Olaszország

Vágólapra másolva!
Az előző Európa-bajnokság döntőse a selejtezőket könnyen lehozta, nagy kérdés azonban, hogy mire jut Franciaországban. Sokkal könnyebb helyzetben lenne a torna után búcsúzó Antonio Conte, ha lenne egy megbízható góllövője.
Vágólapra másolva!

Ha az olasz válogatott döntőt játszik egy Európa-bajnokságon, az nem akkora szenzáció, ellenben ha a csapat két egymást követő vébén sem tud továbbjutni a csoportkörből, akkor egyből nagyobb értéke van az Eb-finálénak.

Conte még szeretne egy nagyot dobni

Négy éve Mario Balotelli és társai eljutottak a kijevi döntőig, de a spanyolokat nem sikerült lelökni a trónról, a címvédő 4-0-val tudatosította az olaszokban, hogy ki az úr a kontinensen. Akkor még Césare Prandelli irányította a csapatot, azóta viszont a Juventust az európai futballtérképre ismét felpakoló Antonio Conte a főnök. Ő az Eb után a Chelsea-nél vállal munkát, de

elköszönés gyanánt még szeretne valami nagyot alkotni.

Az Eb-selejtezőket gond nélkül vette a válogatott, megúszta vereség nélkül a tíz meccset, és négy pontot vert a horvátokra, valamint ötöt a norvégokra, akiket később a magyarok csaptak el az Eb-től a pótselejtezőn.

A felkészülési meccseken nem szakadtak meg

A csapat amúgy olaszosan intézte a selejtezőket, a tíz meccsen tizenhat gólt szerezve. Ez az északírekkel holtversenyben a legkevesebb a hattagú csoportok első helyezettjei közül. A házi gólkirály az angol Southamptonban játszó Graziano Pellé lett, három találattal.

Az Eb-részvétel kiharcolása óta nem kényeztette el szurkolóit a squadra azzurra, kikapott a belgáktól és a németektől is, ráadásul ezen a két meccsen összesen hét gólt szedett be. Sovány vigasz, hogy a két zakó mellett a spanyolok ellen sikerült 1-1-et játszani.

A kapitány emberei

Ha a selejtezőkön látott csapatból indulunk ki, akkor Conte hátul a Juventus négyesére épít majd, vagyis Gigi Buffon előtt a Giorgio Chiellini, Leonardo Bonucci, Andrea Barzagli hármast játszatja.

Érthető, ha a kapitány bízik azokban, akikkel zsinórban három bajnoki címet nyert.

Egy korábbi emberére ugyanakkor nem számíthat Conte, Claudio Marchisio térdében elszakadt a keresztszalag, így neki az Eb-meccsek helyett rehabilitációval telik a nyár.

A középpályán azért nélküle is akad elég minőségi játékos. Marchisio pótlását a milanos Riccardo Montolivo vagy a Sampdoriában erős szezont futó Roberto Soriano is képes megoldani, a széleken pedig olyan emberek riogathatják az ellenfél védőit, mint a Románál magára találó Stephan El Shaarawy vagy a szintén a Farkasokat erősítő Alessandro Florenzi.

Gólvágó kerestetik

Ahogy az a selejtezőkön is kiderült, egy igazi gólvágó nagyon hiányzik az olaszoktól, ez a csapatrész tűnik a gyenge pontnak, annak ellenére, hogy Simone Zaza vagy Lorenzo Insigne a Serie A-ban már számtalanszor bizonyította, hogy el tudja találni a labdát, ha épp odakerül a kapu elé. De egy jó Vieri, vagy akár csak egy négy évvel ezelőtti Balotelli nagyon jól jönne az olaszoknak.

A keret

Kapusok: Gianluigi Buffon (Juventus), Federico Marchetti (Lazio), Salvatore Sirigu (Paris Saint-Germain).
Védők: Andrea Barzagli (Juventus), Leonardo Bonucci (Juventus), Giorgio Chiellini (Juventus), Angelo Ogbonna (West Ham), Matteo Darmian (Manchester United), Mattia De Sciglio (Milan).
Középpályások: Antonio Candreva (Lazio), Daniele De Rossi (Roma), Alessandro Florenzi (Roma), Emanuele Giaccherini (Bologna), Thiago Motta (Paris Saint-Germain), Marco Parolo (Lazio), Stefano Sturaro (Juventus).
Csatárok: Federico Bernardeschi (Fiorentina), Eder (Internazionale), Ciro Immobile (Torino), Lorenzo Insigne (Napoli), Graziano Pelle (Southampton), Stephan El Shaarawy (Roma), Simone Zaza (Juventus).