Elek Ákos

Észak-Írország - Magyarország Elek Ákos
Belfast, 2015. szeptember 7. Az ír Corry Evans és Elek Ákos a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők F csoportjában játszott Észak-Írország - Magyarország mérkőzésen a belfasti Windsor Park Stadionban 2015. szeptember 7-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A 27 éves, 193 centi magas, ózdi születésű középpályás 2005-ben kezdte karrierjét, először Putnokon, majd Kazincbarcikán játszott. Az NB II-ből 2008 nyarán igazolt az akkor még FC Fehérvár néven futó Fejér megyei csapatba. Később 2009 telén hároméves szerződéshosszabbítást írt alá a Videotonnal.
Vágólapra másolva!

2012-ben csapata kölcsönadta a török Eskisehirspornak, innen végül a DVTK-ba igazolt, ahol hamarosan csapatkapitánnyá lépett elő. A 2013-14-es szezonban Ligakupa-győzelmet, Magyar Kupa 2. helyet, a bajnokságban pedig 5. helyezést ért el csapatával.

2014 januárjában 2 évre leszerződött a kínai első osztályban szereplő Csangcsun Jatajhoz. Ám végül visszatért Diósgyőrbe, ahol 11 meccsen 4 gólt szerzett. A hazatérés kapcsán családi okokat, a válogatottat és az Eb-t, valamint anyagiakat is emlegetnek a médiumok. A diósgyőriek sportigazgatója, Árki Gábor elmondta: „Hosszú távú szerződést kötöttünk Ákossal. Komoly anyagi áldozatok árán sikerült hazacsábítanunk Diósgyőrbe az Eb-re való kijutásban nagy szerepet játszó válogatott labdarúgót.”

Elek Ákos az északírek elleni Eb-selejtezőn Forrás: MTI/Illyés Tibor

Elek 2009 telén mutatkozott be az U21-es válogatottban. 2010-ben Egervári Sándor mellett pedig már a felnőtt válogatottban is lehetőséget kapott. A 2010. októberi, finnek elleni Eb-selejtezőn a 92. percben gólpasszt adott Dzsudzsáknak, és a csapat 2-1-re megnyerte a mérkőzést. 2011 nyarán az Izland elleni barátságos meccsen szerezte első gólját a válogatottban.

Storck eddig hat alkalommal szavazott neki bizalmat. A középpályás májusban részleges térd szalagszakadást szenvedett, így egy időre kiesett a felkészülésből, valamint az Elefántcsontpart elleni mérkőzésen sem vehetett részt.

Egy év kínai légióskodást követően tért vissza Diósgyőrbe Forrás: DVTK

Az Európa-bajnoksággal és a magyar csapattal kapcsolatban így nyilatkozott korábban:

Azóta sokat fejlődtünk, én sem hibázok akkorát, mint idehaza a hollandok ellen, és Guzmics Richárd sem adná el a labdát a 3. percben, mint Bukarestben."