Conte: Úgy játszottunk mintha csontvázak lennénk a szekrényből

Olaszország - Svédország
Italy's coach Antonio Conte gestures on the sideline during the Euro 2016 group E football match between Italy and Sweden at the Stadium Municipal in Toulouse on June 17, 2016. / AFP PHOTO / Pascal PAVANI
Vágólapra másolva!
Az olasz-svéd (1-0) mérkőzés után a két szövetségi kapitány, Erik Hamrén és Antonio Conte mellett a győztes gólt szerző Éder ült az újságírók elé. Utóbbi rögtön egy kényelmetlen kérdést kapott, amire karakán választ adott.
Vágólapra másolva!

A meccs emberének választott támadótól megkérdezték, mit érez azok után, hogy Robert Mancini azt mondta, nem Olaszországban született játékosnak nincs helye a csapatban?

„Nem érzek elégtételt, és nem is szeretnék ezzel foglalkozni. Ő így gondolja, mégis itt vagyok, és a gólommal győzött az olasz válogatott, ennyi.”

A brazil születésű támadó azért még hozzátette, hogy ő pontosan tudja, hogy mennyi munkája van abban, hogy ott lehessen az Európa-bajnokságon. „Készen álltam, hogy behívjanak. A belgák ellen is elégedett voltam a teljesítménnyel, de most igazán boldog vagyok.”

A két meccs után egy ponttal álló svéd válogatott szövetségi kapitánya, Erik Hamrén nem titkolta, hogy fájdalmas számára és a csapat számára is a vereség.

„Persze, hogy csalódott vagyok. Sokkal több volt ebben a meccsben. Az első félidőt nagyon jól kezdtük, és később sem hagytuk kibontakozni az olaszokat. A végén azonban egy pillanatra kihagyott a koncentrációnk, és ebből kaptuk a gólt. Az utolsó húsz percben hagytuk, hogy az olaszok átvegyék az irányítást. Zlatan ezúttal is remekül játszott, de ő egyedül nem volt elég.”

Az Eb-n lejátszott eddigi 180 percben a csapat – az írek öngóljától eltekintve – képtelen volt a kapuba találni, amit a svéd újságírók szóvá is tettek, volt, aki Ibrahimovic kapura veszélytelen játékát is számon kérte.

„Zlatan ma nem rúgott gólt, de ettől még minden tiszteletet megérdemel, mert ő a svéd válogatott történetének egyik nagy egyénisége, aki nem érdemli meg, hogy bántsák. Az, hogy annál a nagy helyzetnél lesen volt? Ugyan már, minden csatárral előfordul, hogy lesen marad, vagy lesre fut.”

Antonio Conte persze sokkal felszabadultabb, és a nagy örömködésben még ahhoz is volt kedve, hogy a svéd drukkerekkel mutasson példát az olaszoknak.

„Nagyon elégedettek lehetünk. Azt hiszem, nagyon kevesen számítottak rá, hogy két meccs után ott leszünk a nyolcaddöntőben. Sokan voltak, akik azt gondolták, hogy tovább sem fogunk jutni a csoportból.

Ami több újságírónak is feltűnt: Conte nagyon idegesen viharzott be az öltözőbe. „Azért voltam mérges, mert páran úgy mentek ki a pályára, mintha csontvázak lennének a szekrényből. Mintha szellemek játszottak volna. Rendre elvesztették a párharcokat. A második félidőben már sikerült felvennünk aharcot a nagyon erősek svéd játékosokkal.

Conte dühösen szaladt az öltözőbe Forrás: AFP/Pascal Pavani

Az olasz kapitány kiemelte, hogy ilyen szinten kikapcsolták a svéd támadójátékot, hogy Gianluigi Buffonnak nem akadt védenivalója a 90 perc során. Contét is megkérdezték Éderről.

„Nem csak Éderről van szó – válaszolta az olasz kapitány – több játékosom helyét is megkérdőjelezték a csapatban. Hogy miért ő játszik valaki másnak a helyén, és a többi.

Én a saját szememnek hiszek, az alapján választok játékosokat, amit látok, és nem az alapján, hogy hol játszanak, és mások mit mondanak róluk.”

Fontos lesz, hogy az ezen a két meccsen szerzett tapasztalattal és önbizalommal menjen tovább a csapat a nyolcaddöntőbe, mondta Conte, akit egyáltalán nem nyomasztanak az otthoni elvárások.

„Örömmel, felszabadultan kell játszanunk. Nem baj, ha sokat várnak tőlünk, én szeretem, ha nyomás van rajtunk. Sőt, azt kérem, hogy itt is és otthon is mindenki öltözzön kékbe, és szurkoljon a csapatnak, legyen mellettünk. Úgy, ahogy a svédek ma kiálltak a csapatuk mellett, csodálatos látvány volt, ahogy sárgába öltözve megtöltötték a szektoraikat.”

Erre gondolt Forrás: AFP/Remy Gabalda

Buffon a Kassai Viktortól a meccs végén kapott sárga lapjáról annyit mondott, hogy nem akarták az időt húzni, de Bonucci és Chiellini és ő is el akarta végezni azt a szabadrúgást, csak nem értették meg egymást.

Kielemeztük a helyszínen, hogy Kassai hogy vezette a meccset, és megnéztük azt is, hogy mit írnak/nyilatkoznak a svédek a magyar játékvezetőről.