Társoldalunk:

Felfüggesztett kizárás az oroszoknak

2016.06.14. 13:21

Nem üres fenyegetőzés volt az UEFA részéről a kizárás lehetősége, az angolok elleni meccs stadionbalhéja után valóban kizárta az orosz válogatottat az Eb-ről, bár a büntetést egyelőre felfüggesztette. A következő botrány után Oroszország repül a tornáról.

Az Európai Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága kizárta az orosz válogatottat a franciaországi Európa-bajnokságról, de a szankció végrehajtását a következő kihágásig felfüggesztette – közölte honlapján az UEFA.

A döntéssel azt büntették, ahogy az orosz szurkolók az Anglia–Oroszország- mérkőzésen a stadion lelátóin viselkedtek: konkrétan a nézőtéri rendbontást, a pirotechnikai eszközök használatát és a rasszista megnyilvánulásokat. A határozat ellen fellebbezhet az orosz szövetség.

A meccs végén az orosz drukkerek egy része átmászott az angolok szektorába, és megkergette őket. Nem kellett volnaForrás: MTI/EPA/Ali Hajder


A közlemény szerint a felfüggesztés megszűnik, vagyis a büntetés életbe lép, ha hasonló történik az oroszok további mérkőzéseinek bármelyikén.

Ez valós veszély, különösen annak fényében, hogy az orosz válogatott a következő mérkőzését szerdán az észak-franciaországi Lille-ben játssza Szlovákia ellen. Ez az a város, ahova a Telegraph brit lap értesülései szerint nagyon sok, jeggyel nem rendelkező angol szurkoló érkezett.

Közel lesznek egymáshoz

Ráadásul Lille csak 20 kilométerre van Lens-tól, ahol egy nappal később Anglia Walesszel játszik. Az angol szövetség elnöke, Greg Dyke a BBC szerint már jelezte is, hogy erős kételyei vannak a lille-i biztonsági intézkedések hatékonyságát illetően”.

A felfüggesztett kizárás mellett az orosz szövetség 150 ezer eurós pénzbüntetést is kapott. Mindez azért is különösen kínos, mert 2018-ban Oroszország rendezi a világbajnokságot.

A városi erőszakkal nem foglalkoztak

Az UEFA hangsúlyozottan nem foglalkozott a stadionon kívüli, szurkolók között összecsapásokkal, mondván, a városban történtek nem tartoznak a hatáskörébe.