Kassai elhallgattatta Ibrát és Buffont is

fbl Horizontal
Zlatan Ibrahimovic minden idők legjobb svéd focistája
Vágólapra másolva!
A helyszínen megkérdeztük az olasz és a svéd drukkereket a meccsüket vezető magyar bírótól, és végigkövettük ténykedését a mérkőzésen. Mit szólnak az ítéleteihez a toulouse-i csoportmeccsen, hogy kezeli a színészkedésre hajlamos olaszokat és a keménykedésre hajlamos svédeket? Előbb be kellett látnunk, hogy Kassai korántsem olyan híres, mint gondoltuk, a meccs végére pedig azt, hogy még mindig nagyon jó bíró.
Vágólapra másolva!

Először a sajtóközpontban próbálkoztunk, a kollégák mégiscsak felkészültebbek a hétköznapi drukkerek többségénél. Részben azonban csalódnunk kellett, míg az olasz kolléga tudta, hogy kiről van szó – és mint később kiderült, ő volt az egyetlen –, addig a svéd sajtómunkás csak felvonta a szemöldökét. Cserébe jól érvelt, hogy miért is nem tudja, ki az a Kassai Viktor.

Noa Bachner, az egyik vezető svéd napilap, az Expressen munkatársa kertelés nélkül bevallotta, hogy nem ismeri Kassai Viktort. „Jó bíró?” – kérdezte. Volt már jobb időszaka is, válaszoltuk, majd elmondtuk, hogy vezetett már BL-döntőt is (Barcelona-Manchester United 3-1), de a négy évvel ezelőtti Eb ukrán-angol meccsén meg nem adott gólját sem hallgattuk el.

„Szóval, vegyes a megítélése, tud nagyokat hibázni – vonta le a következtetést a svéd kolléga. – Az a helyzet, hogy mi nem nagyon szoktunk foglalkozni a bírókkal. Az inkább az olaszok szokása, ők bíróznak, ha valami nem jön össze.”

Értetlenkedő olaszok az olasz–svéden Forrás: AFP/Pascal Pavani

És lám, az olasz kolléga, Fabio Licchari a Gazzetta dello Sporttól valóban ismerte Kassait. Persze, az is tény, hogy a magyar játékvezető hosszú nemzetközi karrierje során még nemcsak a svéd válogatottnak, de egyetlen svéd klubcsapatnak sem vezetett meccset. Ezzel szemben négy éve ő fújt az Eb csoportkörében rendezett spanyol–olasz (1-1) találkozón, és tizenhárom olyan nemzetközi kupameccsen dirigált, ahol olasz érdekeltség volt.

„Nem rossz játékvezető, de egy nagyon jó indulás után csúnyán megzuhant a karrierje – mondta Fabio Licchari. – Emlékszem a négy évvel ezelőtti hibájára az ukránok góljánál, az komoly tévedés volt.”

Szerinte nem lesz gond az olasz–svéd meccsen, bár azért azt megjegyezte, hogy a nyitómeccsen is volt egy mérkőzést befolyásoló hibája. „Giroud egyértelműen lekönyökölte a román kapust, azt le kellett fújnia, ehelyett megadta a gólt. Reméljük, most nem lesz ilyen.”

A szurkolók között is próbáltunk felmérést tartani a kérdésben, miszerint milyen játékvezetői stílusra és milyen ítéletekre számítanak Kassai Viktortól. Meglepetésünkre azonban nem találtunk olyan svéd vagy olasz drukkert, akinek bármit is mondott volna első számú játékvezetőnk neve. Pedig vagy tíz-tíz olasz és svéd drukkercsoportnál is lefékeztünk, és mondtuk „Kassai”-nak, „Kasszai”-nak, de még „Kasszáj”-nak is, Viktorral és Viktor nélkül.

– mondta egy svéd drukker. – Ne haragudj, de mi csak a svéd és az angol bírókat ismerjük.”

„Collina volt az utolsó bíró, akinek tudtam nevét” – viccelődött egy másik csoport szószólója.

De az állítólag előszeretettel bírózó olaszokkal sem jártunk jobban. „Mondd még egyszer a nevét! Nem, így sem hallottam még róla soha” – mondta az egyik kék mezes.

Ibrahimovic mellett sem rezel be Forrás: AFP/Pascal Pavani

„BL-döntőt is vezetett? Akkor biztos, hogy nem rossz bíró, és biztos, hogy ma is jól fog vezetni” – adott hangot reményeinek egy másik.

