Véresre verték egymást: biztonsági kudarc a foci-Eb-n

foci-eb  verekedés a stadionban az anglia oroszorszég meccs után
Marseille, 2016. június 11. Szurkolók összecsapnak a lelátón, miután véget ért a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság B csoportjának első fordulójában játszott Anglia-Oroszország mérkőzés a marseille-i Velodrome Stadionban 2016. június 11-én. (MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz)
Vágólapra másolva!
Érthetetlen, hogyan lehettek annyira felkészületlenek az Anglia-Oroszország Eb-meccs rendezői, hogy ne tudják megakadályozni a lelátói erőszakot. A terrorfenyegetettség árnyékában mintha elfeledkeztek volna arról, hogy a nézőket is felügyelni kell. Csak a szerencsén múlt, hogy a menekülők nem taposták agyon egymást.
Vágólapra másolva!

Elég súlyos volt az is, ami Marseille-ben folyt napokon át az angol, orosz, illetve helyi huligánok főszereplésével, de ilyen többször előfordult a közelmúlt nagy tornáin is: részeg, gyakran jegy nélkül érkező szurkolók utcai randalírozását nyilván nem könnyű megakadályozni, bár az angol hatóságok igyekeznek az ilyen események előtt megtiltani a közismert bajkeverők kiutazását az országból.

Az azonban egyenesen sokkoló volt, hogy a stadionban is kitört a botrány. Az UEFA és a FIFA által szervezett válogatott futballtornákon efféle emberemlékezet óta nem történt. A névre szóló belépők és a szigorú biztonsági előírások régóta megelőztek mindenféle nagyobb lelátói balhét.

Még a pályára is jutott balhézó szurkoló Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Laurence Griffiths


Valószínűleg a magyar szurkolóknak sem jutott eszébe, amikor jegyet igényeltek a válogatott csoportmeccseire, hogy nemcsak egy esetleges terrortámadástól kell tartani Franciaországban, hanem attól is, hogy a lelátókon rájuk támadnak az ellenfél drukkerei, és menekülés közben kicsit még meg is tapossák őket.

A Stade Vélodrome-ban pontosan ez történt.

Több, a helyszínen tartózkodó újságíró azt írta a Twitteren, hogy az angolok szektorába átmászó oroszok nem verekedni akartak, csak hamarabb kijutni a stadionból, mint ahogy előírták nekik.

Tény, hogy a stadionban nem sérült meg senki súlyosan, és nem bontakozott ki nagy verekedés, de a képeken egyértelműen támadó testhelyzetben lévő, helyenként eltakart arcú figurák vannak, ütésre emelt kézzel.

Hol voltak a rendezők?

Attól, hogy nem lett súlyosabb következménye a szurkolótáborok összekeveredésének, még ugyanolyan aggasztó, hogy megtörténhetett. Több száz ember akadálytalanul átmászott egy másik szektorba, senki és semmi nem állította meg őket. A rendezők egy része a pálya túloldaláról futott oda rendet tenni, mert a létszám szemlátomást nem volt elegendő.

Ütöttek, akit értek Forrás: MTI/AP/Thanassis Stavrakis


És ami a legmegdöbbentőbb:

rendőrök nem voltak a stadionban.

A BBC tudósítója legalábbis egyet sem látott.

Ebben nyilván lehet szerepe a terrorfenyegetés miatti általános készültségnek – ne feledjük, Franciaországban jelenleg is szükségállapot van – és a városi összecsapások miatti extra rendőri jelenlétnek az utcákon. Esetleg annak is, hogy senki sem számított rá: 2016-ban egy Európa-bajnokságon lelátói erőszaktól kell tartani.

Valaki élet-halál között lebeg

A Marseille-ben több alkalommal kirobbanó utcai verekedések nyomán legalább egy angol szurkoló jelenleg is életveszélyes állapotban van, helyi rendőrségi források 35 komolyabban sérült emberről tudnak, de a valódi szám ennél biztosan magasabb. Meg nem erősített hírek szerint egy kerekesszékes szurkolót is bántalmaztak a huligánok.

Nehéz ugyanakkor magyarázatot találni arra, hogyan vihettek be a szurkolók petárdákat, sőt olyan világítórakétát, amivel át tudták lőni a pályát. A beléptetés és annak részeként a nézők egyenkénti átvizsgálása feltehetően sohasem volt még olyan szigorú egy világversenyen, mint most, ennek fényében mindenképp érthetetlen a tiltott pirotechnika megjelenése.

Az UEFA eljárást indított az orosz szövetség ellen a történtek miatt, nézőtéri rendbontás, rasszista megnyilvánulások és pirotechnika használata miatt. Az angolok ellen egyelőre nincs eljárás, mert az UEFA szerint a stadionon kívüli események nem tartoznak a hatáskörébe.

A fejetlen menekülésből tragédia is lehetett volna Forrás: MTI/AP/Thanassis Stavrakis


A fegyelmi bizottság kedden dönt arról, hogy megbünteti-e az oroszokat. Meglepő lenne, ha nem tenné, még akkor is, ha Vitalij Mutko orosz sportminiszter sietett kijelenteni, hogy szerinte "nem voltak összecsapások", az orosz szurkolók pedig "sohasem viselkedtek rosszul" az Eb-ken. (Erre egyébként rosszul emlékszik, négy éve videóra is vették, amint a csehek elleni meccs után a wroclawi stadionban egy csoport rátámadt a helyi rendezőkre.)

Jöhet még ennél is rosszabb

Fel kell készülni, hogy nem a marseille-i botrány volt az utolsó ezen az Eb-n. Hogy messzebbre ne menjünk: az orosz válogatott a következő mérkőzését szerdán az észak-franciaországi Lille-ben játssza Szlovákia ellen. Ez az a város, ahova a Telegraph brit lap értesülései szerint nagyon sok, jeggyel nem rendelkező angol szurkoló érkezett. Ráadásul 20 kilométerre van Lenstól, ahol egy nappal később Anglia Walesszel játszik.