Az izlandiak szerint nehéz megtörni ezt a magyar csapatot

EB Foci Magyar válogatott Magyar - Osztrák Dzsudzsák Balázs UEFA Euro 2016
Európa Bajnokság 2016. Magyarország - Ausztria - Dzsudzsák Balázs UEFA Euro 2016
Vágólapra másolva!
A két kapitány nem értett egyet, amikor Dzsudzsákékról beszélt.
Vágólapra másolva!

Nincs gond szombati Eb-ellenfelünk, az izlandiak kedvével és önbizalmával, ráadásul a portugálok elleni döntetlen után náluk is hatalmas eufória volt, akárcsak nálunk. A magyaroknál a szervezettséget és a védelmet emelték ki, és kevés gólos meccsre számítanak.

Az északiakra nem jellemző, hogy agyonstresszelik magukat, és a szombati meccs előtti sajtótájékoztatón mi is meggyőződhettünk arról, hogy az izlandiak milyen lazák. A két játékos, Aron Einar Gunnarsson és Kolbeinn Sigthórsson végig jókedvűen válaszolgattak a kérdésekre, és ebbe egymás ugratása is belefért, amibe a két szövetségi kapitány, Lars Lagerbäck és Heimir Hallgrímsson is beszállt időnként.

Aron Einar Gunnarsson Forrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Orhan Akkanat

Abban biztosak lehetünk, hogy az izlandiak a pályán kevésbé lesznek mosolygósak, magabiztosabbak annál inkább, és az önbizalmukra csak rátett egy lapáttal a Portugália elleni pontszerzés. Érdekes, hogy a két kapitány eltérő véleményen volt a magyarokkal kapcsolatban, Hallgrímsson azt mondta, meglepő volt számára, hogy elkaptuk az osztrákokat, a korábban a svédeket irányító Lagerbäck viszont egyáltalán nem hökkent meg az eredményen, inkább csak azon, hogy Ausztria mennyire keveset mutatott ellenünk. Abban viszont a két főnök és a játékosok is egyetértettek, hogy a magyarok legnagyobb erőssége a szervezettségben és a védelemben rejlik, úgyhogy kevés gólos meccset várnak.

„Fontos, hogy ne kerüljünk hátrányba, mert nehéz megtörni ezt a magyar csapatot. A portugálok ellen keveset volt nálunk a labda, de akkor is ki tudtuk domborítani a stílusunkból fakadó erősségeinket, a magyarok ellen viszont másfajta erényekre lesz szükség” – monda Hallgrímsson.

Az izlandiak szerint nem lesz egyszerű megtörni Dzsudzsákékat Fotó: Polyák Attila - Origo

Június 17. nemzeti ünnep Izlandon, 1944-ben ugyanis ezen a napon alakult meg az Izlandi Köztársaság, az ország addig dán uralom alatt volt. Marseille-ben már egy nappal a meccs előtt rengeteg izlandival találkoztunk, és Sigthórsson fogadkozott, hogy szombaton azon lesznek, hogy ismét ünnepnapot varázsoljanak. Ahogy Magyarországon, úgy Izlandon is jó értelemben vett őrület követte a csapat első meccsét, és a helyiek annyira belelkesedtek, hogy a maradék két meccsen mindenki ott akar lenni, úgyhogy most nagy verseny van a potyajegyekért.

A sajtótájékoztatón többször is nekiszegezték a kérdést Gunnarssonnak, hogy is volt az az affér Cristiano Ronaldóval, amikor az izlandi csapatkapitány mezt akart cserélni a portugálok sztárjával. Ronaldo szájáról azt lehetett leolvasni, hogy azt kérdezte Gunnarssontól, hogy ki vagy te, de az érintett most arról győzködte a média képviselőit, hogy ez nem hangzott el, csak azt mondta a döntetlen miatt hisztiző portugál, hogy majd az öltözőfolyosón cserélnek.

Izlandon mindenesetre igazi mozgalom indult Gunnarsson támogatására, és a Twitteren a ShirtsForAron, azaz mezeket Aronnak hashtaggal özönlöttek az üzenetek és a felajánlások.

Sigthórssonnal pedig jó lesz vigyázni, Portugália ellen 26 fejpárbajból 18-at megnyert, és volt egy 32 km/h-s vágtája, amikor meg akart menteni egy labdát, amivel Guzmics Richárddal holtversenyben egyelőre kiérdemli az Eb leggyorsabb játékosa címet. Könnyen lehet, hogy ők ketten szombat este éppen egymás életét keserítik majd, mivel Guzmics a meccs eleji bizonytalankodást leszámítva tanárian takarított Ausztria ellen.