Társoldalunk:

Marseille-ben szigor vár a magyar szurkolókra

2016.06.15. 18:34

A múlt heti randalírozások és erőszakos cselekmények miatt a magyar labdarúgó-válogatott Izland elleni szombati Eb-csoportmérkőzésén a szervezők és a hatóságok fokozottan ellenőrzik a szurkolók viselkedését.

A magyar labdarúgó-válogatott szurkolói kiemelkedően jó hangulatot teremtettek Bordeaux-ban, az UEFA jelentése alapján ugyanakkor eljárás indul a magyar szövetséggel szemben egyes incidensek miatt. Mint Magyarország helyszínen tartózkodó konzuli szolgálatának szakemberein keresztül eljutott az Mlsz.hu-hoz, a hatóságok és a szervezők már most felhívják a figyelmet arra, hogy a szombati meccsünkön, Marseille-ben nagyobb szigor vár a szurkolókra. 

Ennek oka a múlt heti eseményekben keresendő, a belvárosban és a stadionban is több erőszakos incidens történt, amely után kiemelt intézkedések várnak a helyszínre érkező szurkolókra.

A táborForrás: AFP/Tobias Schwarz

A prefektusi rendőrség vezetői a következő várható intézkedésekről értesítették az MLSZ-t:

  • pusztán pirotechnikai eszköz birtoklása miatt is eljárás indul; miután gyorsított eljárásról beszélünk, ez azt jelenti, hogy legalább egy éjszakát bent tölt az érintett.
  • a városban és a stadionba érkezéskor, a „vonulás” során, ha valakinél fogvédőt, bokszert, kámzsát (vagyis olyan eszközt, amely erőszakos viselkedés gyanúját valószínűsíti) találnak,‎ az illetőt beviszik, eljárást indítanak ellene.
  • sokkal szigorúbb lesz a stadionnál a beléptetés, ezért érdemes és szükséges időben megérkezni a helyszínre.
  • a FARE jelen lesz és figyelheti kiemelten a magyar szurkolók viselkedését (elsősorban a rasszizmust, „cigányozást”).
  • bár Marseille látványosságai vonzóak a turisták számára, a szurkolóknak nem ajánlják a hatóságok a „városnézést”. A hatóságok nem javasolják, hogy a magyar szurkolók a meccs napján a belvárosból (régi kikötő) indulva vonuljanak a stadionhoz több okból:
  • közlekedési szempontból nem tudják biztosítani az útvonalat, azon a szokásos napi forgalom zajlik.
  • a belvárosban az átlagosnál sokszorosabban nagyobb a veszélye annak, hogy más, esetleg ellenséges szurkolókkal, vagy helyi illetőségű rendbontókkal találkoznak a magyar szurkolók.
  • bárminemű rendbontás esetén a rendőrség azonnal közbelép, és elviszi az általa rendbontónak ítélt személyeket. Az érintettek a legenyhébb esetben is lemaradnak a meccsről, de bírósági ügy is lehet belőle a következmény.
A UEFA nem mindennel volt elégedettForrás: Sputnik/Grigoriy Sisoev

A szervezők azt javasolják, hogy a szurkolók a tengerparti szurkolói zónától vonuljanak a stadionhoz, ahol minden szempontból garantálható a felvonulók biztonsága. A szurkolói zóna megközelíthető tömegközlekedéssel.