„Ha nem tudjuk a nevét, akkor nem lehet rossz bíró. A szurkolók csak a rossz bírókra emlékeznek” – dicsérte meg egy olasz a távolból. De ennél tovább nem jutottunk, úgyhogy jöhetett a meccs.

Kassai Viktornak ez volt a második mérkőzése a tornán, a francia–román nyitómeccs után. Két oldalvonali asszisztense Ring György és Tóth Vencel volt.

A harmadik percben Zlatan ugrott fel fejelni, kicsit odatett könyökkel Chiellininek, Kassai le is fújta, a svédeknek nem nagyon tetszett, de gyorsan túllendültek rajta. A De Rossi felrúgásáért egy perccel később befújt szabálytanságot már viszont komoly füttyszó kísérte.

Amikor Ibra mellett kezezett egy olasz, vagy húszezer svéd jelezte Kassainak, hogy mi a dolga, ő pedig fújta is a sípot. A 14. percben jött az első komolyabb kritika a svéd szektorból, amikor Ibrahimovic és Barzagli találkozása után az olasz javára fújt az olasz 16-oson belül. Persze, amikor Florenzi lövése Granqvist alkarjáról pattant le a tizenhatoson kívül, akkor nem emeltek kifogást a sárgamezesek, viszont Kassai sem fújt, nem látta az esetet, igaz, nem is láthatta, viszonylag messze és takarásban volt.

Cserébe tudja, hogy merre fog menni a játék, és nem áll állandóan a labda útjába, ahogy azt több kollégájától megszokhattuk, az egész meccs során talán egy átadás volt, ami miatta nem jutott el a címzetthez.

A 26. percben De Rossi csúszott rá Ibra lábára, de Kassai az angol módi szerint csak elbeszélgetett vele, majd egy kézmozdulattal jelezte, hogy távozhat az olasz középpályás. De Rossinak a második keményebb belépő meghozta a sárgát, valóban rátartott Kallström lábára.

De Rossi bandukol el a sárga után Forrás: AFP/Pascal Guyot

A 47. percben újra felhördült a svéd tábor, amikor Guidetti nekiszaladt Bonuccinak. Elsőre valóban szabálytalannak tűnt az eset, de az ismétlésből jól látszott, igaza volt Kassainak, hogy nem fújt, az egyébként keménykötésű svéd ezúttal lepattant az olaszról.

És nem fújt az első – játékvezetői szemmel – veszélyesebb helyzetnél sem: Parolo került a földre egy olasz szöglet után a svédek tizenhatosán belül, de Kassai ezúttal is jól látta, hogy nincs szükség a sípszavára.

A 60. percben Kallström szerelte gyanús körülmények között Giaccherinit a svéd tizenhatoson belül, de az eset inkább labda volt, mint baba – de biztos, hogy nem ért büntetőt –, jó döntés volt továbbengedni a játékot. Ahogy három perccel is később is jól döntött, pontosabban itt az asszisztens dicsérhető, aki kiszúrta, hogy Ibrahimovic, ha centikkel is, de lesen volt, amikor kilépett egy indítással.

A gól után érezhetően feszültebb lett az addig csak olykor-olykor bekeményedő meccs. Buffon, Bonucci és Chiellini olyan látványosan húzta az időt, hogy Kassai végül sárgát adott a kapusnak – igaz, csak akkor, amikor már olyan hangosan fütyült a svéd tábor, hogy azt Stockholmban is hallották.

Buffonnak sem kegyelmezett Forrás: AFP/Pascal Pavani

Egyébként is volt több olyan eset, amikor mintha kicsit késve reagált volna Kassai, például, amikor Guidetti lekönyökölte De Rossit – az olasz már régen a földön volt, amikor visszafújta a svéd labdaszerzést.

A legfontosabb pillanatban azonban bravúrosan döntött, sasszemmel szúrta ki, hogy az utolsó svéd támadásnál nem egy olasz védő szabálytankodott, hanem egymást rúgta le Granqvist és Olsson.

Az eset 19.00-tól:

Pedig a svéd szektor az agyvérzés határán tombolt, a játékosok reklamáltak, és a teljes kispad a technikai zóna széléig szaladt – de hiába, a döntés megszületett, és ami fontosabb, jó döntést hozott a játékvezető. Akiről most már talán többen tudják, hogy kicsoda.

Az utolsó döntésével könnyen lehet, hogy elintézett magának még egy meccset a tornán.