Kassai volt az olasz–svéd legjobbja

fbl Horizontal
Italy's forward Citadin Martins Eder celebrates after scoring during the Euro 2016 group E football match between Italy and Sweden at the Stadium Municipal in Toulouse on June 17, 2016. / AFP PHOTO / VINCENZO PINTO
Vágólapra másolva!
Az Európa-bajnokság második csoportkörében Olaszország egy feszült, de a helyzeteket tekintve sivár meccsen 1-0-ra legyőzte a pocsék teljesítményt nyújtó svédeket. Ibrahimovic ezúttal is halvány volt, az üres kapuba sem tudott betalálni. Kassai remekül vezette a meccset, amelyet Éder döntött el.
Vágólapra másolva!

E csoport, 2. forduló
Olaszország–Svédország 1–0 (0–0)
Toulouse, Stadium Municipal, 29 600 néző. Vezette: Kassai Viktor (magyar)

Olaszország:
Buffon – Barzagli, Bonucci, Chiellini – Candreva, Parolo, De Rossi (Thiago Motta, 74.), Giaccherini, Florenzi (Sturaro, 85.) – Pelle (Zaza, 60.), Éder.
Szövetségi kapitány: Antonio Conte

Svédország
: Isaksson – E. Johansson, Lindelöf, Granqvist, M. Olsson – S. Larsson, Ekdal (Lewicki, 79.), Källström, Forsberg (Durmaz, 79.) – Ibrahimovic, Guidetti (Berg, 85.).
Szövetségi kapitány: Erik Hamrén
Gólszerző: Éder (88.)

"Ibrahimovic szerintem Van Basten óta a legjobb csatár, leszámítva Ronaldót. Egy kicsit tartunk is az erejétől és tehetségétől. Ugyanakkor azzal a játékkal, amit a belgák ellen mutattunk, le tudjuk győzni a svédeket is" – mondta a meccs előtt Danielle De Rossi, az olasz középpálya motorja.

A svédek bíztak az óriásukban


Abból a szempontból tarthatott is a meccstől, hogy a két csapat egymás elleni mérlege svéd fölényt jelez, mivel a két együttes eddigi 14 meccséből hetet nyertek meg az északiak és ötöt az olaszok. Európa-bajnokságon ez lesz a harmadik olasz–svéd csata: 2000-ben 2-1-re győztek az olaszok, négy évvel később pedig – Ibrahimovic hajrában szerzett góljával – 1-1 lett az eredmény. Ez utóbbi később az olaszok csoportkörös búcsúját eredményezte.

Tömény unalom

Az első félidő a torna egyik leggyengébb teljesítményét hozta. A csapatok elképzelés és átütő erő nélkül lötyögtek a pályán, ami a svédek szempontjából érdekesebb, hiszen az utolsó körben a belgákkal játszanak majd, és az írek ellen is csak egy pontot szereztek, míg az olaszok simán verték Belgiumot.

Az első félidőben csak küzdelmet láthattunk, szép akciókat nem Forrás: AFP/Vincenzo Pinto

Tíz percet kellett várni az első lövésre, Florenzi próbálkozott, de blokkolták. Ezt követően a svédek átvették a meccs irányítását, ám a fölényük teljesen meddő volt, minimális veszélyt sem jelentettek a kapura.

Lesről jöttek a svéd helyzetek

A meccs ennek ellenére kissé feszült volt, De Rossi például keményen odapakolt egyet Ibrának, de megúszta sárga lap nélkül, Kassai csak figyelmeztette. A félidő végén villant meg először Ibrahimovic: gyönyörű csellel ment el Candreva mellett, majd szépen indított, de Larsson elegáns lekészítését a 40. percben Guidetti kapásból csúnyán a kapu fölé lőtte. Más már nem történt, megváltás volt a szünet.

Kassai akcióban

A második félidőben valamivel megélénkült a meccs, a svédek legalább szórványos veszélyt jelentettek az ellenfél kapujára. Ibra lépett volna ki a védelem mögül, Chiellinivel a nyakán tört kapura, de Kassai lekapcsolta, mert ha csak egy hajszállal is, de lesről indult.

Zlatan Ibrahimovic ezúttal is gyenge produkciót nyújtott Forrás: AFP/Pascal Guyot

Nem sokkal később megint Ibra volt a főszereplő: tisztán érkezett egy keresztlabdára a hosszú kapufánál, de néhány lépésről is képes volt fölé rúgni az ordító ziccert. Mint később kiderült, mindegy volt, mert ezúttal is lest jelzett a partjelző, ezúttal is jogosan.


A semmiből lőttek gólt az olaszok

Ezt követően ismét állóháború alakult ki, a csapatok minimális kockázatot sem vállaltak, jobbára a középpályán járatták a labdát. Ennek ellenére az olaszok megszerezhették volna a győzelmet, de a 82. percben Giaccherini beadása után Parolo csak a felső lécet találta el a fejessel.

Éder vágta be az olaszok győztes gólját Forrás: AFP/Vincenzo Pinto


Amikor már mindenki azt hitte, a világon semmi sem történik majd, Chiellini egy nagy bedobással Zaza fejét találta meg, ő Éder elé csúsztatta a labdát, az Inter csatára pedig a tizenhatos bal sarkáról befelé húzott, majd az összecsukló Granqvist mellett 16 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot (1-0).

A meccs utolsó másodperceiben még akadt egy izgalmas jelenet: Ibra fejjel készített le egy beadást az olasz tizenhatoson belül, de Granqvist és Olsson egymást rúgta le Parolo és Bonucci szorításában, elsőre kérdéses volt, hogy jár-e büntető. Kassai határozottan továbbot intett, az ismétlések alapján jogosan, ezzel nyugodtan mondhatjuk,

hogy ő volt a meccs legjobbja.

Az olaszok ezzel 6 ponttal állnak a csoport élén, és biztos továbbjutók, a svédek pedig szinte biztosan búcsúznak majd a tornától, ami nem csoda: 180 perc alatt egyetlen kaput eltaláló lövésük sem volt.

A mérkőzésről további statisztikákat itt böngészhet.