A foci-Eb lett volna a terroristák igazi célpontja

brüsszel reptér hajnal
A Belgian soldier stands guard near Brussels airport in Zaventem on March 23, 2016 a day after terror attacks hit the city. Belgian investigators were on March 23 hunting a man seen fleeing Brussels airport after a suicide bombing, as the country held three days of mourning for around 35 people killed in twin attacks by Islamic State jihadists. / AFP / JOHN THYS
Vágólapra másolva!
A brüsszeli merényletekkel kapcsolatban pénteken letartóztatott Mohamed Abrini azt mondta, az elsődleges célpontjuk nem a belga város volt, hanem a nyári, franciaországi Európa-bajnokság.
Vágólapra másolva!

A belga szövetségi ügyészség a pénteki letartóztatások után azt közölte, hogy a brüsszeli terrorista sejt egy újabb franciaországi támadást tervezett, de végül mégis Belgiumban csaptak le, miután a helyi rendőrség nyomozása miatt szorult a hurok körülöttük.

A terrorcsoport a brüsszeli reptéren és metróban robbantott, a merényletek összesen 32 halálos áldozatot követeltek. A Liberation nevű francia lap azt írja, a reptéri robbantás után sokáig keresett, a felvételeken kalapban látható Abrini elárulta a rendőröknek, hogy a foci-Eb lett volna az eredeti célpont.

Az lett volna a cél, hogy romba dőljön az Eb

Ezt a feltételezést megerősíti, hogy hétfőn előkerült egy telefonbeszélgetés hangfelvétele az egyik brüsszeli robbantó, valamint egy szíriai kontaktszemély között, ami azt sugallta, hogy valóban az Eb-re terveznek merényletet, hátha sikerül elérniük, hogy lefújják a tornát.

A francia hatóságok az elmúlt hetekben többször is gyakorlatot tartottak, ami arra szolgált, hogy lemodellezzék, hogyan lehetne reagálni, ha terrortámadás történne az Eb idején.

Érvényben marad a legmagasabb készültség

Manuel Valls francia miniszterelnök a brüsszeli robbantások után azt mondta, hogy az Eb-t meg kell tartani, és meg is fogják tartani, vasárnap pedig egy algériai sajtótájékoztatón annyit tett hozzá, hogy a legfrissebb fejlemények is azt bizonyítják, hogy nagyon komolyan kell venni a terrorfenyegetéseket, és fenn kell tartani a legmagasabb fokú készültséget.