Laza osztrákok várnak a Storck-csapatra

osztrák fociválogatott, európa bajnokság
Austria's players take part in a training session in Bordeaux on June 13, 2016 on the eve of the Euro 2016 football match between Hungary and Austria. / AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZ
Vágólapra másolva!
Bár 136 egymás elleni mérkőzést játszott egymással a két válogatott, tíz év óta először csap össze Magyarország és Ausztria kedd délután Bordeaux-ban az Európa-bajnokság F csoportjának nyitányán.
Vágólapra másolva!

A magyar válogatott kedd este 44 év után ismét pályára lép az Európa-bajnokságon: Bordeaux-ban Ausztria lesz az ellenfél.

Az osztrákok ellen vívtuk ugyan a legtöbb mérkőzést, de meglepő módon, a földrajzi közelség ellenére, legutóbb majdnem tíz éve játszottunk velük: 2006. augusztus 16-án, még Bozsik Péter irányításával, 2-1-re nyertünk. Abból a csapatból Király Gábor, Gera Zoltán és Juhász Roland ezúttal is ott lehet a pályán.

Nyilasi Tibor akkor éppen Ausztriában játszott Forrás: DPA/AFP/Staedele

Tétmeccset még régebben, 31 éve játszottunk velük: az 1986-os világbajnokság selejtezőiben futott össze a két válogatott, akkor az európai ranglista élén álló magyarok oda-vissza (3-1, 0-3) legyőzték Ausztriát.

Királynak jól megy az osztrákok ellen

A 40 éves Király helyzete egyébként is különleges, hiszen átveszi az Eb-történelem legidősebb játékosa címet a korábbi magyar szövetségi kapitánytól, Lothar Matthäustól. Az egykori világ- és Európa-bajnok német játékos 39 éves, 91 naposan szerepelt a 2000-es Eb-n.

Király Gábor lehet a legidősebb Eb-játékos Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd


Király 1998. március 25-én éppen egy bécsi mérkőzésen mutatkozott be a Bicskei Bertalan vezette nemzeti csapatban, és a 3-2-es győzelemből egy büntetővédéssel vette ki részét. Azóta még kétszer játszott Ausztria ellen, minden alkalommal győztes meccsen.

A csapatban két játékosunk is kisebb sérüléssel bajlódik: Lovrencsics Gergő és Kádár Tamás egyaránt a vasárnapi edzésen kapott rúgást a lábára, előbbi biztosan nem léphet pályára, utóbbi viszont felépült, hétfőn már edzett, és ott a kezdőben is.

Storck tudja, mi vár rájuk

„Történelmi meccs következik, egyrészt mert nagyon régen játszott a magyar csapat világversenyen, másrészt mert a magyar–osztrák párharcnak hosszú történelme van. Tudjuk, hogy mi vár ránk: telt ház és rengeteg magyar szurkoló, aminek külön örülünk. Nagyon intenzív felkészülésünk volt, keményen dolgoztak a játékosok a két ausztriai edzőtáborban és az elmúlt héten itt, Franciaországban is” – idézte Bernd Storck szövetségi kapitányt a szövetség hivatalos honlapja.

Bernd Storck Forrás: AFP

„Fontos az első meccs, egy esetleges siker önbizalmat és lendületet adhat a folytatáshoz. Az is igaz, hogy a részvétel egy Európa-bajnokságon fordulatot jelenthet a játékosok karrierjében, de nem ez a fő motiváció” – tette hozzá.

A német szövetségi kapitány bátran nyúl a fiatalokhoz, ami nem is csoda, hiszen korábban az U20-as válogatottat vezette. Mióta átvette a felnőtt csapat irányítását, Kleinheisler Lászlót és Nagy Ádámot is beépítette a kezdőcsapatába, és stabil kezdővé vált a szintén csak 23 éves Lang Ádám is.

Felemás eredmények

A selejtezőt veretlenül megvívó (ez rajtuk kívül csak Angliának, Olaszországnak és Romániának sikerült) osztrákok szövetségi kapitánya, Marcel Koller kijelentette, tökéletesen sikerült felkészülniük a tornára. Mondta ezt úgy, hogy az idei négy meccsük mind nagyon döcögős volt: Törökországtól (1-2) és Hollandiától (0-2) kikaptak, Albániát és Máltát nagy nehezen legyűrték 2-1-re.

„Jól felkészültünk, ezért nyugodtan várom a meccset. Hogy esélyesebbek lennénk? A korábbi Európa-bajnokságok során már bebizonyosodott, hogy mindig akadnak meglepetések” – idézte a szakembert az osztrák Kurier.

Marcel Koller nemcsak tudja, csinálja is Forrás: AFP/Tobias Schwarz


Marko Arnautovic felépült, Marc Janko azonban izomsérülés miatt nincsen százszázalékos állapotban, de Koller kapitány szerint ez nem okozhat problémát. És a meteorológia által keddre jósolt esős időjárás sem.

"Az ellenfélnek ugyanolyan körülményekkel kell megküzdenie, a labda kerek, a fű 2,3 cm magas. Miért félnénk az esőtől, játszottunk már viharban és hóban is. A kezdőcsapat összeállt a fejemben, a legfontosabb, hogy ne görcsöljünk, hanem lazán játsszunk" – tette hozzá.

66-szor már nyertünk

A két csapat eddig 136-szor játszott egymással, 66-szor a magyarok, 40-szer az osztrákok nyertek, 30-szor döntetlen született. A gólkülönbség 297:252 a javunkra.

A 136 mérkőzésből kettőt rendeztek semleges helyszínen: az 1912-es stockholmi olimpia döntőjében a magyar, az 1934-es olaszországi vb bolognai negyeddöntőjében az osztrák csapat nyerte.

A várható kezdőcsapatok

Magyarország: Király Gábor - Fiola Attila, Guzmics Richárd, Lang Ádám, Kádár Tamás - Pintér Ádám, Nagy Ádám - Dzsudzsák Balázs, Kleinheisler László, Stieber Zoltán - Szalai Ádám

Ausztria: Robert Almer - Florian Klein, Aleksandar Dragovic, Martin Hinteregger, Christian Fuchs - Julian Baumgartlinger, David Alaba -, Zlatko Junuzovic, Martin Harnik, Marko Arnautovic – Marc Janko

A pályán ma délután több ismerős is összefut. Zlatko Junuzovic és Kleinheisler László együtt úszták meg a kiesést a Werder Bremennel, a már a Leicesterben játszó Christian Fuchs korábban együtt viselte a Schalke mezét Szalai Ádámmal, Michael Gregoritsch pedig Stieber Zoltán csapattársa volt tavalyig a Hamburgban.

A két kapitánynak is van már élménye mostani ellenfelével szemben: Bernd Storck még Kazahsztán kapitányaként 2-0-ra kikapott Bécsben (2011-ben), Marcel Koller pedig a svájci válogatott játékosaként lépett pályára Budapesten 1995-ben. Az a meccs 2-2-vel zárult.