Társoldalunk:

Párizs lehet a legbiztonságosabb város

2016.06.06. 16:14

Maximális biztonságot ígért a francia fővárosban Michel Cadot párizsi rendőrfőnök a négy nap múlva kezdődő labdarúgó-Európa-bajnokság idejére. A szervezők az eredetileg tervezett tízezer fős rendfenntartó egységet megerősítik további háromezer rendőrrel, valamint 1200 katonával.

A párizsi prefektúra felelős az Európa-bajnokság két párizsi helyszíne, a Stade de France és a Parc des Princes stadionok, valamint a két szurkolói zóna biztosításáért a Mars-mezőn, az Eiffel-toronynál és Saint-Denis elővárosban. Ezenkívül a médiaközpontot, illetve az UEFA tisztségviselőinek és a válogatott játékosainak szállodáit is a párizsi rendőrség biztosítja.

A hadsereg a középületek közelében, a közlekedési járműveken, a turistalátványosságok közelében, valamint a középiskoláknál is szolgálatot teljesít az egy hónap alatt, ugyanis Franciaországban ebben az időszakban még tartanak az érettségi vizsgák. 

Katonák az Eiffel-toronynálForrás: AFP/Francois Guillot

"A stadionokra és a szurkolói zónákra koncentrálunk, de ebben az időszakban az egész párizsi régióban megerősített ellenőrzésre lesz szükség" - hangsúlyozta Michel Cadot.

Az Európa-bajnokság téttel jár 

A 2016-ban végzős rendőrtiszteket, mintegy 750 embert is mozgósítanak az Európa-bajnokság kezdete után, június közepétől - tette hozzá a rendőrfőnök. Rajtuk kívül mintegy 15 elitalakulat 1500 kommandóssal fogja biztosítani a mérkőzéseket Párizsban. 

Tudatában vagyunk, hogy ez az esemény téttel jár, kihívás és egyben kivételes lehetőség. Ezért a párizsi prefektúra aktív állományának nyolcvan százalékát mobilizáljuk" - fogalmazott Michel Cadot rendőrfőnök. Arra is megkért mindenkit, hogy bármilyen incidenst észlel, azonnal jelezze a rendőrségnek. 

2015. november 13.: káosz Saint-Denis-benForrás: AFP/Franck Fife

A Stade de France nemzeti stadionnál a hat bejárat előtt nyolc ellenőrző ponton 1267 biztonsági őr vizsgálja majd át a belépőket, 375 önkéntes segít a tájékozódásban, valamint 950-1100 rendőr biztosítja a helyszínt. 

A Parc des Princes-nél az öt bejárat előtt 25 ellenőrző pont lesz 875 biztonsági őrrel, 216 önkéntessel és 700-850 rendőrrel. 

A Mars-mezőn, ahova mérkőzésenként 50-90 ezer embert várnak, 16 átvizsgáló pont lesz a hat bejáratnál 332-479 biztonsági őrrel, 200 önkéntessel és 750-1100 rendőrrel.

Párizsban nem derűs a hangulat

A sajtótájékoztatón az újságírók rákérdeztek a rendőrfőnöknek azon levelére, amelyben Bernard Cazeneuve belügyminiszternek a szurkolói zónák átmeneti bezárását javasolta a párizsi mérkőzések idejére, arra hivatkozva, hogy nem tud a prefektúra kellő számú rendőrt biztosítani egyszerre minden helyszínen. Michel Cadot azt válaszolta, hogy ennek a levélnek nem lett volna szabad a sajtó tudomására jutnia. 

"Bernard Cazeneuve megadta nekem, amit reméltem, válaszként" - mondta a rendőrfőnök, utalva arra, hogy megemelték a rendőri erők számát. 

Párizs felkészültForrás: AFP/Loic Venance

"Nem mondanám azt, hogy jelenleg derűs a hangulat, hiszen feszült és kiemelt biztonságot igénylő időszakban vagyunk. Úgy látom, hogy az eszközöket megkapta a párizsi prefektúra, a biztonsági intézkedések megtörténtek, mindez válasz azokra az aggodalmakra, amelyeket olyan keretben fogalmaztam meg, amelyet nem a nagyközönségnek szántam" - mondta a rendőrfőnök.

Franciaországban a legmagasabb szintű a terrorkészültség, amióta tavaly 150-en vesztették életüket több iszlamista merényletben. Az Egyesült Államok múlt héten figyelmeztette állampolgárait további terrortámadások lehetőségére Európában, amelyek a Franciaországban tartandó 2016-os labdarúgó-Európa-bajnokság helyszíneit is célba vehetik.