A büntetők sem segítenek a románokon

Admir Mehmedi, Svájc, foci-Eb
Admir Mehmedi (R) of Switzerland in action against Vlad Chiriches (L) of Romania during the UEFA Euro 2016 Group A match between Romania and Switzerland at the Parc des Princes in Paris, France on June 15, 2016. Mustafa Yalcin / Anadolu Agency MUSTAFA YALCIN / ANADOLU AGENCY
Vágólapra másolva!
Két forduló után is nyeretlen maradt a román futballválogatott a franciaországi Európa-bajnokságon, a hazaiaktól elszenvedett 2-1-es vereség után ezúttal Svájccal játszottak 1-1-es döntetlent.
Vágólapra másolva!

Eredmény, foci-Eb, A csoport, 2. forduló:
Románia – Svájc 1-1 (1-0) - az élő közvetítés
Párizs, Parc des Princes, 43 576 néző
v: Szergej Karaszjov (orosz)
Románia: Tatarusanu - Sapunaru, Chiriches, Grigore, Rat (Filip, 62.) - Prepelita, Pintilii (Hoban, a szünetben) - Torje, Stancu (Andone, 83.), Chipciu – Keserü
Svájc: Sommer - Lichtsteiner, Schär, Djorou, Rodríguez - Behrami, Xhaka - Shaqiri (Tarashaj, 91.), Dzemaili (Lang, 83.), Mehmedi - Seferovic (Embolo, 64.)
gól: Stancu (18., 11-esből), illetve Mehmedi (57.)
sárga lap: Prepelita (22.), Chipciu (24.), Keserü (37.), Grigore (76.), illetve Xhaka (50.)

A korábbi Európa-bajnoki selejtezőn során nem sok sikert tudott felmutatni a svájci labdarúgó-válogatott. 1996-ban és 2004-ben egy-egy döntetlenre futotta erejéből Anglia (1-1), illetve Horvátország ellen (0-0), 2008-ban pedig két vereség után egy tét nélküli meccsen 2-0-ra legyőzte Portugáliát.

Azaz az addigi kilenc mérkőzésből egyszer győzött, így esélye sem lehetett arra, amire most készült, hogy egy Eb-n két győzelmet számoljon. Albánia 1-0-s legyőzése után ugyan Vladimir Petkovic szövetségi kapitány elismerte, sokat kell javulnia, ha azt szeretné, hogy két mérkőzés után is százszázalékosan álljon az A csoportban.

Admir Mehmedi gólja pontot ért Svájcnak Forrás: Anadolu Agency/Mustafa Yalcin

A szarajevói születésű horvát-bosnyák szakember méltatta a szerdai ellenfelet, szerinte Románia kifejezetten kulturáltan futballozott a franciák elleni nyitómeccsen, és nagy hatást gyakorolt rá.

Stancu, a büntetőkirály

Bő negyedórát kellett várni, hogy egyáltalán a kapu felé nézzenek a csapatok, Seferovic lövését azonban Tatarusanu lábbal védte.

A 19. percben egy kósza román támadás azonban sikert hozott, Lichtsteiner meghúzta Chipciu mezét, az orosz bíró befújta a büntetőt, Stancu pedig nem hibázott (1-0). Az Eb-n eddig két tizenegyest ítéltek, mindkettőt Románia kapta: ha ilyen tempóban folytatódik a sorozat, Stancu a végén gólkirály lesz.

A 21. percben Schär lövését védte a román kapus, a 25. percben Chipciu hibázta el a célt, három perccel később pedig Sapunaru 15 méterről a bal kapufát találta el.

A félidőben Románia megérdemelten vezetett, hiszen többet birtokolta a labdát, igaz, a párharcok többségét Svájc nyerte meg.

Mehmedi bombája pontot ért

A második félidő lagymatag játékát már Petrovic kapitány is morcosan nézte, és magához intette Embolót, de el kellett halasztani a cserét, az 57. percben ugyanis Mehmedi nagyon szépen rádőlt egy lövésre (1-1).

A 70. percben Sommer védte Torje távoli löketét, a másik oldalon Shaqiri kapott jobbnál jobb helyekről szabadrúgást, de egyre rosszabbul rúgta azokat.

Az utolsó 20 percben a svájciak már csak meddő mezőnyfölényre voltak jók, és az 1-1-es döntetlennel közel kerültek a továbbjutáshoz. De Romániát sem szabad még temetni, az utolsó fordulóban Albánia ellen ugyancsak lesz esélye kiharcolni a nyolcaddöntőbe jutást.