Blanc-t megfúrták, Van Marwijkot kiutálták

Vágólapra másolva!
Két kapitány már az Európa-bajnokság előtt tudta, nem fogja folytatni munkáját, akadt, aki az Eb-kudarcba bukott bele, de volt, aki saját szövetségének elnökével nem találta meg a hangot, ezért inkább lemondott. Megnéztük, mi lesz a szövetségi kapitányok sorsa.
Vágólapra másolva!

Azt már az Európa-bajnokság előtt lehetett tudni, hogy az oroszok szakvezetője, Dick Advocaat távozik, bár saját bevallása szerint úgy készült, hogy a 2014-es brazíliai vébéig kapitány marad. Korábban kétszer is nemet mondott a holland PSV-nek, az Eb előtt azonban beadta a derekát, így hétfőn már Eindhovenben kezdte meg a munkát.

A hírek szerint az orosz szövetség favoritja Fabio Capello, aki vágyakozhat is a kispadra, ha másért nem, mert elődje volt az Eb legjobban fizetett szakvezetője. De a Corriere dello Sport szerint az se kizárt, hogy a Zenit edzője, Luciano Spalletti tölt majd be kettős feladatot Oroszországban.

A horvát Slaven Bilic is tudta, az Eb a hattyúdal, a viadal legalulfizetettebb kapitánya hat év után az orosz Lokomotiv Moszkvát választotta, utódja Igor Stimac lett.

Hollandiában Bert van Marwijk kapitány lemondása okozott kisebb kavarodást. Ugyan a Dánia elleni nyitómeccs elvesztése után Bert van Oostveen, a holland szövetség igazgatója azt mondta, érvényes szerződés van a kapitánnyal, így nem lennének következményei, ha korábban búcsúzna a válogatott, Van Marwijk pár nappal a búcsút követően bejelentette lemondását.

Az okokról ugyan még nem nyilatkozott, de melyik edző élne túl egy sikertelen világversenyt, amelyen a játékosai ellene fordulnak, és családi kapcsolata miatt - veje a csapat középpályása, Mark van Bommel - kikezdi a sajtó?

Helyére rengeteg jelölt akad: Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Frank de Boer, Ronald Koeman, Guus Hiddink, Co Adriaanse és az angol Steve McClaren neve is felmerült.

A francia Laurent Blanc távozása a várható kategóriába tartozott, a szakember helye már az Európa-bajnokság előtt megkérdőjeleződött, ugyanis azt a Raymond Domenechet váltotta két éve, akinek a jelenlegi elnök, Noël le Graët jó barátja.

A francia labdarúgás első embere korábban ki is jelentette, szerinte Arséne Wenger lenne az ideális kapitány, bár a francia sajtó szerint nem véletlen, hogy élő szerződése ellenére éppen most mondott le a marseille-i kispadról Didier Deschamps. De Blanc-nak sem kell aggódnia, mert az Intertől a Tottenhamen át sokan szívesen látnák a kispadon.

A lengyel Franciszek Smuda a csehektől elszenvedett sorsdöntő vereség, és csoportbeli kiesés után jelezte, nem hosszabbítja meg az Európa-bajnokság végén lejáró szerződését. Utódjaként a lengyel sajtó a németekkel 1996-ban Eb-aranyat szerző Berti Vogts, illetve a Ruch Chorzów edzője, Waldemar Fornalik nevét emlegette, de Grzegorz Lato elnök néhány napőja már azt mondta, elég volt a külföldi trénerekből, így Fornalik mellett Maciej Skorza (Legia) és Michal Probierz (Wisla Kraków) a jelölt.

A dán Morten Olsen már két éve bejelentette, az idei Eb után távozik, aztán tavaly meggondolta magát, mondván, mégis marad 2014-ig, mert nagy
potenciált lát a csapatban. A fogadási oldalakon azonban mégis szerepel a kérdés, ki lesz a dán kapitány: a nagy utódnak az azóta a Swansea-hez távozó Michael Laudrupot tartották, most az U21-es szakvezető Morten Wieghorst lenne a legesélyesebb.

országaz Eb-naz Eb után
AngliaRoy HodgsonRoy Hodgson
CsehországMichal BilekMichal Bilek
DániaMorten Olsen

Morten Olsen
Morten Wieghorst (?)

FranciaországLaurent BlancArséne Wenger (?)
Didier Deschamps (?)
GörögországFernando SantosFernando Santos
HollandiaBert van MarwijkRuud Gullit (?)
Frank Rijkaard (?)
Frank de Boer (?)
Ronald Koeman (?)
Guus Hiddink (?)
Co Adriaanse (?)
Steve McClaren (?)
HorvátországSlaven BilicIgor Stimac
ÍrországGiovanni TrapattoniGiovanni Trapattoni
LengyelországFranciszek SmudaWaldemar Fornalik (?)
Maciej Skorza (?)
Michal Probierz (?)
NémetországJoachim LöwJoachim Löw
OlaszországCesare PrandelliCesare Prandelli
OroszországDick AdvocaatFabio Capello (?)
Luciano Spalletti (?)
PortugáliaPaulo BentoPaulo Bento
SpanyolországVicente del BosqueVicente del Bosque
SvédországErik HamrénErik Hamrén
UkrajnaOleg Blohin Oleg Blohin