Stieber Zoltán

Razvan Rat, Stieber Zoltán, magyar-román, foci
HUNGARY, Budapest : Romania's Razvan Rat (R) vies for the ball with Hungary's Zoltan Stieber during the Euro 2016 qualifying football match between Hungary and Romania in Budapest, on September 4, 2015. AFP PHOTO / FERENC ISZA
Vágólapra másolva!
Stieber Zoltán szerezte az Eb-selejtezők során a válogatott egyik legfontosabb gólját, a tavaly májusi, finnek elleni idegenbeli meccsen. Miután sokáig nem játszott a klubjában szereplése egy ideig kérdéses volt. Csak reménykedhetünk benne, hogy ha gólt lő, nem kap lapot a féktelen ünnepléséért.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt fél évet kölcsönjátékosként Nürnbergben töltő sárvári születésű játékos kanyargós úton jutott el oda, ahol most van: 2005-ben az Aston Villához került, majd egy ideig a Yeovil Town labdarúgója volt. 2009-ben Németországba költözött, és

7 év alatt 6 csapatban is megfordult.

A Koblenz, az Aachen, a Mainz és a Fürth után – utóbbival a Bundesligába is feljutott, bár később ki is esett – a Hamburghoz igazolt.

2014 nyarától tehát ismét egy topligában szerepelt, eleinte kimondottan jól. Később már sokkal kevesebbet játszott, és bár a Ferencváros vezetőedzője, Thomas Doll egyszer azt mondta, fontolgatják Stieber megvásárlását, 2016 januárjában a szélső kölcsönben a másodosztályú 1. FC Nürnberghez került.

Túlzott ünneplés

Március 4-én egy Kaiserslautern elleni mérkőzés 88. percében megszerezte első gólját új, másodosztályú csapatában, azzal a találattal dőlt el a mérkőzés. Örömében lekapott meze miatt viszont rögtön megkapta a második sárga lapját, így a 90. percben kiállították.

Stieber Zoltán a románok elleni hazai meccsen Forrás: AFP/Isza Ferenc


Stieber korosztályos válogatott labdarúgóként szerepelt az U19-es, az U20-as és az U21-es válogatottban is, a felnőttekcsapatba 2011-ben Egervári Sándor kapitánysága alatt került be. Első válogatott gólját a litvánok elleni, 2015. májusi felkészülési meccsen lőtte. Dárdai Pálnál minden meccsen szerepet kapott, a finnek elleni helsinki Eb-selejtezőn hatalmas gólt vágott a 82. percben, azzal nyerte meg a válogatott a meccset 1-0-ra.

A helsinki gól a szurkolók szerint

a selejtezősorozat harmadik legszebb találata volt.

Bernd Storck a szeptemberi románok elleni mérkőzés 88. percében cserélte be Stiebert, a Feröer-szigetek és Görögország ellen azonban nem jelölte, mondván, akkor már hosszú ideje nem volt játékban a klubjában. A norvégok ellen aztán újra a keret tagja lett.

"Nem kell őket legyőzni, elég, ha odakint 1-1-re, itthon pedig 0-0-ra végzünk. Ha összesítésben jobbak leszünk, helyünk van Európa legjobb 24 csapata között" – mondta óvatosan a pótselejtező előtt. Ehhez képest oda-vissza meglett a győzelem.