Az apró betűn buknak a magyar focidrukkerek

szurkolók, drukkerek
Magyarország - Horvátország barátságos labdarúgó mérkőzés, Budapest, 2016.03.26.
Vágólapra másolva!
Aki jegyet vett az UEFA-tól a magyar válogatott Eb-meccsére, de valamiért mégsem tud ott lenni Franciaországban, az kezdhet búcsúzkodni a pénzétől, sőt a jelenlegi szabályok szerint azok sem jutnak be a stadionba, akiknek ő vette a jegyét. Sokan csak most olvassák el az apró betűs részt. 
Vágólapra másolva!

A válogatott kijutását követő eufóriának köszönhetően özönlöttek a magyar jegyigénylések az UEFA-hoz, így nem csoda, hogy az összes magyar szurkolónak szánt jegy gazdára talált a szurkolói sorsoláson. Március 9-én, kedden újra megnyitott a jegybörze, ahol Eb-jegyeket lehet adni-venni, de sokan nem jártak sikerrel.

Akik a szurkolói sorsoláson, azaz december 15. és február 1. között igényeltek jegyet – azaz nagyjából minden magyar szurkoló, akinek jegye van, hiszen a nyári jegyértékesítési körben összesen 360 magyar vett jegyet -, azok közül

sokan kedden szembesültek vele, hogy az ő jegyük nem továbbértékesíthető.

Szerintük szóltak időben

„Az UEFA és az MLSZ is jelezte a szurkolók felé, hogy az ebben az időszakban vásárolt jegyek nem továbbértékesíthetők. A honlapon is szerepel az információ, hogy a márciusi jegybörze nem érinti ezeket a jegyeket” – válaszolta érdeklődésünkre az MLSZ marketingosztálya.

Akinek kell, annak nincs, akinek van, az nem adhatja tovább Forrás: UEFA

Az MLSZ valóban többször is jelezte, hogy a jegyeket nem lehet továbbértékesíteni (például itt és itt), de ha valaki nem rendszeres olvasója a szövetség blogjának, vagy még decemberben foglalt, akkor csak az apró betűs részből értesülhetett a szabályról.

Ami az UEFA-t illeti, őket máris tudjuk cáfolni: a szövetség levelében, amelyben a sikeres jegyvásárlásról értesítette a szurkolókat

egyetlen szó sem szerepel arról, hogy a jegyeket nem lehet továbbértékesíteni.

Az igaz, hogy a levél alján több link mellett található egy Szerződési feltételek menüpont. Ennek C függelékének B szakaszának 3.1-es alpontjában valóban ott az információ, miszerint „Az UEFA által az EURO 2016 SAS nevében és részéről rendben megkapott, helyesen kitöltött Igénylési Űrlap határidőn belüli benyújtása az Igénylési

Űrlapon feltüntetett Jegy(ek) megvásárlására vonatkozó kötelező érvényű és visszavonhatatlan vállalkozást képez,

amelyet az EURO 2016 SAS az 5. cikkellyel összhangban elfogadhat.”

Ehelyett csak ennyi van UEFA levelében Forrás: Origo

Tehát ha önt kisorsolták, de már most tudja, hogy nem tudja felhasználni a jegyét, akkor a jelenlegi szabályok szerint a világon semmit nem tehet azon kívül, hogy zsémbesen elintegeti a befizetett összeget.

Ennek semmi értelme

Ez az információ talán a legfontosabb az összes jegyértékesítést illető közül,

mégsem jött szembe sehol az UEFA-nál történt regisztráció, fizetési meghagyás, illetve értesítő levelek egyikében sem.

Az UEFA ticketing oldalán sem szerepel, sőt ott az van, hogy „minden december 14. és február 1. között vásárolt jegyet újra lehet értékesíteni a Jegyértékesítő Portálon”, csak alatta öt sorral, mintegy mellékesen van feltüntetve, hogy „kivétel a szurkolói értékesítési időszakban vásárolt jegyek”.

Az európai szövetség – nagyon helyesen – a jegyüzérek elleni küzdelem miatt oldotta meg így a jegyigénylést, és ezzel nincs is semmi probléma. Az azonban nem világos, hogy miért nem lehet ezeket a jegyeket ugyanúgy továbbadni, mint a nyáron vásároltakat, hiszen azokat is kizárólag az UEFA honlapján keresztül lehet eladni, tehát ugyanúgy esélytelen, hogy valaki nyerészkedjen akár a legforróbb jegyekkel is.

Csubakka-védelem: ennek semmi értelme! Forrás: South Park HQ

Az már csak egy sokadik kérdés, hogy a jegyértékesítési modell, de még inkább a megvásárolt jegyek felhasználását illető tájékoztatás minősége megfelel-e az EU fogyasztóvédelmi szabályzatának. „Az UEFA fenntartja a jogot, hogy

ám például munka, egyéb elfoglaltság várhatóan nem elegendő indok hozzá” – írta az Origónak az MLSZ.

Ha tehát ön bizonyítani tudja, hogy júniusban már halott lesz, akkor az UEFA visszautalja az összeget.

És még nincs vége

Ha ön több barátjával, ismerősével, rokonával ment volna meccsre, és az UEFA kisorsolta, de mégsem tud menni, akkor nemcsak ön van nagy bajban, hanem azok is, akiknek jegyet rendelt. Szintén az apró betűs részben található információ, hogy

a jegyeket megrendelő személynek jelen kell lennie, különben az ő igénylése által jegyhez jutottak sem mehetnek be

a stadionba.

Csak tippelni tudunk, mi értelme van ennek az egésznek, hiszen úgy az UEFA-nak, mint a magyar szövetségnek az az elemi érdeke, hogy szurkolók legyenek a stadionokban (Marseille-t vélhetően nem hozza tűzbe-lázba egy magyar-izlandi meccs), és mivel az összes, magyaroknak szánt jegyet elkapkodták, kereslet is biztosan lenne a további belépőkre.

Az ügyben felmerült számtalan kérdésünkkel megkerestük az UEFA illetékeseit is, amint választ kapunk, önök elé tárjuk.