Legyőzné-e a Geráékat a kimaradók árnyékválogatottja?

Ibrahimovic, Zlatan; Koman Vladimir; Varga József akció FOTÓ FOTÓTÉMA Közéleti személyiség foglalkozása sportoló SZEMÉLY
Budapest, 2011. szeptember 2. A svédek csapatkapitánya, Zlatan Ibrahimovic (j) kapura fejel Koman Vladimir (b) és Varga József (k, háttal) előtt a Magyarország - Svédország labdarúgó Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen, a Puskás Ferenc Stadionban. A magyar labdarúgó-válogatott 2-1-re legyőzte a svéd együttest, ezzel életben tartotta továbbjutási reményeit az E csoportban. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Miután Bernd Storck kihirdette az Eb-re utazó U23-as keretet, megtippeltük, milyen kezdő futhat majd ki a gyepre Ausztria ellen. Ha körülnézünk, a kimaradókból is könnyedén össze lehet rakni egy olyan árnyékválogatottat, amely adott esetben eséllyel felvehetné a versenyt a Storck-tizeneggyel.
Vágólapra másolva!

Storck várható kezdője: Király Gábor - Fiola Attila, Guzmics Richárd, Lang Ádám, Kádár Tamás - Elek Ákos - Kleinheisler László, Nagy Ádám, Gera Zoltán, Dzsudzsák Balázs - Szalai Ádám.

Az árnyékválogatott kezdője: Bogdán Ádám - Varga József, Korcsmár Zsolt, Vanczák Vilmos, Leandro - Gyurcsó Ádám, Vadócz Krisztián, Tőzsér Dániel, Kalmár Zsolt - Vida Krisztofer, Mervó Bence.

Szavazzon!

Ön szerint ki nyerne?

Bogdán Ádámot megdöbbentette, hogy csak negyedik számú kapusként számolt volna vele Bernd Storck a franciaországi Európa-bajnokságon, ezért

el sem utazott a válogatott ausztriai edzőtáborába.

Pedig – mint az Origónak elmondta – kevés csapatnál jobb az edzés minősége, mint a Liverpoolnál. Az más kérdés, hogy a hibái után kikerült a pikszisból, alig védett a klubjában, ezért az Eb-keretbe még úgy sem kerülhetett be, hogy a horvátok elleni meccsen jól ment neki a kapuban. Olvasóink mindenesetre tavaly év végén még őt látták volna legszívesebben a kapuban, Bogdán Királyt is megelőzte az Origo szavazásán.

Fél éve Bogdán kapta a legtöbb voksot olvasóinktól kapusposzton Forrás: MTI/Illyés Tibor

Varga Józsefet Egervári Sándor próbálta ki jobb oldali védőként, és a Debrecen masszív focistájának nem is ment rosszul. Igaz, egyelőre nem futotta be azt a karriert, amit a Loki BL-menetelésekor jósolhattunk neki, a Greuther Fürthnél és a Middlesbrough-nál eltöltött rövid időszak után visszatért Debrecenbe.

Varga vs Ibra Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd


Korcsmár Zsolt
oszlopos tagja volt az U20-as vb-n bronzérmet nyert csapatnak, majd két évet lehúzott a norvég Brann csapatában, hogy aztán Németországban (Fürth) is kipróbálja magát. Útját sérülések nehezítették, de még így is

óriási meglepetés volt, hogy a Vasas ajánlatát fogadta el.

Angyalföldön jól ment neki a játék, újra kerettag lett, a végső rostálás során azonban lemaradt az Eb-ről. A volt újpesti kedvenc védőként és védekező középpályásként is bevethető.

Dzsudzsák júniusban nem számíthat Korcsmár ölelésére Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd


Storck Vanczák Vilmossal és Leandróval is közölte, hogy túl öregek ők már a válogatotthoz. Ez annak fényében kissé meglepő, hogy Király Gábor 40, Gera Zoltán pedig 37 évesen is simán kerettag lett.

Vanczák top10-es a válogatottsági rangsorban - lehet, előrébb már nem is fog kerülni Forrás: AFP/Kisbenedek Attila


A Franciaországba szintén utazó Juhász Roland (32) nagyjából egyidős Vanczák Vilmossal, sőt korábban ők alkották a válogatott belső védőpárosát. Erwin Koeman egykori magyar kapitány, például, azt mondta róluk, hogy

beférnének a holland válogatottba.

