Társoldalunk:

A francia kormány buszokkal szállítja a szurkolókat a nyitómeccsre

2016.06.10. 15:59

A terrorkészültség miatt óriási nyomás alatt lévő francia hatóságok néhány órával a foci-Eb kezdete előtt pénteken minden erejüket a sztrájkok következményeinek csökkentésére mozgósították.

Myriam El Khomri munkaügyi miniszter bejelentette, hogy kész fogadni Philippe Martinezt, a munkajogi reform miatti tüntetéssorozatot kirobbantó CGT szakszervezet vezetőjét abban az esetben, ha a találkozóval feloldhatók a különböző ágazatokban meghirdetett sztrájkok.

Alain Vidalies közlekedési államtitkár kihirdette, hogy a vasutassztrájk miatt különbuszok indulnak Párizsból a Saint Denis elővárosban található nemzeti stadionhoz, hogy mind a 80 ezer néző időben kiérhessen a mérkőzés kezdetére. A gyorsvasúthálózat (RER) B vonalának - amelyen a stadion is található - dolgozói ugyanis péntekre sztrájkot hirdettek, és félő, hogy a délutáni órákban fennakadások lesznek a párizsi tömegközlekedésben.

A szigorú biztonsági intézkedések miatt egyébként a hatóságok azt tanácsolják mindenkinek, hogy legalább két órával a mérkőzés kezdete előtt érkezzen meg a helyszínre.

Itt már ne nézelődjenek, induljanak a stadion felé!Forrás: DPPI media/Jean Michel Le Meur

A kormányzat nem zárta ki egyébként, hogy kötelezni fogják a még sztrájkolókat a munka felvételére. Ez körülbelül a dolgozók 8-10 százalékát jelenti. Erre utalt csütörtök este Francois Hollande államfő is, amikor azt mondta, hogy a francia állam meghoz majd minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy a sztrájkok ne zavarhassák meg az országot a labdarúgó-Európa-bajnokság idején.

A munkajogi reform ellen három hónapja tartanak a megmozdulások, közben néhány nagyvárosban a hulladékszállítók egy része is sztrájkot hirdetett, Párizs és Marseille egyes kerületeiben napok óta nem járt kukásautó. A fővárosban Anne Hidalgo polgármester pénteken magáncégeket bízott meg a bérházak előtti kukák kiürítésével, azok meg is kezdték délelőtt a szemétszállítást. A városvezetés szerint azonban néhány napra lesz szükség, mire a helyzet visszaáll a normális kerékvágásba.

Az Air France pilótái szombattól hirdettek munkabeszüntetést, a francia légitársaság a járatok 70-80 százalékát tudja aznap biztosítani. A munkabeszüntetés keddig tart, a szakszervezetek aznapra tervezik a munkajogi reform elleni következő országos tiltakozó nagygyűlést Párizsban.

A házigazda francia és a román válogatott párizsi mérkőzésének előestéjén az Eiffel-torony lábánál található szurkolói zóna azonban már igazi ünnepi hangulatban, ingyenes koncerttel nyitotta meg csütörtök este a kapuit. A nyitókoncert egyébként sikeres főpróba volt a biztonsági erők számára, hiszen semmilyen incidens nem történt.

Franciaországban rendkívüli állapot van érvényben július végéig, és a legmagasabb szintű a terrorkészültség. Az Egyesült Államok múlt héten figyelmeztette állampolgárait további terrortámadások lehetőségére Európában, amelyek a labdarúgó-Eb helyszíneit is célba vehetik. Franciaországban konszenzus van arról, hogy az ország továbbra is a terroristák egyik legfőbb célpontja, jóllehet az Eb egyetlen helyszíne ellen sem érkezett konkrét terrorfenyegetés. Közel 95 ezer embert: 42 ezer rendőrt, 30 ezer csendőrt, valamint 10 ezer katonát és 13 ezer biztonsági őrt mozgósítanak a francia hatóságok az Eb idején, amire még soha nem volt példa az ország történetében.