Nikolics szívesen hazaugrana öt percre ünnepelni

Nikolics Nemanja, foci
Montauroux, 2016. június 16. Nikolics Nemanja, a magyar válogatott támadója a csapat sajtótájékoztatóján a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon Montauroux-ban, a Magyar Labdarúgó Szövetség médiaközpontjában 2016. június 16-án. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A saját kezünkben van a sorsunk, mondta Nikolics Nemanja, a magyar labdarúgó-válogatott csatára, aki szívesen hazaugrana egy pár percre, hogy megérezze, milyen hangulat alakult ki az osztrákok elleni siker után. Andreas Möller, a csapat pályaedzője arra hívta fel a figyelmet, hogy még nem értünk el semmit, de úgy érzi, a jó rajt miatt könnyű lesz újra felspannolni a csapatot.
Vágólapra másolva!

Érdekes Nikolics Nemanja helyzete, ahogy mi is írtunk róla, hiába van jó formában, hiába lett lengyel gólkirály, a válogatottban nem tud állandó helyet kiverekedni magának. Természetesen ez a téma is szóba került a csütörtöki sajtótájékoztatón, és Nikolics azt mondta, Ausztria ellen is úgy készült, hogy játszik, és abban bízik, hogy Izland ellen pályára léphet, de a csapat az első.

A játékosokhoz is eljutott, hogy milyen fiesztahangulat volt otthon a győzelem után, és Nikolics szívesen haza is ugrana öt percre, hogy belekóstoljon a győzelem utáni felfokozott légkörbe. A Legiában játszó csatár úgy vélte, az osztrákok elleni győzelem után a csapatnak a kezében van a sorsa, de nem szabad plusz terhet rakni a játékosok vállára.

Nikolics Nemanja Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Az osztrákok ellen bátrak voltunk és stabilak, ezt meg kell megismételni, és akkor be tudnánk biztosítani a továbbjutást".

Előre kidolgozott terv szerint

Gulácsi Péter elárulta, annak ellenére, hogy neki csak a tartalék szerepe jut Király Gábor mögött, teljesen harmonikus a viszonyuk "Ha Gabi jó teljesítményt nyújt, az mindannyiunknak nagy öröm. Ezt lehetett érezni az osztrákok ellen a gólörömnél is, amikor az egész csapat együtt ünnepelt. Az egyénieskedés teljesen háttérbe van szorítva a csapatnál".

Gulácsi Péter Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az RB Leipziggel a Bundesliga I-be fejutó kapus szerint a német edzők révén a szervezettség és a tudatosság érkezett meg a magyar futballba, és ez a meccseken is visszaköszön, ahol előre kidolgozott terv alapján dolgozik a pályán a csapat, amelynek mindig sikerül elmenni a lehetőségei határáig. "A mi játékunk alapja, hogy az ellenfél stílusát szervezettséggel, tudatossággal próbáljuk ellensúlyozni, és az erősebb csapatok ellen is bátor, jó játékot tudunk nyújtani" - magyarázta Gulácsi.

Tiszta fej és koncentráltság kell

A sajtótájékoztatón ott volt az edzői stáb egyik tagja, a játékosként világ- és Európa-bajnok Andreas Möller, aki nem győzte dicsérni az izlandi csapatot, amely valóban nagyot robbantott a selejtezőkön, hiszen úgy értek oda a második helyre, hogy a hollandokat például oda-vissza megverték.

Möller épp elég nagy világversenyen szerepelt ahhoz, hogy tudja, hogyan kell kezelni egy olyan sikert, mint a mostani osztrákverés. "Fantasztikusan rajtolunk, de ezzel még nem értünk el semmit, ez csak egy pillanatfelvétel. Újra fel kell pörgetnünk magunkat, a győzelem miatt ez nem lesz nehéz, de Izland ellen bármi megtörténhet. A legfontosabb, hogy tiszta fejjel és koncentráltan játsszunk végig".

Möllert megkérdezték a kapitányról, Bernd Storckról, akiről azt mondta, hogy a nap minden percében a futballnak él, és nem csak magának a játéknak, hanem a csapatának is, minden rezdülésre reagál valamilyen módon. "Jól kiegészítjük egymást, és tudjuk, hogy mi szükséges a sikerhez. A végeredmény nem biztos, hogy mindig úgy alakul, ahogy szeretnénk, de mi úgy akarjuk pályára küldeni a csapatot, hogy mindent megtettünk, és maximálisan felkészítettük. Az elmúlt 8 hónap közös munkája során egészen az apró részletekbe menően dolgoztunk össze, és ami számomra meglepő, de nagyon örömteli volt, hogy a csapat mennyire befogadóképes, és milyen jók reagáltak a játékosok a változásokra.”

Nem edzhetünk a Vélodrome-ban?

Egy külföldi újságíró azt kérdezte Möllertől, hogyan lehet, hogy a 40 éves Király Gábor még mindig kezdő a válogatottban, mire a másodedző azt mondta, hogy kapusunk nagy biztonságot ad a csapatnak, amelynek szüksége van az ő kisugárzására. "Ennyi idősen is a legjobbat hozza ki magából, és a két másik kapus is sokat tud tanulni tőle" - indokolta Möller a stáb választását.

A csapat pénteken utazik Marseille-be, de egyelőre kérdéses, hogy edzhet-e a Stade Vélodrome-ban, mivel a gyep megóvása érdekébe az UEFA jelezte, nem valószínű, hogy kipróbálhatják a "műhelyt". A marseille-i stadion gyepszőnyegét komoly kritikával illette az Albánia ellen 2-0-s siker után Didier Deschamps, a franciák kapitánya.