Társoldalunk:

Storck tévedhetetlenül variálja a válogatottat

2016.06.15. 19:00

Bernd Storck hatalmas léptekkel halad afelé, hogy díszpolgárnak válasszák: kivezette a csapatot az Európa-bajnokságra, ahol hatalmas bravúrral, teljesen megérdemelten győzte le Ausztriát az első meccsen. A német szakember szeme sokadszor bizonyult csalhatatlannak, ha a játékosokról, cserékről, kezdőcsapatról van szó. 

Azt a német szövetségi kapitány sem tagadta, hogy a Dárdai Pál által kitaposott ösvényen halad a csapatával, de azért már bőven vannak olyan fontos tényezők a magyar válogatott játékában, amiket Storcknak köszönhetünk.

A német kapitánynak remek szeme van a játékosokhoz, és nem fél felvállalni olyan döntéseket sem, amik előtt a közvélemény gyakran értetlenül áll.  A mérkőzések azonban a legtöbbször igazolják a német kapitány döntéseit.

Az örök vitatéma: Szalai Ádám

Kezdjük Szalai Ádámmal, akiről már korábban is megírtuk, hogy sokkal több haszna van a játékának, mint amennyi a tévéképernyőn átjön, de azt mi sem tagadtuk, hogy nem a góljai miatt tartja a csapatban Storck. Szalai az osztrákok ellen néhány bosszantó hibát leszámítva kiválóan játszott, hozta, amit a kapitány várt tőle.

Szalai három osztrák védő közöttForrás: Getty Images/2016 Getty Images/Dennis Grombkowski

Sőt még annál is többet tett: gyönyörűen játszották le a gólt megelőző akciót Kleinheisler Lászlóval, és bár nem a legjobban vette át a labdát, Szalai végül bepofozta a vezetőgólunkat. Storck nem véletlenül bízott benne annak ellenére, hogy rengetegen támadták a csatárt, sőt a két hazai barátságos meccsen kifütyülte a magyar tábor egy része.

Mindenki értetlenkedik, miért nem a lengyel gólkirály Nikolics, a magyar bajnokság gólkirálya, Böde Dániel, a nemzetközi szinten is rutinos Németh Krisztián, illetve a remek szezont produkáló Priskin Tamás játszik. De Storck nem hagy beleszólást senkinek: az ő centere Szalai,  és egyelőre úgy tűnik, a Hannover csatára igazolja a döntését az Európa-bajnokságon.

A barcikai Scholes: Kleinheisler László

A Werder Bremen jelenlegi játékosa éppen csapat nélkül vergődött, amikor az oslói pótselejtező hőse lett. Azóta persze kirobbanthatatlan, és játékával igazolja is, hogy ott van a helye a csapatban, hiszen fiatal kora és rutintalansága ellenére éretten és szinte kivétel nélkül hasznosan futballozik.

Az oslói hősForrás: AFP/Georges Gobet

Ettől persze még elképesztően bátor döntés volt az utóbbi évtizedek legfontosabb meccsén bedobni a mély vízbe, hiszen  a közvélemény levette volna a kapitányról a keresztvizet is, ha Kleinheisler elizgulja a debütálását  Oslóban. Storck bízott a megérzésében (a hírek szerint Andy Möller is felsorakozott a döntés mögé), és a csapatban tartotta Kleinheislert, akit az osztrákok ellen a meccs emberének választott az UEFA.

Egy bombagóllal kamatozó döntés: Priskin Tamás

A norvégok elleni párharc távolról sem dőlt el az oslói győzelemmel, a magyar csapatnak nagyon keményen meg kellett küzdenie az Eb-szereplésért a Groupama Arénában is. Ezen a meccsen nem Szalai, hanem Priskin Tamás volt a center, aki korábban egyszer sem kezdett Storck alatt.

A Norvégia elleni meccs előtt azonban Storck úgy gondolkodott, szükség lehet a Slovan Bratislavában játszó csatár gyorsaságára, és az ő erényei inkább érvényesülhetnek a mérkőzésen,  mint akár Szalaié, akár Némethé vagy Nikolicsé.

A választ a meccs adta meg: egy kontratámadás végén Priska lefutotta az egyik emberét, egy csellel elküldte a másikat, aztán bődületesen nagy gólt vert a hosszú felső sarokba. Storck újra jól látta meg, kit kell választania a csatárai közül.

Az osztrákok veszte: Stieber Zoltán

A nürnbergi szélső behozatala nem egy mestervágás, hiszen a hajrára egyre hátrébb húzódó, de több kontrával is veszélyeztető magyar válogatottba evidens volt, hogy gyors támadókat kell behozni (Priskin tíz perccel korábban állt be), de ezen sincs mit szégyellni: a cseretámadó káprázatos megoldást választva döntötte el a mérkőzést.

Ez a négy személyi döntés bizonyítja, hogy a magyar szövetségi kapitány segítőin kívül senkire nem hallgat a csapat összeállítását illetően, és szinte kivétel nélkül jó szemmel nyúl a keretéhez.