Orosz huligánokra vadásznak a francia Riviérán

Excitement Mounts As England Prepare To Take On Russia In The Euros Human Interest Sport Soccer Marseille FeedRouted_Europe > on June 11, 2016 in Marseille, France.
MARSEILLE, FRANCE - JUNE 11: Police clash with England fans ahead of the game against Russia later today on June 11, 2016 in Marseille, France. Football fans from around Europe have descended on France for the UEFA Euro 2016 football tournament. (Photo by Carl Court/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A francia rendőrség razziát kezdett orosz huligánok begyűjtésére a Riviérán kedden délelőtt. A Cannes-hoz közel eső Mandelieu-ben 29 olyan orosz szurkolót azonosítottak, aki részt vett a marseille-i erőszakhullámban, angol drukkerekkel, illetve francia rendfenntartókkal csapott össze a labdarúgó Európa-bajnokság első napjaiban.
Vágólapra másolva!

Hétfőn tíz szurkolónak kellett bíróság elé állnia azok közül, akik a szombati angol-orosz csoportmérkőzés előtt randalíroztak és verekedtek Marseille-ben, de a rendőröknek a 150 orosz huligán közül egyet sem sikerült előállítaniuk. Az első két angol szurkolót két, illetve három hónap szabadságvesztésre ítélték, és két évre kiutasították Franciaországból.

Csütörtök óta húsz embert állítottak elő a dél-franciaországi városban, közülük hat brit, egy osztrák és három francia állampolgár áll bíróság elé a rendőrök és a többi szurkoló elleni erőszak miatt.

Marseille nem a nyugalom szigete Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Carl Court

Az angolok és az oroszok szombaton 1-1-et játszottak Marseille-ben. A két tábor már csütörtök este óta hol egymással, hol a helyi rendfenntartókkal csapott össze, és a mérkőzés után a stadionban, valamint az utcákon folytatódtak a harcok.

Az angol szövetség együttműködik

Az Angol Labdarúgó Szövetség komolyan együttműködik a francia hatóságokkal, hogy lehetőleg több szurkolói rendbontás ne történjen. Greg Dyke, az FA elnöke hangsúlyozta, üdvözli, hogy alkoholtilalmat vezetnek be a rendező városban, ugyanakkor aggodalmának adott hangot, hogy a marseille-i erőszakhullámban résztvevő 150 orosz huligánt nem sikerült elfogni, és ezt a problémát a francia ügyészség is elismerte.

Dyke kiemelte azt is, hogy az FA együttműködik a francia hatóságokkal és rendszeresen kommunikál szurkolóival.

Szerdán az oroszok a szlovákokkal, csütörtökön az angolok a walesiekkel találkoznak. Hétfőn a szlovák-angol és az orosz-walesi mérkőzéssel zárul a B csoport küzdelme.