Priskin Tamás

Priskin Tamás magyar fociválogatott magyar válogatott
Vágólapra másolva!
A válogatott legjobb csatára, nyolc selejtezőn játszott, két gólt szerzett. Bár a találatok száma összességében nézve nem túl magas, a norvégok elleni pótselejtező visszavágóján bevágott lövés az olvasók szavazatai és Az Év sportolója gálán a sportújságírók döntése alapján is a 2015-ös év legszebb magyar gólja lett.
Vágólapra másolva!

A felvidéki származású, 1986-os születésű révkomáromi játékos a helyi csapat neveltjeként kezdte játékos pályafutását. 2000-ben igazolt Magyarországra a Győri ETO-hoz, végül 2003 tavaszán mutatkozott be a hazai klubok élvonalában.

Anglia, Ausztria, Izrael, Szlovákia

2005-ben a szlovák mellé megkapta a magyar állampolgárságot, 2006-ban Angliába igazolt. A fiatal csatár alaposan bejárta a szigetet: megfordult a Preston North End, Ipswich Town, Queens Park Rangers, Swansea City, Derby County csapataiban is.

Az utazgatásnak ezután sem lett vége, 2012 és 2014 között az Alania Vladikavkaz, az Austria Wien és a Maccabi Haifa csapatai következtek. 2014-ben visszatért Győrbe, 2015-től azonban a pozsonyi Slovan Bratislava játékosa.

Priskin Tamás Forrás: AFP

A szlovák ezüstérmes Slovannal kiváló szezonon van túl, a csatár 14 góllal zárta az idényt. Priskin nevéhez fűződik az idei szlovák bajnokság utolsó gólja is. A támadó a záró forduló 92. percében talált be, így az akkor már biztosan ezüstérmes Slovan végül döntetlent ért el a meccsen.

Puskás és Bene nyomában

Priskin első válogatott mérkőzését 2005. augusztus 17-én Argentína ellen vívta. Kiemelkedő sikersorozata a 2006 végi, 2007 eleji időszak, amikor sorozatban öt mérkőzésen szerzett gólt. Puskás és Bene óta erre csak ő volt képes.

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Priskin válogatottsága során 7 szövetségi kapitány stílusát is kipróbálhatta és mindannyiuk bizalmát élvezhette. Az Eb-selejtezők során a válogatott munkájában résztvevő három szakemberrel kapcsolatban így nyilatkozott:

„Három edzőnk volt a selejtezők során, mind a háromtól kaptunk olyan dolgokat, amelyek kellettek.

de nagyon fontos volt az is, hogy Bernd Storck kiválóan látta azokat a dolgokat, amik addig hiányoztak.”

Boldog, hogy magyarként jutott ki az Eb-re

A révkomáromi sportoló papíron akár szlovák válogatott is lehetett volna, elmondása szerint azonban meg sem fordult a fejében, hogy más nemzet mezét húzza magára.

„Nekem nem volt soha olyan a fejemben, hogy ’ha’, mert mindig is magyar válogatott akartam lenni. Nem is gondolkodtam azon, hogy mi lenne, ha a szlovák válogatottban játszanék. Nagyon boldog vagyok, hogy magyarként juthattam ki az Európa-bajnokságra.”

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Priskin térde a horvátok elleni tavaszi felkészülési mérkőzésen megsérült, a támadó 4-5 hétre kiesett a játékból, Eb szereplését azonban a baleset végül nem érintette.

A 29 éves csatár nős, elmondása szerint két éves kislánya, Lia nagyon drukkol neki a mérkőzések során.