Lang Ádám

focválogatott
Leogang, 2016. május 30. Lang Ádám (b) a franciaországi Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott fizikai felmérésén az ausztriai Leogang egyik szállodájában 2016. május 30-án. A magyar válogatott június 14-én Ausztria ellen kezd Bordeaux-ban. (MTI/EPA/JFK/EXPA)
Vágólapra másolva!
Lang Ádám 23 éves korára nemcsak biztos kerettag lett a válogatottban, de úgy tűnik, a csapat egyik legrutinosabb tagját, Juhász Rolandot kiszorította a kezdőből. Ráadásul vele még sosem kapott ki a válogatott.
Vágólapra másolva!

Az 1993-as, veszprémi születésű védő szülővárosából 2012-ben került a Győri ETO-hoz, ahol három szezon alatt 57 bajnoki mérkőzést játszott. Bár első idényében csak négy mérkőzésen szerepelt, mégis bajnoki címmel, valamint Szuperkupa-győzelemmel zárta szezont.

Az ETO süllyedő hajójáról aztán a Videotonhoz került, 2015-ben hároméves szerződést írt alá a fehérváriaknál.

Pintérnél debütált

Lang saját bevallása szerint eddigi pályafutása legemlékezetesebb mérkőzése a Magyarország-Dánia mérkőzés, 2014 májusából: ekkor, mindössze 21 évesen lépett először pályára a felnőttválogatottban. Akkor meglepetésnek számított, hogy debütálhatott a Pintér Attila vezette csapatban.

Lang Ádámot tesztelik az ausztriai edzőtáborban Forrás: MTI/EPA/JFK/EXPA/


Ezután kapott lehetőséget Dárdai Páltól is, de a görögök elleni keretbe való bekerüléséhez azért kellett Korcsmár Zsolt sérülése is.

Lang érdekes módon tavaly ősszel nem kapott túl sok játéklehetőséget, tavasszal pedig még inkább kiszorult a Videotonból, miután a március 9-én, a Diósgyőr ellen 2-1-re elvesztett bajnokin nyújtott teljesítményét sokan kritizálták kapott. A következő hat fordulóban csak a cserepadon ült.

Szerencsehozó kabala

Ez azonban nem rengette meg Storck bizalmát benne. Langot már a Norvégia elleni pótselejtezőre is meghívta a válogatottba a kapitány. A babonások bizonyára helyeslik a német szakember húzását, ugyanis a nemzeti tizenegy eddig sohasem kapot ki azokon a meccseken, amikor Lang játszott.

10 meccsen szerepelt a válogatottban, ebből 7-et megnyert a csapat.

Ráadásul a védő az összes mérkőzést végigjátszotta.

Lang egyébként, kabalához méltón, kimondottan optimista volt a pótselejtező előtt. Kijelentette "két meccsen igenis lehet esélye a magyar válogatottnak a Norvégia elleni pótselejtezőkön”. Nos, igaza lett.

Felemás klubidénye ellenére egyébként Juhász mellett Lang is bekerült a 2015–2016-os bajnoki szezon legjobbjaiból a HLSZ (Hivatásos Labdarúgók Szervezete) által összeállított álomcsapatba.