Végre megfejtették, miért véd Király szürke mackóban

Király Gábor
Budapest, 2015. november 15. Király Gábor kapus ünnepel a Magyarország-Norvégia labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzés végén a budapesti Groupama Arénában 2015. november 15-én. Magyarország 2-1-re győzött Norvégia ellen, így kettős győzelemmel jutott ki a 2016-os, franciaországi kontinensviadalra. A magyar válogatott 44 év után szerepelhet ismét Európa-bajnokságon. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Negyvenévesen is remeklő Király Gáborról, 49 góltalan meccs után újra eredményes Szalai Ádámról és jól szervezett, sokkoló meglepetést okozó magyarokról ír a nemzetközi sajtó azt követően, hogy Magyarország 2-0-ra legyőzte Ausztriát a foci-Eb-n. Az osztrák lapok szerint a bíró hibázott, amikor második sárgával kiállította Dragovicot.
Vágólapra másolva!

Sokkoló győzelmet aratott a magyar válogatott, miután legyőzte a 10 emberrel küzdő Ausztriát – írja a BBC a 2-0-s győzelmünkről.

A brit közszolgálati televízió weboldala kiemeli, hogy

az osztrákok az Eb-történelem leggyorsabb gólját szerezték volna,

ha bemegy Alaba lövése fél perccel a kezdő sípszó után.

Kádár Tamás öröme a lefújás után Fotó: Polyák Attila - Origo

A BBC szerint a kiábrándítóan futballozó osztrákok ellen egy hihetetlen munkabírású, szervezett és minőségi futballal előrukkoló magyar csapat nyert.

Az amerikai Fox Sports kiemeli, hogy a magyaroknak azt az Ausztriát sikerült legyőzniük, amely tíz Eb-selejtezős meccsén is veretlen maradt.

A brit bulvárlap, az Express tudósítója Király Gáborra, a „pizsamás emberre”" hegyezte ki írását, kiemelve, hogy a 40 éves egykori Crystal Palace-kapus Alaba, Junuzovic és Arnautovic lövésénél is résen volt. A lap emlékeztet rá, hogy a magyarok 52 év után tudtak Eb-meccsen nyerni.

Szalai a legjobbkor szerzett újra gólt Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Ian Walton

Az Irish Times magyar álomgyőzelemről ír, és kiemeli, hogy a magyarok idegesen kezdtek, később azonban Szalai Ádám góljával vezetést szereztek. Az ír napilap online kiadása megjegyzi, hogy a magyarok 9-ese az előző szezonban sem a Hoffenheim, sem a Hannover színeiben nem tudott gólt szerezni, és a válogatottban sem volt eredményes 2014 októbere óta.

A lap megjegyzi még Szalairól, hogy a magyarok pótselejtezős sikere után

200 embernek fizetett egy kör pálinkát Budapesten.

Ausztria meglepetésvereséget szenvedett Magyarországtól – írja a Marca, hozzátéve, hogy a magyarok igencsak meglepték nyugati szomszédjukat. Ausztriáról megjegyzi a spanyol újság weboldala, hogy mindössze öt gólt kapott a selejtezők során.

A statisztikák szerint Gera világklasszis teljesítményt nyújtott Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Ian Walton


Az SBNation.com amerikai weboldal szintén Szalait emeli ki, méghozzá vicces formában. „Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy jó csatár, akit Szalai Ádámnak hívtak. Lejátszott 49 meccset, és nem sikerült gólt szereznie sem a klubjában, sem a válogatottban. Aztán egyszer csak, egy keddi napon megtörte ezt a sorozatot.”

A brit Mirror szerint az Eb sötét lovát legyőzte az outsider.

A bulvárlap öt dolgot tanult a meccsből.

1. David Alaba megégett, annak ellenére, hogy „a Bundesliga két legrosszabb teljesítője”, Szalai Ádám és Stieber Zoltán játszott és rúgott gólt az ellenfél csapatában.

2. Király Gábor – jó az öreg a háznál. A 40 éves kapus még mindig nagyon jó futballista, és még mindig szürke mackóban véd. A weboldal szerint azért, mert

egyszer rövidnadrágban játszott

a Chelsea–Crystal Palace (4-1) meccsen, olyan, éles szögből belőtt gólt kapott a lábai közé Mateja Kezmantól, hogy megfogadta, soha többé nem válik meg a szürke mackójától.

A rövid nadrágban bekapott potyagólt 11:24-nél láthatja:

Király egyébként egyszer a TV2-nek mesélt arról, hogy miért véd szürke nadrágban, nem pedig feketében.

3. Szalai Ádám rossz formában lenne? Nem számít. Negyvenkilenc meccs után sikerült újra gólt szereznie, és mikor, ha nem a legfontosabb eseményen, egy Eb-n?

4. Egy pillanat alatt megpecsételődött Ausztria sorsa. Aleksandar Dragovic kiállításával minden eldőlt.

5. A magyarok az Eb legnagyobb eddigi meglepetését okozták.

Király Gábort a nemzetközi sajtó ismeri, elismeri és kedveli Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az osztrák lapok

óriási csalódottsággal számolnak be Alabáék vereségéről.

A Heute szerint a magyarok túlerőben voltak az osztrákok ellen, és a csapat sorsa megpecsételődött a 66. percben, amikor 10 emberre fogyatkozott a válogatott. Végül egy végzetes kontrát vezettek a magyarok, így Ausztria keserű vereséggel rajtolt.

Ez mégis hogy történhetett meg, Mr. Koller? – vonja kérdőre az osztrák kapitányt a Krone.at. Aleksandar Dragovic arról nyilatkozik az újságnak, hogy szerinte a második sárga lap megítélése „túl erős döntés” volt a bíró részéről. Egy másik írásában a lap egyenesen botrányosnak nevezi a francia játékvezető döntését.