Társoldalunk:

A portugál kapitány már az aranyról beszél

2016.06.14. 18:53

Nemcsak a magyar és az osztrák válogatott mutatkozik be kedden az F csoportban, hanem a portugál és az izlandi csapat is. Hogy milyen eredmény születik a késő esti meccsen, az a magyar esélyek szempontjából is fontos lehet.

A csoportunk másik mérkőzését St. Étienne-ben rendezik, kedden este 9 órától. A selejtezők egyik meglepetéscsapata, Izland a portugálokkal csap össze.

A két fél a 2012-es Eb selejtezősorozatában is összekerült, akkor Reykjavíkban 3-1-re, Portóban 5-3-ra nyertek a portugálok. Előbbi mérkőzésen Cristiano Ronaldo, utóbbin pedig Nani játszotta a főszerepet, és a két portugál sztár ezúttal is ott lesz a pályán.

Fernando Santos és Cristiano RonaldoForrás: AFP/Franck Fife


A mostani izlandi válogatottat azonban nem ajánlatos öszekeverni a négy évvel ezelőttivel. A két szövetségi kapitány által irányított társaság szinte végig remekül játszott a selejtezőkön, és

oda-vissza győzelemmel ütötte el Hollandiát az Eb-részvételtől.

A portugáloknál természetesen az a legnagyobb kérdés, hogy a háromszoros aranylabdás Cristiano Ronaldo milyen formában játszik. A Real Madrid 31 éves klasszisa 14 Eb-mérkőzéssel a háta mögött indul harcba, és már csak két meccsre van attól – a spanyol Iker Casillasszal egyetemben –, hogy beérje az örökrangsorban a francia Lillian Thuramot és a holland Edwin van der Sart.

A portugálok az aranyra hajtanak

Fernando Santos szövetségi kapitány azt mondta a Recordnak, egyáltalán nem lebecsülendő ez a csoport. "Nincsenek egyszerű mérkőzések, minden riválisunk erős, ezért minden ellenfelet tisztelünk. Viszont nem félünk senkitől, bízunk a tudásunkban, és bárkit le tudunk győzni. Portugáliának nagyon hiányzik, hogy végre nagy tornát nyerjen. Főleg Európa-bajnokságot, hiszen 2004-ben a döntőben buktunk el, és emellett még háromszor játszhattunk elődöntőt is."

Izland nem ígér meglepetést

Az izlandiakat Heimir Hallgrímsonnal közösen irányító Lars Lagerbäck úgy véli, az ő csapatán nem lesz nyomás. "A mi kezdőcsapatunk szinte évek óta ugyanaz, nagy meglepetésekre ne számítson senki. Van egy alapjátékunk, amihez ragaszkodunk, de ha az ellenfélnél akad egy olyan extraklasszis, mint Cristiano Ronaldo, azt nyilván figyelembe kell vennünk" – mondta.

Nézd, fiam, van ez a Cristiano nevű ürge, talán hallottál már róla. Őt kéne megfogni. (Lars Lagerbäck és Birkir Saevarsson)Forrás: AFP/Odd Andersen


A meccs végeredménye értelemszerűen befolyásolhatja a magyar válogatott továbbjutási esélyeit, amennyiben lesznek ilyenek. Ha jól játszunk, előfordulhat, hogy az izlandiakkal küzdünk majd a harmadik, esetleg a második helyért.

A várható kezdőcsapatok
Portugália: Rui Patrício - Vieirinha, Bruno Alves, Pepe, Raphäel Guerreiro - Joao Mário, Danilo, Joao Moutinho, Adrien Silva - Nani, Cristiano Ronaldo

Izland: Halldorsson - Savarsson, R Sigurdsson, Árnason, Skúlason - Gudmundsson, G. Sigurdsson, Gunnarsson, Bjarnason - Sigthórsson, Finnbogason