Azt álmodtuk, hogy megnyerjük a foci-Eb-t

Guzmics Richárd, Gabriel Torje, magyar-román, foci
Budapest, 2015. szeptember 4. Guzmics Richárd (b) és a román Gabriel Torje a Magyarország - Románia labdarúgó Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen Budapesten, a Groupama Arénában 2015. szeptember 4-én. A magyar labdarúgó-válogatott 0-0-s döntetlent játszott a román csapattal. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Az Innsbrucki Egyetem kutatói szerint a magyar labdarúgó-válogatottnak 0,3 százalék esélye van arra, hogy megnyerje az Európa-bajnokságot. Íme, a mi édes víziónk arról, hogy ez miképp történhet meg.
Vágólapra másolva!

Miután a magyar válogatott 44 éve nem járt foci-Eb-n, vb-n is legutóbb 30 éve, a selejtezőcsoportjában pedig csak harmadik lett, túlzás lenne azt mondani, hogy mi vagyunk a franciaországi torna nagy favoritjai.

Csodák azonban történhetnek:

Puskásék kikaptak az 1954-es vb-döntőben, Dánia beugróként megnyerte az 1992-es Eb-t, a görögök 2004-ben felértek a csúcsra, a Leicester pedig tíz pont előnnyel idén megnyerte a Premier League-et.

Megvan az összhang Forrás: MTI/Kovács Tamás

Igen ám, de a magyar csapattól a statisztikusok – és a realisták – nem sok jóra számítanak. A Spiegel elemzése szerint a magyar védelemnél csak az albán rosszabb, támadásban a 24-ből a 20. legrosszabb csapat a miénk, miközben

Bernd Storckot a mezőny legrosszabb kapitányának tartja

a német hetilap.

Mi azonban megpróbáltunk válaszolni a kérdésre: mi kellene ahhoz, hogy Magyarország – széttépve a papírformát – mindenkit megelőzzön Franciaországban?

Alaba öngóljával nyerünk

Június 14., Stade Bordeaux-Atlantique, 18 óra – Ausztria–Magyarország. A rutinos Marc Janko már a 3. percben helyzetbe kerül, de a felső kapufát találja telibe. Király Gábor a 20. percig még három nagy védést bemutat,

majd jön a legszebb pillanat.

A másik oldalon a meglepetésre kezdőbe tett Böde Dániel lebirkózza a megilletődöttnek tűnő Garics Györgyöt, élesen középre lő, az érkező David Alaba pedig olyan fura kiflit rúg a labdába, hogy az a saját kapujába hull. Két öngól két héten belül a Bayern sztárjától, 1-0 ide.

Guzmicsék hátul profin húzzák az időt, megvan a három pont, a lelátó magyar része felrobban!

Izland túl rágós falat

Az Izland elleni meccsre szinte már magabiztosan futnak ki a mieink, csakhogy az öreg Eidur Gudjohnsen a 22. percben egy csellel becsapja Fiolát, és Király kezei között a léc alá bombáz. A második félidőben Priskint felvágja Kári Árnason,

a büntetőt Dzsudzsák mellé gurítja.

Hajtunk, nyomunk, de nincs meg az egyenlítés, Szalai a 93. percben fölécsúsztat egy szögletet, hős lehetett volna végre belőle. De nem, 1-0-ra kikapunk.

Ronaldót pihentetik ellenünk Forrás: AFP/Francisco Leong

A portugálok 2-1-re legyőzik Izlandot, majd Ausztriát is megverik 2-0-ra, így Cristiano Ronaldo be sem kerül a kezdőbe ellenünk, a csoport zárómeccsén.

Ezúttal Dibusz Dénes védi a magyarok kapuját, de nem is akárhogyan. Nani bombáját, Moutinho ollózását és Bruno Alves szöglet utáni fejesét is védi. A sportingos William Carvalho azonban túljár az eszén, a 16-os jobb oldaláról a hosszúba lő. A 82. percben aztán Gera kapáslövése Rui Patricióról kipattan, az érkező Németh Krisztián közelről nem hibázza el – 1-1,

négy pont, továbbjutás csoportmásodikként,

Ausztria ugyanis 3-2-re legyőzi Izlandot.

