Magyarország továbbra is az F csoport élén

Portugália - Ausztria Portugal v Austria - Group F: UEFA Euro 2016 European Championship during the UEFA EURO 2016 Group F match between Portugal and Austria at Parc des Princes on June 18, 2016 in Paris, France.
PARIS, FRANCE - JUNE 18: Julian Baumgartlinger of Austria stretches past William Carvalho of Portugal during the UEFA EURO 2016 Group F match between Portugal and Austria at Parc des Princes on June 18, 2016 in Paris, France. (Photo by Matthias Hangst/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Portugália Izland után Ausztriát sem tudta megverni, a második kör végén az Eb második 0-0-s meccsét játszotta az F csoportban. Cristiano Ronaldo tizenegyest rontott, lesgólt fejelt, semmi sem jött össze neki. A magyar csapat ezzel maradt az első helyen, és az utolsó kör után vereséggel is továbbjuthat a legjobb 16 közé.
Vágólapra másolva!

Eredmény, F csoport, 2. forduló:
Portugália-Ausztria 0-0az élő közvetítés
Párizs, Parc des Princes, V.: Nicola Rizzoli (olasz)
Portugália: Rui Patrício - Vieirinha, Pepe, Ricardo Carvalho, Raphael Guerreiro - William Carvalho, Joao Mutinho, André Gomes (Eder, 83.) - Quaresma (Joao Mario, 71.), Cristiano Ronaldo, Nani (Rafa Silva, 89.)
Ausztria: Almer - Klein, Prödl, Hinteregger, Fuchs - Ilsanker (Wimmer, 86.), Baumgartlinger - Sabitzer (Hinterseer, 85.), Alaba (Schöpf, 64.), Arnautovic - Harnik
gólszerző:
sárga lap: Quaresma (31.), Pepe (40.), ill. Harnik (47.), Fuchs (60.), Hinteregger (78.), Schöpf (86.)

Két frusztrált csapat készülődött a magyar csoport szombat esti másik meccsére: Portugália bosszantó döntetlennel indított Izland ellen, az osztrákok meg ugye (számukra biztos) váratlan, de teljességgel megérdemelt vereséget szenvedtek a magyar válogatottól az első körben.

Jól kezdtek az osztrákok

Azért lehetett sejteni, hogy bármennyire is jobban kellene a három pont az osztrákoknak, ők lesznek az óvatosabbak. Ehhez képest az első nagy helyzet az övék volt: Sabitzer jobb oldalról érkező beadását Rui Patrício és Pepe is csak nézte, Harnik egyedül emelkedett, és az ötösről csúnyán mellé csúsztatott.

Marko Arnautovic. Lőni vagy nem lőni? Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Matthias Hangst


Miután ezt a ziccert sikeresen megúszták, a portugálok, Ronaldóval az élen, hamar tűz alá vették Almer kapuját. Az osztrák csapat jobban játszott, mint ellenünk, többnyire biztosan állt a lábán a védelme, de a villámgyors portugál támadók időről időre kialakítottak egy-egy helyzetet.

Nani előtt adódott a legnagyobb lehetőség, egy az egyben állt szemben Almerral, de

ahelyett, hogy stieberesen megemelte volna a labdát,

az osztrák kapus lábába püfölte. Később ugyanő fejelt egy kapufát, Ronaldo mellé pörgetett egy lapos centerezést, Almernak pedig Vieirinha lövésénél kellett védenie.

Alaba sehol sem volt

A portugálok hasonló mennyiségű helyzetet hagytak ki, mint Izland ellen, és a befejezések pontatlanságából úgy tűnt, ugyanolyan idegesek is, mint azon a meccsen. Az osztrák válogatott viszont egy-egy kósza kontrától eltekintve nem volt képes támadásokat vezetni, a megszokott pozíciójánál ezúttal előrébb játszó David Alaba alig kapott labdát, teljesen beleszürkült a mezőnybe.

Csúsztak-másztak az osztrákok Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Peter Kneffel


A második félidőben Portugália fokozta a nyomást, és jobban is koncentráltak a klasszisai. Almernak Ronaldo bombájánál, majd felhőfejesénél is védenie kellett, míg Rui Patríciónak gyakorlatilag csak a 46. percben, Ilsanker lövésénél volt dolga.

Volt tűzijáték az osztrák kapu előtt:

Marcel Koller a félidő közepéhez közeledve levitte Alabát, egyúttal láthatóan lemondott a győzelem lehetőségéről – nem mintha addig olyan nagy esélye lett volna rá a csapatának.

Ronaldo zakatolt tovább, próbálkozott szabadrúgásból is (fölé, ahogy mostanában szokta), aztán bő 10 perccel a vége előtt megkapta a nagy lehetőséget. Rángatták egymást Hintereggerrel, Rizzoli pedig befújta a tizenegyest. Meg lehetett adni. Értelemszerűen Ronaldo állt a labda mögé, a jobb kapufa tövére lőtte, maradt a 0-0.

Egy nem mindennapi megoldás Cristiano Ronaldótól Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Clive Rose


A Real Madrid csillaga legközelebb már a hálóig is eljutott, de hiába, az osztrák védelem ügyesen állította lesre a beadás előtt, így a mintaszerű fejesgól érvénytelen volt.

Ausztria kivédekezte a hátralévő időt, ami azt jelenti, hogy

a magyar válogatott két kör után is az F csoport első helyén áll.

Ezt elképesztő érzés leírni, viszont még mindig nem jelent biztos továbbjutást. Az utolsó fordulóban a portugálokkal játszunk, és ha sikerülne egy pontot szerezni, az már nemcsak továbbjutást jelentene, hanem feltehetően az első helyet is a csoportban. Vereséggel is tovább lehet jutni, ez esetben a többi eredménytől függ majd minden.

A meccs összes statisztikája: