Megvan, hogy kik állnak a huligánbotrány mögött

Letartóztatott szurkolót vezet el egy francia rendőr Marseille-ben
Marseille, 2016. június 12. Letartóztatott szurkolót vezet el egy francia rendőr Marseille-ben, ahol harmadik napja csapnak össze randalírozó szurkolók és rohamrendőrök a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság alatt, 2016. június 11-én. (MTI/AP/Darko Bandic)
Vágólapra másolva!
Brice Robin francia ügyész szerint 150 orosz szurkoló szervezte a Marseille-ben kialakult többnapos tömegverekedést a foci-Eb-n – írja a BBC. Oroszországban tudtak mindenről, csak a francia rendőrségnek nem volt fogalma.
Vágólapra másolva!

„Ezek az emberek tökéletesen fel vannak készülve, mondhatni, ki vannak képezve az ilyenfajta erőszakos bűncselekményekre” – mondta sajtótájékoztatón az ügyész.

Körülbelül 35-en súlyosan megsérültek, négy drukker állapota kritikus, egy 50 éves angol huligánt annyira megvertek az oroszok vascsövekkel, hogy komoly agyi sérüléseket szenvedett. Eddig 20 embert tartóztattak le, 10 ellen eljárás is indult, közülük hatan angol szurkolók.

Az ügyész szerint az oroszok nagyon gyors és erőszakos akciókra voltak felkészülve, és kijátszották a rendőri ellenőrzést azzal, hogy nem repülőgéppel érkeztek Marseille-be.

Az úgynevezett "aktív fanatikusok" alternatív Európa-bajnokságot vívnak Franciaországban, amelynek Oroszország az egyértelmű favoritja, ám azok, akik a marseille-i stadionban az angolokra támadtak, talán végzetes hibát követtek el, mert az UEFA kizárhatja az általuk támogatott válogatottat az Eb-ről - írta hétfőn online kiadásában a Komszomolszkaja Pravda (KP) című orosz lap.

Csak a francia rendőrség nem tudott róluk Forrás: MTI/AP/Darko Bandic

A KP szerint ezen a bajnokságon, ahol nincsenek pontok, gólok és másodpercek, lengyel, magyar, horvát és északír "harcosok" is küzdenek az elsőségért, ezért állandóan lesznek verekedések. Az összecsapásokról nem mindig számol be a sajtó, mert azok gyakran a városokon kívül, előre megbeszélt helyszíneken zajlanak le, de a csoportok némelyike olykor demonstratív akciókat hajt végre - ezúttal ezt az orosz "aktív fanatikusok" tették meg.

"Ez előrelátható volt. Az összeütközések elkerülhetetlenségéről mindenki tudott, akinek ismerős az oroszországi aktív futballfanatizmus.

Csak a marseille-i rendőrség nem értette, hogy mi történik, és hogy ez mit jelent" - írta a lap.

A KP fogalommagyarázata szerint az aktív fanatikusok abban különböznek az ultráktól, hogy nem a csapatuk látványos és hangos biztatásával foglalkoznak a lelátón. Számukra az ultra elnevezés sértő. Az egyszerű szurkolóktól, akiket ők kuzmics gúnynéven emlegetnek, abban térnek el, hogy nem vesznek részt a hivatalosan szervezett utakon, nem viszik magukkal a feleségüket vagy a szeretőjüket, nem vásárolgatnak, és nem vesznek részt kulturális programokon, nem söröznek be a mérkőzés előtt, és nem vonulnak a meccs előtt a válogatott mezében, az ország nevét skandálva.

Az angolok is vevők voltak a bunyóra Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Carl Court


Az "aktív fanatikus" akcióra kész, kigyúrt, fiatal, utcai összecsapásokban megedződött "harcos". Többnyire sortot, kényelmes sportcipőt és márkajelzés nélküli pólót visel. Összecsapás előtt nem iszik alkoholt.

A lap szerint Marseille-ben az első nagyobb összecsapások pénteken a város főterét a hagyományaikhoz híven elfoglaló és ott alkoholizáló-hangoskodó angol szurkolók, valamint a helyi "arabok" között kezdődtek. Utóbbiak provokálták és megpróbálták a sikátorokba becsalogatni az idegeneket. A verekedésnek a rendőrség masszív beavatkozása vetett véget.

A különböző becslések szerint 70–250 fős, közös balhéra készülő orosz "aktív fanatikus" csoport a KP cikke szerint szombaton verődött össze a francia nagyvárosban. Közülük mintegy 25-en kemény ökölcsapásokkal megfutamították a régi kikötőben erősen italozó angolokat, a földön fekvőket pedig kegyetlenül megrugdosták. A verekedés a város más részeire is átterjedt, a rendőrség beavatkozásáig. A stadionba a többi orosz szurkolókkal együtt bevonuló "aktív fanatikusok" a felvételek tanúsága szerint az angoloktól elragadott nemzeti jelképeket vittek magukkal.

Az orosz egyenlítő gól és a mérkőzés lefújása után többtucatnyi orosz fanatikus tört be az angol szektorba és elkezdte kiűzni onnan az angol szurkolókat. A lap szerint köreikben a legnagyobb sikk az ellentábor lelátójának elfoglalása. A KP megállapította: nagyon úgy tűnt, hogy előre eltervelt akció történt.

Betörtek az angol szektorba Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Alex Livesey

"Ez az orosz fanatikusok fő – és lehet, hogy végzetes – hibája" - állapította meg a lap. Kiderült, hogy az UEFA rendfenntartói nem tudnak megfékezni egy efféle agressziót, hogy a névre szóló jegyek és a videomegfigyelés rendszere nem működik.

"Az UEFA-nak egyetlen lehetősége maradt: hogy a csapatot, amelynek ilyen nyugtalan szurkolói vannak, kizárja a bajnokságaiból" - vélekedett a KP.

A lap ugyanakkor kitért arra is, hogy a brit huligánok sem viselkedtek igazi gentleman módjára. A KP Martin McIntire brit újságíró Twitter-posztjára hivatkozott, amely szerint angol fanatikusok sarokba szorítottak egy oroszt, és a szeme láttára az orosz zászlóba törölték bele pőre ülepüket.

A közösségi médiában megjelent provokatív bejegyzések közül több, amelyet összefüggésbe hoztak a stadionbeli verekedés kirobbanásával, utóbb hamisnak bizonyult.