Szlovákia

Vágólapra másolva!
Talán Szlovákia az egyetlen ország, ahol örülnek a kemény Eb-sorsolásnak. Ján Kozák csapata a spanyolokat is elkapta a selejtezőben, a kicsik ellen viszont csak szenvedett.
Vágólapra másolva!

A szlovák válogatott Ukrajna, Fehérorszország, Luxemburg és Macedónia előtt, de Spanyolország mögött végezve szerezte meg a második helyet a selejtezőcsoportjában. Eközben a sorozat egyik legnagyobb bravúrját hajtotta végre, amikor Kucka és Stoch góljával 2-1-re legyőzték Vicente del Bosque válogatottját – a győzelem értékét növeli, hogy a spanyolok pontot sem vesztettek a többi 9 meccsükön.

A szlovák Pintér Attila

A közvélemény és a sajtó egyértelműen a szlovák válogatott szövetségi kapitányának tulajdonítja a sikereket. Az 1954-es születésű Ján Kozák már játékosként is a csehszlovák futball meghatározó alakja volt: a középpályást 1981-ben az év játékosának választották, pályafutása során 254 meccset játszott az első osztályban, részt vett az 1980-as Európa-bajnokságon és az 1982-es világbajnokságon is.

Mivel maga is játékos volt, nem könnyű dajkamesékkel megetetni, és nem is az a típus: buldogtermészete miatt bátran nevezhetjük a szlovák Pintér Attilának. Kozák számtalan alkalommal keveredett összetűzésbe újságírókkal, játékvezetőkkel, edzőkkel, labdarúgókkal.

Kemény védelem, gyengébb csatársor

Sokan tartottak tőle, hogy vehemens természete rányomja majd a bélyegét a csapatra is, de nem így történt. Sikerült remek hangulatot teremtenie a keretben, a szlovák válogatott kimondottan egységes.

És ez a csapat igazi ereje A Martin Skrtel vezette stabil védelemnek köszönhetően csak kétszer szenvedett vereséget a selejtezőkön (Spanyolország idegenben, Fehéroroszország otthon), bár

az is igaz, hogy nem szórja a gólokat.

A válogatott keret tagja a Ferencvárosban futballozó Stanislav Sestak is, mellette Robert Vittek (Slovan Bratislava), Michal Duris (Viktoria Plzen) és Adam Nemec (Willem II) lehet a válogatott csatára, de a kvalifikáció során egyértelműen kiderült, ezen a poszton van leginkább megkötve a kapitány keze.

Nagyjából így festhet a kezdőcsapat: Kozacik (Viktoria Plzen) – Pekarík (Hertha), Skrtel (Liverpool), Durica (Lokomotiv Moszkva), Hubocan (Dinamo Moszkva) – Hrosovsky (Viktoria Plzen), Kucka (Milan) – Mak (PAOK), Hamsík (Napoli), Weiss (Al Gharafa) – Duris (Viktoria Plzen).

A keret

Kapusok: Matús Kozácik (Viktoria Plzen), Ján Mucha (Slovan Bratislava), Novota János (Rapid Wien).
Védők: Peter Pekarík (Hertha), Milan Skriniar (Sampdoria), Martin Skrtel (Liverpool), Norbert Gyömbér (Roma), Ján Durica (Lokomotiv Moszkva), Saláta Kornél (Slovan Bratislava), Tomás Hubocan (Dinamo Moszkva), Dusan Svento (1. FC Köln).
Középpályások: Viktor Pecovsky (MSK Zilina), Róbert Mak (PAOK), Juraj Kucka (Milan), Patrik Hrosovsky (Viktoria Plzen), Ján Gregus (FK Jablonec), Marek Hamsík (Napoli), Ondrej Duda (Legia Warszawa), Miroslav Stoch (Bursaspor), Vladimír Weiss (Al-Garafa).
Csatárok: Michal Duris (Viktoria Plzen), Adam Nemec (Willem), Stanislav Sesták (Ferencváros).