Szám bácsi körbenézett az Eb-mezőnyben

taktika, foci, futball
Vágólapra másolva!
Az UEFA ránk szabadította a statisztikusok kénköves istennyilát, és olyan számcunamival örvendeztette meg az ilyesmire gerjedőket, hogy kénytelenek voltunk lefordítani a hivatalos honlapon megjelent cikk legérdekesebb részeit. 
Vágólapra másolva!

Játszunk egy kicsit kezdetnek: íme, öt kérdés (amikre mi sem feltétlenül tudtuk volna a választ, pedig mi _pénzt_ kapunk ezért), tesztelje le magán, ön mennyire járatos az Eb-keretekben.

A válaszokhoz görgessen le a cikk aljára.

  1. Mely klubok adják a legtöbb játékost az Európa-bajnokságra? (Két jó válasz is van.)
  2. Mondjon egy olyan válogatottat, amelynek a keretében nincs egyetlen idei BL-szereplő játékos sem. (Összesen négy ilyen van az Eb-n.)
  3. Tippelje meg, hány olyan játékos utazik az Eb-re, aki nem első osztályú klubban szerepel.
  4. Melyik válogatottba jönnek a legkülönbözőbb helyekről a játékosok, és hány bajnokságból jönnek összesen?
  5. Mondjon egy olyan válogatottat, amelynek egyetlen tagja sem játszik hazája bajnokságában. (Négy ilyen is van, bár egy közülük egy kicsit csalóka).

Nos, hát a fentiekhez hasonló fontosságú adatokat öntött ránk unalmában az UEFA. Megtudhattuk például, hogy az összesen 552 benevezett játékosból 139 játszik Angliában, köztük Roy Hodgson keretének mind a 23 játékosával.

Roy Hodgson minden játékosa otthon játszik Forrás: AFP/Odd Andersen

Az angol bajnokság(ok) egyébként is tarolnak, a Premier League adja a legtöbb játékost a tornára, de

a ligák összevetésében a 7. helyen áll a The Championship,

azaz az angol másodosztály. Az Eb-n szereplő játékosok persze jobbára Európában keresik a kenyerüket, de összesen öten Ázsiából érkeznek (köztük a mi Németh Krisztiánunk), négyen pedig Közép- és Észak-Amerika (CONCACAF) bajnokságaiból jönnek.

A legjobb bajnokságok

Az angol futball 139 játékost szállít a tornára (van egy negyedosztályú is köztük), a sorban a németek következnek kevesebb mint feleannyi játékossal (65 – közülük 8 a Bundesliga II-ből), majd az olaszok (56 játékos, 4 a Serie B-ből), a törökök (36), a spanyolok (35) és az oroszok (32) következnek. Érdekes, hogy a helyi bajnokság, a Ligue 1 mindössze 22 játékost delegál a tornára.

Egy játékosunk jöhetne a PL-ből, de végül nem jön Forrás: DPPI media/Joe Toth

Van néhány egzotikus bajnokság, amelyek egy-egy résztvevővel képviseltetik magukat a tornán. Az északír Aaron Hughes Ausztráliából (Melbourne City), a török Burak Yilmaz Kínából (Beijing Guoan), a francia Andre-Pierre Gignac Mexikóból (Tigres), a román Ovidiu Hoban pedig Izraelből (H. Beer Sheva) érkezik a tornára, míg a nagyszerű nevű albán Armando Sadiku Liechtensteinből jönne, ha csapata, a Vaduz nem a svájci bajnokságban szerepelne.

Lássuk a válaszokat a cikk elején feltett kérdésekre:

  1. A Juventus és a Liverpool (12-12 játékos)
  2. Adja magát Magyarország, de Albánia, Írország és Szlovákia sem adott játékost a BL-be.
  3. Ez nehéz volt: 49 alacsonyabb osztályban játszó futballista lesz kint az Eb-n.
  4. A szlovák és a svéd válogatott keretébe összesen 13 bajnokságból érkeznek játékosok.
  5. Izland, Írország, Észak-Írország, illetve Wales, ami azért csalóka, mert ketten is a Swansea-ban játszanak a Cymru-keretből, de a csapat az angol Premier League-ben szerepel, nem a walesi bajnokságban.