Gera: Bűnözőnek készültem, majdnem öngyilkos lettem

Gera Zoltán, a Ferencváros játékosa, foci
Budapest, 2016. április 6. Gera Zoltán, a Ferencváros játékosa köszönti a szurkolókat a labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójában a Paksi FC ellen játszott mérkőzés után, amelyet csapata 5-2-re megnyert a Groupama Arénában 2016. április 6-án. Az FTC már az előző fordulóban - hat fordulóval a zárás előtt - megnyerte a labdarúgó OTP Bank Ligát. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Gera Zoltán 16 éves koráig ivott, dohányzott és kábítószerezett, valamint bandavezérségről álmodozott, aztán - ahogy ő fogalmazott – Isten segítségével elkezdhette igazi életét. A Ferencváros 37 éves labdarúgója az Európa-bajnokságra készül, és a válogatottságot sohasem mondaná le.
Vágólapra másolva!

37 évesen a legtöbb labdarúgó már attól retteg, hogy lassan véget ér a pályafutása és túl van a zeniten, Gera Zoltánra ugyanakkor élete legnagyobb feladata vár: a magyar labdarúgó-válogatottal a franciaországi Európa-bajnokságon lép pályára. A Ferencváros klasszisával a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség hivatalos honlapja készített interjút.

"Kisgyerekként nehéz, sötét éveim voltak, a pécsi utcákon lézengtem, és majdnem öngyilkos lettem” – nyilatkozta őszintén. Elmondta, hogy tinédzserként testileg és lelkileg is rossz állapotban volt, ivott, dohányzott és kábítószerezett, és az orvosok azt mondták neki, sohasem lesz képes a profi futballra. Arról álmodott, hogy

bűnözőként és bandavezérként a félelemmel és az erőszakkal vívja ki magának a tiszteletet.

Gera Zoltán, a ferencvárosi szurkolók kedvence Forrás: MTI/Illyés Tibor

– emlékezett vissza arra a pillanatra, amikor egy templomban egy mosolygós gyülekezet tagjai olyan lökést adtak neki, akire szüksége volt. "Attól a pillanattól kezdve kezdődött meg az igazi életem, akkor kezdtem el ismét futballozni.”

A Pécs (1997–2000) után a Ferencváros szerződtette, amellyel 2000 és 2004 között két bajnoki aranyat és két Magyar Kupát nyert. Ezt követően az angol West Bromwichhoz igazolt (2004–2008), majd a Fulham következett (2008–2011), a londoniakkal 2010-ben egészen az Európa Liga döntőjéig menetelt. 2011 és 2014 között ismét a West Bromwich következett, két éve tért vissza a Fradihoz. És vele együtt jött a sikerkorszak is, a zöld-fehérek tavaly kupát, idén bajnokságot nyertek.

A Fulham csapatával EL-döntőt játszhatott Forrás: AFP/Ben Stansall

„Jókor tértem haza, a klub stabil lett, új stadion épült, és a jó csapathoz kiváló edző került.

– mondta.

Az Európa-bajnokságon való szereplést ő már csak vágyálomnak tartotta, azonban 44 év után a magyar válogatott ismét kijutott a kontinenstornára.

„Úgy gondoltam, sohasem játszhatom már ilyen nagy tornán, mert a válogatott az elmúlt 10-15 évben nem volt elég jó. De az utóbbi években már felbukkant egy olyan generáció és néhány olyan edző, akik szervezett csapatot építettek. A nehéz időszak után most készülhetünk az Eb-re, ez egy csodálatos érzés."

Gera már az Eb-re készül Forrás: Origo

Hogy mi lesz az Eb után? „Realista vagyok, és nem gondolom, hogy a vb-selejtezőkön még játszani fogok. De sohasem fogom azt mondani, hogy nem kívánok a válogatottban futballozni. Mint ahogy azt is elfogadom, ha az edző arra kér, adjam át a helyem a fiatalabbaknak. De ha meghívást kapok, ott leszek.”