist, ehelyett újabb olasz ziccer jött, Marchisio elfektette Hummelst, de 8 méterről elvétette a jobb alsó sarkot. Kloséék továbbra is csak tanácstalanul tologatták a labdát körbe-körbe, az olasz kontrák viszont azzal együtt is életveszélyesek voltak, hogy a játékosaik rejtélyes módon sorozatosan csúsztak el a füvön. Di Natalét lesgyanús helyzetben engedték el teljesen egyedül, ő azonban a sokadik meccslabdából gól helyett az oldalhálót zörgette meg, majd egy lesgólt is lőttek az olaszok.

A következő szituációnál Prandelli a partjelző mögé állva segítette a munkáját, de ez sem volt elég, újabb olasz ziccert akasztott meg a zászló. A németek szép lassan az egész csapatukat feltolták az olasz kapu elé, de Özil lövése mellé Kroosé fölé szállt, majd Hummels közeli próbálkozását Buffon egy védővel közösen ártalmatlanította.

Az utolsó támadásokra még a kapus Neuerből is felfutó csatár lett, és az elszántság egy büntetőt hozott is Löw csapatának, Balzaretti kezezése után a francia bíró nem tétovázott. A tizenegyest Özil gólra váltotta, de a maradék két perc már semmire sem volt elég.

Forrás: AFP/Francisco Leong
Olaszország a nyolcadik tétmeccsét is megnyerte Németország ellen

A németek ezzel továbbra is nyeretlenek tétmeccsen az olaszok ellen, immár nyolc találkozón maradtak siker nélkül, négyszer olasz diadal, négyszer pedig döntetlen született. Prandelli csapata vasárnap Spanyolország ellen megkoronázhatja az eddig teljesítményt.