Társoldalunk:

Az erdélyi magyarok nem látják az Eb-meccseinket

2016.06.14. 17:56

A szerzői jogi szabályozások miatt a romániai magyarok jelentős hányada nem tudja megnézni a labdarúgó-Európa-bajnokságon szereplő magyar válogatott mérkőzéseit. 

Romániában a pénzügyi válságba jutott közszolgálati televízió nem vásárolta meg az Eb mérkőzéseinek a közvetítési jogát, és a helyébe lépő kereskedelmi csatornák csak részben pótolják a hiányt.

A valamennyi kábelszolgáltató által továbbított ProTV csak a román válogatott mérkőzéseinek, valamint a késő esti mérkőzések élő közvetítési jogát vásárolta meg. Az Eb délutáni mérkőzéseit élőben a Dolce Sport csatorna közvetíti, amelynek a műsorait csak a Telekom Románia műholdas televíziós vagy internetes szolgáltatásainak az előfizetői láthatják.

A nyitómeccsről is sokan lemaradnakForrás: AFP/Kisbenedek Attila

A Dolce Sport a két piacvezető romániai kábelszolgáltató egyikének a műsorrácsában sem szerepel. A csatorna interneten is kínálja az Eb-t öteurós (1500 forint) előfizetési díj ellenében. Ezt a szolgáltatást mobileszközökön, szélessávú internethez csatlakozó számítógépen vagy okostelevízión lehet élvezni.

Marad a kivetítő és a stream 

Az M4 sportcsatorna franciaországi élő közvetítései a szerzői jogi korlátozások miatt Romániában nem nézhetők. Az élő közvetítések idején a képernyőn a következő felirat jelenik meg magyar és angol nyelven: "Szerzői jogi korlátozások miatt jelenlegi műsorunk kizárólag Magyarország területén látható".

Székelyföld több városában, Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában is szabadtéri óriás kivetítőkön lehet nézni Magyarország mérkőzéseit. Azok az erdélyi magyarok, akik nem tudják nézni a magyar csapat mérkőzéseit, a Kossuth rádió középhullámú közvetítését hallgathatják.