Leandro, jóllehet már 34 éves, a Fradiban remek szezont futott, némiképp meglepő volt, hogy lemondott róla a kapitány.

Leandrónak így legalább van ideje, hogy szenvedélyének hódolhasson Forrás: Carplove Horgász és Pihenőpark


Sok magyarhoz hasonlóan Gyurcsó Ádám is Lengyelországban találta meg a számítását, egy, a magyarnál egyértelműen erősebb ligában. A Pogon Szczecinben rögtön belopta magát a szurkolók szívébe, 13 meccsen két gólt is szerzett.

A vesztét talán az jelentette, hogy Elefántcsontpart ellen nem ment neki a játék,

pedig a képességei alapján – gyors, technikás, jól lő – simán ott lehetne a válogatottban.

Vadócz Krisztián az egyik legnagyobb magyar világjáró. A Budapest Honvédot 2005-ben hagyta el, aztán nekivágott. Az eddigi állomáshelyei: Auxerre (Franciaország), Motherwell (Skócia), NEC (Hollandia), Osasuna (Spanyolország), újra NEC, Odense (Dánia), Pune City (India), Grasshoppers (Svájc), Alavés (Spanyolország), Perth Glory (Ausztrália).

Vadócz beszélget az uruguayi Walter Pandianival Pamplonában Forrás: MTI/Villar Lopez


A legtöbb helyen megállta a helyét, emlékeink szerint az Osasunában ment neki a legjobban a játék, ahol

a Real Madrid és a Barcelona elleni meccseken is rendre bevetették.

Ausztráliában briliáns igazolásnak nevezték, a válogatottnál mégsem merült fel a neve jó ideje, pedig támadásban és védekezésben jól használható játékosról van szó, és még csak 31 éves.

Tőzsér Dániel egyidős Vadóczcal, és ő is nagy utazó. A Debrecen után megfordult a Galatasaray (török), az FTC, az AEK Athén (görög), a Genk (belga), a Genoa (olasz), a Watford (angol), a Parma (olasz) és a QPR (angol) csapataiban. Legjobb időszakát a Genkben töltötte, emlékezetes, amint

csapatkapitányként vonul ki a gyepre a Chelsea elleni BL-meccsen.

De a Watfordban is remek éve volt 2014-15-ben, 45 meccsen öt gólt szerzett.

Tőzsér 31 éves, Angliában játszik, mégsem lesz ott az Eb-n Forrás: MTI/Kovács Tamás


Tény, a QPR-ban most nem volt túl jó éve, nem is tartozik a leggyorsabb magyar játékosok közé, de a tapasztalatával, irányítókészségével, kiváló rúgótechnikájával kiemelkedik a magyar labdarúgók közül.

Kalmár Zsoltot pár éve a magyar futball legnagyobb ígéretének tartották, sajnos

eddig még nem lett belőle Európa-klasszis.

Az RB Leipzig kölcsönadta az FSV Frankfurtnak, itt 12 meccsen 1 gólt szerzett. A képességei alapján talán becsusszanhatott volna az Eb-keretbe, egy jó sportpszichológus vagy lelkes edző a kezdőcsapatba kerülésre is fel tudná készíteni.

Kalmár Zsolt pályafutásában szerintünk még sok van Forrás: MTI/Illyés Tibor


Mervó Bence
szintén a nagy reménység kategória, a tavalyi U20-as vb-n társgólkirály volt. Aztán hiába vitte el a svájci Sion, ott nem tudott élni a lehetőséggel, a lengyel bajnokság azonban neki is nagyon fekszik.

A Slask Wroclawban 10 meccsen négy gólt szerzett,

a válogatottban talán ennél rosszabb mutatóval is közönségkedvenc lehetne.

Vida Krisztofer a holland De Graafschapot erősíti, és a Maastricht elleni osztályozós rájátszásban komoly hírnevet szerzett magának. A visszavágón a 9. percben állt be csereként, és a 37. percben gólt szerzett, majd a 92. percben gólpasszt adott, így a klubja továbbjutott.

A Go Ahead Eagles ellen viszont már nem járt sikerrel a csapat, így kiesett. A 20 éves Vidának egyébként tavaly is volt egy jó meccse, az Ajax 2-1-re legyőzte a csapatát, de ő lőtte a De Graafschap gólját.