Kassai bírálatával magát mentegeti a svájci bíró

foci-Eb franciaország románia kassai viktor paul pogba
Paul Pogba of France and Cristian Sapunaru of Romania react as Referee Victor Kassai of Hungary gestures during the Group A soccer match of the UEFA EURO 2016 between France and Romania at the Stade de France in St. Denis, France, 10 June 2016. Photo: Peter Kneffel/dpa (RESTRICTIONS APPLY: For editorial news reporting purposes only. Not used for commercial or marketing purposes without prior written approval of UEFA. Images must appear as still images and must not emulate match action video footage. Photographs published in online publications (whether via the Internet or otherwise) shall have an interval of at least 20 seconds between the posting.)
Vágólapra másolva!
Éppen kapustámadás címén vett el egy szabályosnak tűnő gólt az angoloktól 12 éve az a svájci bíró, aki most Kassai Viktort kritizálja Giroud gólja miatt. Talán van valami összefüggés.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg nem véletlen, hogy pont Urs Meier bírálta Kassai Viktort az Eb első góljának megadása miatt: a már visszavonult svájci játékvezető pályafutásának talán legvitatottabb döntése éppen egy hasonló szituációhoz kötődik.

Kassai Viktor itt Paul Pogbát igazítja el Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Peter Kneffel


A pénteki nyitómeccsen a házigazda franciák Olivier Giroud góljával szereztek vezetést: az Arsenal csatára egyszerre ugrott fel Dimitri Payet beadására Ciprian Tatarusanuval, és a román kapust megelőzve fejelt a hálóba:

Meier azt mondta, szerinte Giroud szabálytalanul akadályozta a felugrásnál Tatarusanut, aki emiatt nem tudta elütni a labdát. Amit mond, minimum vitatható, hiszen – amellett, hogy az eset az ötösön kívül történt, ahol a kapust szabadon lehet támadni – Giroud keze nem volt természetellenes testhelyzetben.

Egy határozottabb kapus lendületből érkezve simán elérhette volna a labdát.

Érdekes, hogy még az egyik román sportlap, a Prosport által megkérdezett román kapusok között is van olyan – Helmut Ducadam, az 1986-os BEK-döntő tizenegyesölő hőse –, aki azt mondja, hogy Tatarusanunak el kellett volna öklöznie a labdát. Sőt a cikkbe illesztett szavazás tanúsága szerint az olvasók 57 százaléka is ezen a véleményen van.

Meier nyilvános bírálata ráadásul eléggé átlátszó. A 2004-es Európa-bajnokságon ő volt az, aki a Portugália-Anglia negyeddöntő rendes játékidejének utolsó perceiben a kapus akadályozása címén nem adta meg Sol Campbell fejesgólját.

Nagyon furcsa döntésnek tűnt.

A házigazdáknak kedvező ítéletet nemcsak a végül büntetőkkel kieső angolok látták elhibázottnak, bár nyilván ők voltak a legjobban kiakadva.

A jelenet az alábbi videón 1:28-tól látható:

Nehéz nem arra gondolni, hogy Meier a mostani kiállással a 12 évvel ezelőtti, nagy vihart kavaró döntését próbálja utólag igazolni.