Ausztria

Vágólapra másolva!
Csak a legöregebbek emkékezhetnek, mikor voltak legutóbb olyan erősek az osztrákok, mint most. Egy Bayern-sztárra épül a csapat, de nem csak ettől jó.
Vágólapra másolva!

Az osztrák válogatott a mostani Eb-selejtezőkön hihetetlen formában, veretlenül menetelt végig, 10 meccséből kilencet megnyert, és a gólkülönbsége is imponáló: 22-5. Pedig nem volt gyenge a G csoport, Oroszország, Svédország és Montenegró küzdött még a kvalifikációért (az oroszok csoportmásodikként, a svédek pótselejtezőn ki is vívták az Eb-szereplést).

A csapat egyetlen döntetlenjét az első meccsen játszotta, a svédekkel (1-1), utána viszont nem hibázott, a visszavágón, például, 4-1-re kiütötte idegenben Svédországot.

A semmiből törtek előre

Az osztrákok fejlődését jól mutatja, hogy a 2014-es vb-selejtezőkön a németeken kívül még a svédek is megelőzték őket, akkor csoportharmadikként nem sikerült kijutniuk a brazíliai tornára. Közben a FIFA-világranglistán is feljöttek, hónapok óta a 10. hely környékén állnak, miközben a ranglista 1993-as elindítása óta az átlagos pozíciójuk az 52. volt.

A csapat házi gólkirálya az Eb-selejtezőkön a hétgólos Marc Janko volt, a 32 éves csatár eddigi 51 válogatott meccsén 26 gólt szerzett. A 196 centis futballista a fénykorát elég régen élte, még a 2008-2009-es szezonban vágott 34 meccsen 39 gólt a Salzburgban. Ezek után a Twentében még jól ment neki (14, majd 10 gól), a Portóban és a Trabzonsporban azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Aztán a Baselben megint magára talált.

A csapat legnagyobb ásza David Alaba.

A 23 éves futballista a Transfermarkt.de szerint 33,75 millió fontot ér, a keret összértékének (94,6 millió) ez több mint az egyharmada. A Bayern Münchenben többnyire balhátvédként és szélsőként szerepel, a válogatottban viszont ő az irányító.

Fel kell tehát alaposan készülni az osztrákok elleni F csoportos meccsre, bár a selejtezők utáni felkészülési meccseken Svájctól és Törökországtól is kikaptak 2-1-re, csak Albániát győzték le. A törökök ellen csereként beállt

a szombathelyi születésű Garics György

is (korábban Napoli, Atalanta, Bologna, jelenleg Darmstadt), aki szinte biztosan benne lesz az Eb-keretben. Ausztria szövetségi kapitánya 2011 novembere óta a svájci Marcel Koller, a mérlege: 20 győzelem, 7 döntetlen, 1 vereség, 62-38-as gólkülönbség.

A keret

Kapusok: Robert Almer (Austria Wien), Heinz Lindner (Eintracht Frankfurt), Ramazan Özcan (Ingolstadt).
Védők: Aleksandar Dragovic (Dinamo Kijev), Christian Fuchs (Leicester City), Garics György (Darmstadt), Florian Klein (Stuttgart), Martin Hinteregger (Mönchengladbach), Sebastian Prödl (Watford), Markus Suttner (Ingolstadt), Kevin Wimmer (Tottenham).
Középpályások: David Alaba (Bayern München), Marko Arnautovic (Stoke City), Julian Baumgartlinger (Mainz), Martin Harnik (Stuttgart), Stefan Ilsanker (RB Leipzig), Jakob Jantscher (Luzern), Zlatko Junuzovic (Werder Bremen), Marcel Sabitzer (RB Leipzig), Alessandro Schöpf (Schalke.
Csatárok: Lukas Hinterseer (Ingolstadt), Rubin Okotie (1860 München), Marc Janko (Basel).