Külön védelmet kapnak az Eb-n a magyar szurkolók

magyar szurkolók hoki vb jégkorong
Szentpétervár, 2016. május 7. Magyar szurkolók az oroszországi jégkorong-világbajnokság B csoportjának első fordulójában játszott Magyarország-Szlovákia mérkőzésen Szentpéterváron 2016. május 7-én. Szlovákia 4-1-re győzött. (MTI/EPA/Anatolij Malcev)
Vágólapra másolva!
A Külgazdasági és Külügyminisztérium megerősített konzuli szolgálattal készül a hamarosan kezdődő labdarúgó Európa-bajnokságra - mondta Szijjártó Péter tárcavezető pénteki sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: a KKM-nek kötelessége konzuli védelmet biztosítani, ha valahol nagyobb létszámban vannak jelen magyar állampolgárok, ezért a magyar válogatott csoportmérkőzéseinek helyet adó városokban helyszíni és mobil konzuli védelmet biztosítanak.

A Külügyminisztérium azt kéri, hogy a szurkolók mindenképpen regisztráljanak a konzuli szolgálat honlapján Forrás: MTI/EPA/Anatolij Malcev


Szijjártó Péter arra kérte a kiutazó szurkolókat, hogy mindenképpen regisztráljanak a konzuli szolgálat honlapján, hogy tudják, baj esetén kit hol lehet elérni.

Szijjártó kifejtette: a csoportmérkőzések helyszínein - Bordeaux, Marseille, Lyon - ideiglenes konzulátust hoznak létre, ott 10 és 18 óra között személyes ügyintézésre lesz lehetőség. Mindhárom városban mobil konzuli szolgálat is lesz, azaz a mérkőzések napján, illetve az azt megelőző és azt követő napon mikrobuszokban, a szurkolói zóna és a stadionok mellett lesznek a konzulok, hogy szükség esetén azonnal elérhetők legyenek.

Mint mondta, a konzulok segíthetnek az úti okmányok pótlásában, konzuli védelmet biztosítanak azoknak, akik bűncselekmény áldozataivá válnak, továbbá sérülés, betegség esetén az ellátás intézésében segítenek.

Javasolt utasbiztosítást kötni

A miniszter az orvosi és egészségügyi ellátással kapcsolatban megjegyezte: az európai egészségbiztosítási kártyát a legtöbb helyen elfogadják, de az önrész magas, ezért mindenképp javasolt utasbiztosítást kötni, hogy ne a helyszínen kelljen rendkívül nagy összegeket fizetni.

Szijjártó Péter arra kérte a kiutazó szurkolókat, hogy mindenképpen regisztráljanak a konzuli szolgálat honlapján, hogy tudják, baj esetén kit hol lehet elérni.

A KKM-ben az Európa-bajnokság idején 24 órás telefonos információs vonalat biztosít, ennek száma a konzuli szolgálat honlapján lesz elérhető.

Számítani kell a szigorú ellenőrzésekre

Hangsúlyozta: Franciaországban továbbra is szükségállapot van érvényben, a terrorfenyegetettségi szint a legmagasabb fokozatú, ezért a rendfenntartó szervek fellépése udvarias, de szükség esetén szigorú és határozott. A rendvédelmi szervek fokozott jelenlétére kell számítani a közterületeken, a fő közlekedési útvonalakon. A repülőtereken is szigorú ellenőrzés várható, és hosszú várakozási időkre kell számítani a közlekedésben - magyarázta. Hozzátette: szigorított ellenőrzés várható a stadionokba belépésnél is.

Szijjártó Péter szerint a KKM-nek kötelessége konzuli védelmet biztosítani a szurkolóknak Forrás: MTI/Máthé Zoltán


A külügyminiszter kérdésre válaszolva elmondta: a jövő héten egyeztetnek a TEK vezetőivel a minisztériumban a franciaországi helyzetről, a konzulok pedig tájékoztatást kapnak, hogy szélsőséges esetekben mit kell tenni. A kiutazó magyaroknak az a legfontosabb, hogy mindig kövessék a helyi hatóságok utasításait - közölte.

A jelenlegi franciaországi helyzetet illetően Szijjártó Péter azt mondta: akik most utaznának az országba, nyugodtan tájékozódjanak a tárcánál, ahogyan már eddig is többen érdeklődtek. A párizsi nagykövetség folyamatosan figyelemmel kíséri a fejleményeket és jelenti a legfrissebb változásokat - közölte a külügyminiszter.