Putyin: szerecsenmosdatásból ötös

könnygáz huligánok euro 2016 foci eb
French policemen fire tear gas to disperse supporters gathering outside a bar in Lille, northern France, on June 15, 2016, on the sideline of the Euro 2016 European football championships. / AFP PHOTO / LEON NEAL
Vágólapra másolva!
Sajnálkozását fejezte ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a franciaországi Európa-bajnokságot - orosz szurkolók aktív közreműködésével - beárnyékoló erőszak miatt, és kijelentette, hogy törekedni fog a futballhuliganizmus felszámolására. 
Vágólapra másolva!

Putyin pénteken a 20. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon, kérdésekre válaszolva beszélt a problémáról. Az orosz elnök csodálkozásának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy

hogyan tud mindössze 200 orosz futballfanatikus összeverni több ezernyi angol szurkolót.

(A francia hatóságok szerint a múlt hétvégén Marseille-ben, ahol szombaton Anglia és Oroszország válogatottja játszott egymással, orosz szurkolók 150 fős "kemény magja" súlyosan bántalmazott angol drukkereket.)

Vlagyimir Putyin fontosnak nevezte, hogy a francia igazságszolgáltatás részrehajlás nélkül kezelje az őrizetbe vett bajkeverőket. Az orosz legfelső vezetés a jelek szerint komolyan veszi az Eb-n megmutatkozott erőszakcselekményeket. Szerdán Putyin elnök felszólította az orosz biztonsági tanács tagjait, hogy a franciaországi tapasztalatokból vonják le azokat a biztonság szempontjából fontos tanulságokat, amelyek nélkülözhetetlenek lesznek a 2018-as labdarúgó-világbajnokság megrendezéséhez.

Putyin szerint nem nagy ügy Forrás: AFP/Leon Neal

Putyin egy másik sporttémát érintve a szentpétervári fórumon pénteken úgy vélekedett, hogy nem szabad kollektív büntetést alkalmazni az orosz atlétákkal szemben az oroszországi doppingügyek miatt. Megítélése szerint a felelősséget személyessé kell tenni.

Hibának nevezte továbbá a doppingügyek átpolitizálását, amelyek

szerinte más országban is problémát jelentenek, nemcsak Oroszországban.

Az orosz elnök szavai szerint Oroszország állami szinten sohasem támogatta, hogy a sportolók tiltott teljesítménynövelő szerekhez folyamodjanak. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) ma dönt arról, hogy fenntartja-e az orosz sportági szövetség felfüggesztését, és ezzel kizárja-e az ország atlétáit a riói olimpiáról.