Ezzel a ponttal már nehezen eshet ki a magyar válogatott

Magyarország - Izland, Euro 2016, foci Eb, UEFA Euro 2016 magyar szurkolók, foci, Euro 2016, foci Eb, UEFA Euro 2016, Stade Vélodrome, Marseille
Magyarország - Izland, Euro 2016, foci Eb, UEFA Euro 2016 magyar szurkolók, foci, Euro 2016, foci Eb, UEFA Euro 2016, Stade Vélodrome, Marseille
Vágólapra másolva!
Fantasztikus feltámadást bemutatva, Izlandnál szinte végig jobban játszva a magyar válogatott 1-1-es döntetlent ért el második Európa-bajnoki csoportmeccsén, így egészen biztosan nem lesz csoportutolsó, azaz közel került a továbbjutáshoz. Az izlandiak egy véleményes tizenegyessel szereztek vezetést, a magyar csapat pedig öngóllal egyenlített a hajrában.
Vágólapra másolva!

Eredmény, F csoport, 2. forduló:
Magyarország-Izland 1-1 (0-1)
Marseille, Velodrome Stadion, 60 842 néző, v.: Szergej Karaszjov (orosz)
Magyarország: Király Gábor - Lang Ádám, Guzmics Richárd, Juhász Roland (Szalai Ádám, 85.), Kádár Tamás - Gera Zoltán - Dzsudzsák Balázs, Nagy Ádám, Kleinheisler László, Stieber Zoltán (Nikolics Nemanja, 67.) - Priskin Tamás (Böde Dániel, 67.)
Izland: Hannes Halldorsson - Birkir Saevarsson, Ragnar Sigurdsson, Kári Arnason, Ari Skúlason - Johann Gudmundsson, Gylfi Sigurdsson, Aron Gunnarsson (Emil Hallfredsson, 67.), Birkir Bjarnason - Kolbeinn Sigthórsson (Eidur Gudjohnsen, 84.), Jón Dadi Bödvarsson (Alfred Finnbogason, 69.)
gólszerzők: Saevarsson (88., öngól), illetve G. Sigurdsson (40., 11-esből)
sárga lap: Kádár (81.), Kleinheisler (83.), Nagy (91.), illetve Gudmundsson (42.), Finnbogason (75.), Saevarsson (77.)


A mérkőzés előtt a legnagyobb fejfájást az okozta Bernd Storck szövetségi kapitánynak, hogy kit állítson a sérült Fiola Attila helyére a jobbhátvéd posztjára, amely az egyik legfontosabb poszt a válogatottban. A német szakember végül úgy döntött, hogy Lang Ádámot húzza ki a jobb oldalra, középre pedig Juhász Rolandot tolja be Guzmics Richárd mellé. Az első meccsen gólt szerző Stieber Zoltán és a gólpasszt adó Priskin Tamás is bekerült Németh Krisztián, illetve Szalai Ádám helyére.

Juhász bekerült a kezdőbe Fotó: Polyák Attila - Origo

"Jó döntés Lang Ádámot tenni Fiola Attila helyére" – mondta Dárdai Pál, a magyar válogatott volt szövetségi kapitánya a kezdőcsapatról a helyszínen, az M4 műsorában. Jó, hogy megint ott van Kleinheisler, kellenek olyan játékosok, akik át tudnak lőni. Összességében ez egy jól megszerkesztett csapatnak tűnik, tette hozzá. "Nagy meló vár Priskinre csatárposzton" – jegyezte meg a Hertha vezetőedzője.

A stadionba 21 ezer magyar szurkoló váltott jegyet, már az is hátborzongató volt, ahogy eljutottak a kikötőből a városon keresztül a Velodrome-stadionba, de ott is elképesztő hangulatot varázsoltak. A magyar válogatott hivatalos Eb-himnusza, Az éjjel soha nem érhet véget is felcsendült a kezdő sípszó előtt:

Az orosz játékvezetők pedig a pénzfeldobás után így küldték hadba egymást:

A magyar válogatott ezúttal jobban kezdett, mint az osztrákok ellen, és bár a 10. percben volt egy helyzete az ellenfélnek, de Bödvarsson fejese fölé szállt.

Bár Lang gyakran jött előre a jobb oldalon, de főleg ismét a bal oldalt erőltette a magyar csapat, a 12. percben például egy szép Kádár–Stieber összjáték végén utóbbi adhatott be, de középen nem érkezett rá senki.

A magyar és az izlandi szurkolók közben félelmetes hangulatot teremtettek:

Az első negyedóra végén Dzsudzsák révén megszerezhette volna a magyar csapat a vezetést, az ismét a jobb oldalon kezdő csapatkapitány befelé cselezett, kialakította magának a lövőhelyzetet, de Gunnarson belevetődött a lövésbe.