Van olyan csoport, amelyiknek a második helyezettje egy csoportelsőt kap a nyolcaddöntőben –E1/D2, F1/E2 –, a magyarok viszont szerencsésebbek, a B csoport másodikjával kell szembenéznünk, az oroszokat megelőző Szlovákiával. Elkerülve így Angliát.

Az északi szomszédnál

Saláta Kornél a kezdőbe kerül,

a magyar kapuban bennragad Dibusz Dénes, elöl pedig Szalai Ádám kap bizalmat. A sokat kritizált csatár a 32. percben, egy Elektől kapott labdát 30 méterről rászúr, és rúg egy legalább akkora gólt, mint San Marino ellen 2010-ben.

A magyarok ezek után bekkelnek ezerrel, Lang Ádám kicsit túlpörög a végén, lerántja Gyömbér Norbertet, a megítélt büntetőt azonban Marek Hamsík Dibuszba bombázza.

Már a nyolc között vagyunk!

Mivel az A csoportban a románok – a franciákat megelőzve – csoportelsők tudtak lenni, majd kiverték a C csoportban harmadik lengyeleket is, újra összejön a nagy rangadó, Magyarország–Románia.

A kapunkba visszakerül Király, Guzmics Richárd pedig akkorát játszik, mint még soha. Keserüt leradírozza a pályáról, a 120 perces csata 116. percében pedig előremegy, és Dzsudzsák szögletét 8 méterről Tatarusanu kapujának a bal felső sarkába fejeli. Hihetetlen, Magyarország a négy között!

Guzmics óriásit játszik a románok ellen Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A német–olasz negyeddöntőből a világbajnok jut tovább, így jöhetett a gelsenkircheni meccs visszavágója. Az abszolút esélyetelennek hitt magyarok azt eszelik ki, hogy a vilámgyors Bese Barnabás kezd, és Storck húzása bejön. A védő egy kontra után Kleinheislerrel kényszerítőzik, majd

élete legbátrabb pillanatában 30 méterről rászúrja a labdát,

amely megpattan Mats Hummelsen, majd Manuel Neuert becsapva a bal alsóba vágódik.

Mesut Öziltől még egy kapufára telik, Király pedig óriási vetődéssel hárítja Mario Götze középtávoli lövését a 94. percben, amikor lefújják a meccset. A németek lehajtott fejjel indulnak el az öltözőbe, Priskin Tamásék pedig ujjongva ölelkeznek a magyar szurkolókkal.

Priskinék öröme határtalan Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

De aztán Storck csendre inti a csapatot, jól tudja a német tréner is, hogy a finálé még hátravan. És addig már csak hármat lehet aludni.

Az ellenfél? Az angol–spanyol elődöntőn is meglepetés születik, a címvédőt kiejti Roy Hodgson csapata – 120 perces 0-0 és büntetők után.

Bernd Storck

a meccs előtt beküldi az öltözőbe Mészöly Kálmánt,

aki megpróbálja a fiúkba szuggerálni a győzelmet. Feleleveníti a 6:3-at és a 7:1-et, női szerelmet, virágos rétet, tokaji bort, balatoni csónakázást.

Közben Dzsudzsákért bejelentkezett az Arsenal, Elek Ákosra ajánlatot tett a Dortmund, Fiolát a Valenciával boronálták össze, Szalai Ádámot pedig a Bayern is figyelte az Eb-n.

A döntőben Bese ismét a kezdőbe került, Kleinheislert pedig váratlanul középcsatárként vetette be Storck. Az angolok az első 30 percben nagyon nyomnak, de hátul a helyén van a Guzmics, Lang tengely – a duót egyben kívánja szerződtetni a PSG –, Király pedig ismét régi formájában tündököl.

Gerát ilyen jónak még sohasem láthattuk,

egy Dzsudzsák-szöglet után 14 méterről akkora gólt ollózott, mint 2002-ben a Sopron ellen, Fradi-mezben.

Az angol kommentátorok az asztalt csapkodják, Rooney pedig annyira felhúzza magát, hogy durván belerúg Bödébe, mire piros lapot kap. Storck most nem cserél, csak majd a 60. percben, miután Nikolics a kapujából kifutó Harttól elveszi a labdát, és Roger Millához hasonlóan az üres kapuba gurít. A vége? 2-0 ide. Magyarország Európa-bajnok!