Társoldalunk:

Kapushiba és komikus kiállítás döntött a foci-Eb második meccsén

2016.06.11. 16:58

Hiába védett remekül az albánok kapusa, Etrit Berisha, az ötödik percben elkövetett egyetlen hibáját Svájc könyörtelenül kihasználta, és 1-0-ra megnyerte a franciaországi Európa-bajnokság A csoportjának második meccsét. A második félidőt emberhátrányban küzdötte végig a története első Eb-találkozóját játszó Albánia.

Eredmény, A csoport, 1. forduló:
Svájc – Albánia 1–0 (1–0) - az élő közvetítés
Lens, Stade Bollaert-Delelis Stadion, 34 ezer néző
v.: Carlos Velasco Carballo (spanyol)
Svájc: Sommer – Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodríguez– Behrami, G. Xhaka, Dzemaili (Frei, 76.) – Shaqiri (Fernandes, 88.), Seferovic, Mehmedi (Embolo, 62.)
Albánia: Berisha – Hysaj, Cana, Mavraj, Agolli – Kukeli, T. Xhaka (Kace, 62.), Roshi (Cikalleshi, 74.), Abrashi, Lenjani – Sadiku (Gashi, 82.)
gól: Schär (5.)
sárga lap: Schär (14.), Behrami (67.), illetve Cana (23.), Kace (63.), Kukeli (89.), Mavraj (92.)
piros lap: Cana (37.)

A két ország focija rengeteget köszönhet egymásnak, a közös múlt az 1990-es évek délszláv háborújáig nyúlik vissza, amikor Svájc több tízezer koszovói albán menekültet fogadott be. Ezt követően a már ott született, második generációs albán fiatalok bekerültek a 2000-es évek elején modernizált helyi utánpótlásképzésbe.

A világszínvonalú iskolából számtalan tehetség került ki, az albán nemzetiségű játékosok meghatározó tagjai lettek a folyamatosan egyre magasabb szintre kerülő svájci válogatottnak. Ugyanakkor többen közülük Albánia nemzeti együttesét választották, és mindkét válogatottban vannak olyan játékosok, akik három – az albán, a svájci és a koszovói – nemzet színeiben is játszottak már.

Albán szurkolók a meccs előttForrás: Getty Images/2016 Getty Images/Shaun Botterill

A legkülönlegesebb találkozás a bázeli születésű Xhaka testvéreké volt, ugyanis a 23 éves Granit a svájci csapat egyik legjobbja, míg két évvel idősebb bátyja, Taulant az albán válogatottban szerepel. Granit így üzent testvérének az Instagramon: „Drága testvérem, mi mindig is összetartoztunk, bármi is történt. Most először fogunk egymás ellen játszani, remélem, hogy utoljára is. Most megmutatjuk a világnak, hogy bár 90 percig ellenfelek vagyunk, mégis egymás mellett állunk, mint az igazi testvérek. A meccs nem állhat közénk és a barátságunk közé. Sok szerencsét a meccshez, mindig te leszel a példaképem.”


A Xhaka-fiúk szülei pedig így ültek a lelátón:


Itt böngészheti a mérkőzés statisztikáit:


A meccs esélyesének a svájciak számítottak, még akkor is, ha gyakorlatilag az egész stadion az albánoknak szurkolt. Ennek megfelelően a svájciak azonnal beszorították az ellenfelet, és már az ötödik percben megszerezték a vezetést. Egy jobb oldali szögletre tökéletes ütemben emelkedett Schär, és szépen bólintott az albán kapuba. Ehhez persze az is kellett, hogy a védője is lemaradjon, és Berisha is botrányos ütemben jött ki a kapujából. (0-1)

 

A meccs képe nem változott, Svájc folyamatosan támadott, ám a 31. percben a semmiből egyenlíthetett volna Albánia, Sadiku remek passzt kapott, egy az egyben vezethette Sommerre, a hosszú alsót vette célba, de a svájci kapus bravúrral kispárgázta.

Az albánok sorsa már a 37. percben gyakorlatilag megpecsételődött, amikor Cana elcsúszott, majd szándékosan utánanyúlt a labdának, amiért megkapta a második sárga lapját.

 A megítélt szabadrúgás aztán a kapufán csattant:

A második félidőben szinte végig a svájciak támadtak, mintha kézimeccset rendeztek volna Lens-ban, körbeadogatták a felállt albán falat, várva, hogy hibázzon a védelem. Seferovic kétszer is ziccerbe került, de a gólnál nagyot hibázó Berisha mindkétszer nagy bravúrral védeni tudott.

A hidegzuhany a 76. percben érkezhetett volna, amikor Hysaj pazar passzt adott a védők között Sadikunak, aki öt méterről, de éles szögből az oldalhálóba bombázott. A 87. percben ennél is nagyobb lehetőségük volt az albánoknak, a néhány perccel előtte beállt Gashi a leshatárról, de nem lesről megindulva egy az egyben vezethette a kapusra a labdát, de Sommer szenzációsan védett.

Svájc 1-0-ra nyert, így az első forduló után Franciaországgal együtt 3-3 ponttal áll, Albániának és Romániának nincs pontja.

A csoport állása:
1. Franciaország 3 pont (2-1)
2. Svájc 3 (1-0)
3. Románia 0 (1-2)
4. Albánia 0 (0-1)