Egy perccel később jó labdaszerzés után Stieber vitte középen a labdát, de ahelyett, hogy ellőtte volna 16-18 méterről, lepasszolta a jobb oldalon Dzsudzsáknak, ő elvállalta, de lövése szögletre pattant.

Első 20 percben 69 százalékban birtokoltuk a labdát

és akárcsak az osztrákokat, az izlandiakat is letámadtuk a saját térfelükön, ami ugyancsak a magyar csapat magabiztosságára utalt.

A 31. percben jött az első magyar hiba, amikor Gudmundsson vette el Kádártól a labdát a 16-oson belül, hat méterről ziccerben lőtt, de Király hatalmas bravúrral védett.

Három perccel később Kleinheisler a jobb oldalon bemutatta a beadást, majd áttette a bal lábára, a hosszú felsőt vette célba, de nem sokkal mellé lőtt. Norvégiában szinte ugyanilyen szituációból talált be első válogatott meccsén.

A hajrára érkezve sajnos az újabb magyar hiba már gólt eredményezett. A 38. percben Guzmics blokkolt egy lövést, ami így szögletre pattant, a jobb oldali beadásra Király jól jött ki, de kiesett a kezéből a labda. Próbálta összekaparni, közben Kádár is összeütközött egy izlandival, a játékvezető pedig befújta a büntetőt. Reklamáltunk kapustámadást is, de az egészen biztosan nem volt.

Thomas Doll, a Ferencváros német vezetőedzője volt a meccs alatt a ZDF német tv szakértője, ő azt mondta,

nem fújta volna be a tizenegyest.

A véleményes büntetőt mindenesetre a 40. percben Sigurdsson magabiztosan lőtte be. (1-0)

Az első félidőben Dzsudzsák és Stieber a második legkevesebbet passzolta az első 45 percben (14-14). Náluk csak Priskin Tamás volt visszafogottabb: ő egyet passzolt az első játékrészben.

A szünetben nem cserélt egyik csapat sem, Storck bízott a kezdőben. Az 50. percben egy trükkös szabadrúgás-variációt mutatott be a magyar válogatott, Dzsudzsák ahelyett, hogy beadta volna a labdát, Gerának passzolt, aki visszajátszott Kleinheislernek, a Werder Bremen légiósa azonban ballal csúnyán fölé lőtt.

A játék képe nem változott az első félidőhöz képest, ugyanúgy sokkal többet birtokoltuk a labdát, a 64. percben góllá érhetett volna a fölényünk. Egy szép akció végén a mezőny egyik legjobbja, Nagy Ádám kerülhetett volna helyzetbe, de a védők felszabadítottak a 16-oson belül.

Nagy (középen) ismét az egyik legjobbunk volt Fotó: Polyák Attila - Origo

Egy perccel később Storck kettőt cserélt, Stiebert és Priskint a lengyel és a magyar bajnokság gólkirálya, Nikolics és Böde váltotta, így átálltunk a kétcsatáros játékra.

Rögtön a csere után Dzsudzsák távolról lőhetett szabadrúgást, kellemetlenül megpattant a kapus előtt, de mivel középre ment, így védeni tudta. Halldorsson kezéből egy pillanatra kipattant a labda, ez többször is előfordult, meglehetősen bizonytalan volt. Ezt próbálta kihasználni Dzsudzsák egy újabb szabadrúgással, 25 méterről szépen csavarta el a sorfal fölött, de pont középre ment, ezt kivételesen magabiztosan fogta a kapus, pedig Nikolics - tanulva az előzőekből - rohant a kipattanóra.

Dzsudzsák többször is próbálkozott Fotó: Polyák Attila - Origo

Az utolsó percekre Storck kockáztatott, behozta még Szalait is Juhász helyére, így már három csatárral támadtunk. Teljesen felbillent a pálya, gyakorlatilag egykapuztunk, a rengeteg munka és kidolgozott helyzet pedig meghozta a gyümölcsét. Egy jobb oldali támadás végén a 21. születésnapját egy nappal korábban ünneplő Nagy Ádám zseniális passzal ugratta ki Nikolicsot, aki középre adott, a Böde elől menteni igyekvő Saevarsson a saját kapujába kotorta a labdát. (1-1)

A 95. percben még kihordtunk lábon egy infarktust, amikor a 16-os vonaláról lőhettek szabadrúgást az izlandiak, de előbb a sorfalba lőtték, majd a kipattanó Guzmicsot találta el, ez pedig a magyar válogatott újabb egy pontját jelentette. Ezzel biztosan nem lehetünk csoportutolsók, tehát a nyolcaddöntőbe jutás küszöbén állunk.

A labdabirtoklás egyébként 66-34 százalék volt a magyar csapat javára.