Szalaiékat összezavarták C. Ronaldo ketchupos mondatával

ausztria-magyarország gól 0:1
BORDEAUX, FRANCE - JUNE 14: Adam Szalai (1st L) of Hungary scores his team's first goal past Robert Almer (2nd L) of Austria during the UEFA EURO 2016 Group F match between Austria and Hungary at Stade Matmut Atlantique on June 14, 2016 in Bordeaux, France. (Photo by Ian Walton/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Magyar szempontból az Izland elleni lesz az Európa-bajnokság legkeményebb meccse, mondta az osztrákok ellen gólt szerző Szalai Ádám. A csatár azt is elárulta, milyen lélekemelő volt a játékosok számára megnézni az otthoni ünneplésről készült felvételeket. Bernd Storck pedig határozottan kijelentette, hogy nem a döntetlen, a győzelem a csapat célja.
Vágólapra másolva!

Napokkal az első meccs után is téma még Szalai Ádám osztrákok elleni gólja, amivel másfél éves rossz sorozatot zárt le. Szalai azt mondta, a családja adta neki a legtöbb erőt a nehéz időszakban, és ők voltak a legboldogabbak, amikor bekotorta a labdát az osztrák kapuba.

Az egyik portugál újságíró a pénteki sajtótájékoztatón a Szalainak feltett kérdésében felelevenítette, hogy Cristiano Ronaldo a 2010-es vébén azt mondta, a gól olyan, mint a ketchup: erőltetni kell, és egyszer csak megindul.

Ronaldónak akkor 16 hónapos góltalansági sorozata volt a válogatottban, amit végül Észak-Korea ellen sikerült megtörnie. A helyszínen lévő tolmács kicsit belekavarodott a fordításba a ketchupos hasonlat hallatán, aminek az lett a vége, hogy a magyar játékosok és újságírók is nevetésben törtek ki, és Szalaiék láthatóan nem értették, mit is akar megtudni a portugál újságíró. "Remélem, igaza lesz, és minden ketchupos lesz, akkor leszünk a legboldogabbak" - válaszolta végül az első Eb-gólszerzőnk.

Szalai gólja Ausztriának Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Ian Walton

Szalai szerint az izlandi elleni lesz a legnehezebb meccsünk a csoportban, mert a mostani ellenfél a selejtezők során is megmutatta, milyen erő rejlik benne, akkor a hollandokat és a törököket is megelőzték. "Akárki is játszik, most még inkább szükség lesz a csapategységre, ami eddig vitt minket az úton. Az izlandiak fizikálisan nagyon erősen, a pontrúgásaik veszélyesek, de az első meccs élménye után mi is felvesszük a kesztyűt, és biztos vagyok benne, hogy sikeresek leszünk".

Ahogy korábban Nikolics, úgy Szalai is megemlítette, milyen sokat jelentett a számukra, amikor megnézték azokat a videókat, amik a magyarországi ünneplésről szóltak.

"Nagyon sokat vártunk arra, hogy a kézilabda, jégkorong, úszás, és egyéb más sikersportágak után mi is olyan videókat nézhessünk, ahol egy sikert ünnepelnek az otthoniak. Nagyon szeretnénk még hasonlókat látni, ez egy hatalmas hajtóerő a számunkra, és nagyon jó érzés, hogy végre nem egy külföldi csapat, hanem a válogatott mezében ültek le a kivetítő elé a szurkolók" - mondta Szalai, aki elárulta, ha lehetőséget kap, akkor ismét az osztrákok elleni góllövő cipőt húzza fel.

Elek Ákos az első meccset a kispadon élte végig, de térdsérülése már rendbe jött, és készen áll arra, ha a kapitány bevetné őt Izland ellen. A védekező középpályás kellemes emléket őriz Izlandról, mivel egyetlen válogatottbeli gólját ellenük szerezte 2011 augusztusában, amikor felkészülési meccsen 4-0-ra győztünk az északiak ellen, de Elek is elismerte, azóta nagyot fordult a világ, hiszen Izland meggyőző teljesítménnyel lett Eb-résztvevő, első csoportmeccsén pedig pontot csent a portugáloktól.

A 2011-es meccs:

"Nincs nehéz vagy könnyű meccs egy Eb-n. Az a fontos, hogy ne akarjuk átvenni az ő stílusukat, amely sokkal kellemetlenebb, mint az osztrákoké vagy a portugáloké. Magunkra kell figyelnünk, és a saját játékunkat kell játszanunk" - mondta Elek, aki szerint számolgatni nem nagyon kell még, mert ha nyerünk, akkor irány a nyolcaddöntő. Az Eb előtt levetített Még 50 perc című dokumentumfilm egyik legjobb jelenete, amikor Dzsudzsák Balázs a norvégok elleni pótselejtező visszavágója előtt egy öltözői beszéddel tüzeli a többieket. Próbáltuk megtudni, hogy a mostani találkozó előtt ki lelkesítette a többieket, és mik a publikus részei ennek a beszédnek, de Szalai csak annyit ismert el, hogy összeállt a csapat egy közös fogadkozásra, de a részleteket meghagyta öltözői titoknak.

A végére maradt Bernd Storck szövetségi kapitány, aki nem árulta el, ki helyettesítheti az osztrákok ellen bokasérülést szenvedő Fiola Attilát. A kapitány szerint a győzelem nem változtatott semmin, az izlandiak ellen úgy kell pályára lépni, hogy elfelejtik az osztrákok elleni sikert.

Fiola biztosan nem játszik Fotó: Polyák Attila - Origo

"Ez egy teljesen más találkozó lesz, főképp a játék gyorsasága miatt. Az izlandiak a portugálok ellen is megmutatták, hogy számolni kell velük, a győzelemtől sem álltak messze. Tudom, hogy a jó rajt miatt hatalmasak az elvárások otthon, de most kell szerénynek lennünk, és közben hinni magunkban továbbra is".

Egy svéd újságíró megkérdezte Storckot, elégedett lenne-e a döntetlennel, mire azt válaszolta, nem stílusa ikszre játszani, azért jöttünk, hogy nyerjünk, és szeretné a magyar szurkolókat jó játékkal kiszolgálni.