Elszórakozta a továbbjutását Horvátország

Csehország-Horvátország euro 2016 foci eb GÓL 0:2
SAINT-ETIENNE, FRANCE - JUNE 17: Ivan Rakitic of Croatia chips Petr Cech of Czech Republic to score his sides second goal during the UEFA EURO 2016 Group D match between Czech Republic and Croatia at Stade Geoffroy-Guichard on June 17, 2016 in Saint-Etienne, France. (Photo by Clive Brunskill/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Hiába játszott végig jobban, és vezetett 2-0-ra is, Horvátország kénytelen volt beérni egy döntetlennel Csehország ellen, mert szurkolói rendbontása miatt kilenc percet hosszabbított a játékvezető, és az egész meccsen alárendelt szerepben levő csehek kihasználták a ráadást. 
Vágólapra másolva!

Európa-bajnokság, D csoport
Csehország - Horvátország 2-2 (1-0)
Saint-Étienne, Stade Geoffroy Guichard, 38 376 néző
v.: Mark Clattenburg (angol)
Horvátország: Subasic - Srna, Corluka, Vida, Strinic (Vrsaljko, 98.) - Badelj, Modric (Kovacic, 61.) - Brozovic, Rakitic (Schildenfel, 97.), Perisic – Mandzukic
Csehország: Cech - Kaderábek, Hubník, Sivok, Limbersky - Plasil (Necid, 86.) - Rosicky, Skalák, Krejcí, Darida - Lafata (Skoda, 67.)
gól: Perisic (37.), Rakitic (59.), illetve Skoda (76.), Necid (94., 11-esből)
sárga lap: Badelj (14.), Brozovic (74.), Vida (93.), illetve Sivok (72.)

Bár az első mérkőzésen vereséget szenvedő cseheknek volt jóval fontosabb a mérkőzés, a törökök legyőzésekor pályára lépő csapattal kezdő

horvátok gyorsan magukhoz ragadták a kezdeményezést,

és könnyedén uralták szinte az egész első félidőt.

Horvátországban pályára lépett Dario Srna is, akinek öt nappal a meccs előtt hunyt el az édesapja. A játékos hazatért a temetésre, de azonnal vissza is utazott Franciaországba. „Az utolsó kívánsága az volt, hogy játsszak ma” – nyilatkozta a horvát csapatkapitány, aki a himnuszt hallgatva el is érzékenyült.

Furcsamód Petr Cech bizonytalanságai vezették fel a mérkőzést: előbb kacskán talált el egy visszagurított labdát, majd nagyon csúnyán aláfutott egy beadásnak, de ezeket még megúszták a csehek. A horvátok beszorították ellenfelüket, a csehek kétségbeesetten védekeztek, de támadást esélyük sem volt vezetni.

Horvát helyzetek, ziccerek, majd gól

Szórványos helyzetek után a 21. percben került először ziccerbe Horvátország, de Mario Mandzukic okos centerezéséről centikkel lemaradt Marcelo Brozovic. Ekkor már nyomasztó volt a horvátok fölénye, a kapuralövési arány 8:0, a szögletarány 7:0 volt a javukra. Jöttek is sorra a helyzetek, a 37. percben Cechnek óriási bravúrt kellett bemutatnia Ivan Rakitic közeli próbálkozásánál.

Ivan Rakitic és David Limbersky harca Forrás: AFP/Jeff Pachoud

Egy perccel később jött a gól is: Ivan Perisic egy labdaszerzés után berobbant a 16-oson belülre, majd mikor látta, hogy Tomás Sivok nem tudja eldönteni, mit csináljon vele, váratlanul lövésre vállalkozott, és hajszálpontosan találta el a kapu bal alsó sarkát. Cech hiába vetődött, pontos és erős volt az Inter támadójának lövése.

A 42. percben csak azért nem lett kétgólos a horvátok előnye, mert a két védő, Corluka és Vida egymást zavarták Brozovic beívelésénél.

Az első félidőben döntő fölényben játszottak a horvátok,

a csehek semmit nem mutattak, ami azért meglepő, mert igazából nekik kellett volna jobban teperni a győzelemért.

Úgy nézett ki, minden eldőlt

A második félidőre egy kicsit támadóbb felfogásban jött ki a cseh csapat, de ennek nem volt helyzetekben megmutatkozó látszata, viszont a horvátok a megnyíló területeket kihasználva az első komolyabb lehetőségüket gólra váltották. Brozovic futtatta a védők között kilépő Rakiticet, aki betört a 16-oson belülre, majd stieberes mozdulattal átlöbbölte a labdát Cech fölött.

A gól után egyből kaphattak volna még egyet a láthatóan sokkolt csehek, de ezt megúszták (a védőtől kapott labdát vágta fölé a ziccerben érkező Brozovic). Pavel Vrbának innentől kezdve nem volt hova hátrálnia, gyorsan két csatárt is behozott a cseh kapitány, és ez váratlanul tényleg változást hozott a mérkőzésen.

Rakitic gólja után azt hittük, vége a meccsnek Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Clive Brunskill

A 76. percben Tomás Rosicky varázslatos labdát tett külsővel a 16-oson belülre, a percekkel korábban beállt Milan Skoda megelőzte az emberét, és szép mozdulattal a kapu bal oldalába csúsztatott. Danijel Subasic kapus nem a legmeggyőzőbben indult el a labdára, bár azért kapushibának talán túlzás lenne nevezni a gólt.

A cseh szépítés után alaposan felpörgött a meccs, előbb Brozovic hibázta el a horvátok meccslabdáját, majd Skodát állította meg lesen a bíró. Éppen kezdett volna igazán érdekes lenni a hajrá, amikor a horvát tábor

elkezdett petárdákat dobálni a pályára, majd verekedés tört ki az ő lelátórészükön,

ami miatt jó öt percig állt a játék.

És a végén jött a büntetés

Alighogy újraindult a játék, egyenlített Csehország. Egy ártatlan felívelésnél Necid és Vida együtt ugrottak fel, és a horvát védő - valószínűleg véletlenül - beleütött a labdába. A játékvezető kiszúrta, és megítélte a büntetőt, amit Necid könyörtelenül bevágott.

Mivel a balhé miatt a játékvezető kilenc percet hosszabbított, a csehek akár meg is nyerhették volna a mérkőzést, de több gól már nem született, maradt a 2-2-es döntetlen. Horvátország karnyújtásnyira volt a nyolcaddöntőtől (valószínűleg így is ott lesz), sokkal jobban játszott Csehországnál, de a hajrában minden mindegy alapon támadó csehek elkerülték a kiesést az Európa-bajnokságról.

Ha a mérkőzés statisztikái között böngészne: