Nagyot léptek a magyarok a nyolcaddöntő felé

Románia-Albánia, UEFA Euro 2016, labdarúgás, Európa-bajnokság, Franciaországomania v Albania - Group A: UEFA Euro 2016 Football Soccer Euro 2016 European Football Championship Lyon FeedRouted_Europe during the UEFA EURO 2016 Group A match between Romania
LYON, FRANCE - JUNE 19: Armando Sadiku (1st L) of Albania heads the ball to score the opening goal past Ciprian Tatarusanu (2nd L) of Romania during the UEFA EURO 2016 Group A match between Romania and Albania at Stade des Lumieres on June 19, 2016 in Lyon, France. (Photo by Julian Finney/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Albánia meglepetésre legyőzte Romániát az A csoport utolsó fordulójában, ez pedig a magyaroknak a legjobb, mert nagyban nőtt az esélyük a négy legjobb harmadik hely egyikének megszerzésére.
Vágólapra másolva!

A csoport, 3. forduló:
Románia-Albánia 0-1 - élő közvetítés
Lyon, 49 752 néző, v.: Pavel Královec (cseh)
Albánia: Berisha - Hysaj, Ajeti, Mavraj, Agolli - Abrashi, Basha (Cana, 83.), Memushaj - Lila, Sadiku (Balaj, 59.), Lenjani (Roshi, 77.)
Románia: Tatarusanu - Sapunaru, Grigore, Chiriches, Matel - Prepelita (Sanmartean, a szünetben), Hoban - Popa (Andone, 69.), Stanciu, Stancu - Alibec (Torje, 57.)
gól: Sadiku (43.)
sárga lap: Basha (6.), Memushaj (86.), Hysaj (94.), illetve Matel (54.), Sapunaru (85.), Torje (93.)

Az A csoport utolsó körében a túlélés volt a tét: Románia 1, Albánia 0 pontot gyűjtött az első két körben. A magyar továbbjutás szempontjából azért lehetett drukkolni, hogy Románia ne nyerjen, mert így ez a csoport kiesne a legjobb harmadik helyekre pályázók közül. Tétmeccsen Albánia sosem győzte le még Romániát, 6-2-0 volt a mérleg a meccs előtt.

Románia kezdett jobban, az első tíz percben egyértelműen fölényben játszott, Berisha kapusnak kétszer is védenie kellett. Lassan ébredezni kezdtek az albánok is, de nagy gólhelyzetre véletlenül sem kell gondolni. Sőt a kiegyenlített játék kevesebb helyzetet hozott. Az albánok a félidő felénél átjátszották magukat a román védelmen, de Lenjani hat méterről fölé lőtt a kapu üresen tátongó bal oldala helyett.

Később is az albánok maradtak veszélyesebbek, a román kapus pedig bizonytalan volt: egy ívelésre Tatarusanu nagyon rosszul jött ki, Sadiku pedig szépen átfejelt fölötte, közvetlenül a szünet előtt.

Szünet után összekapták magukat a románok, rohamot indítottak az egyenlítésért. De ahogy az első félidőben is, Albánia fokozatosan stabilizálta magát, Memushaj újabb gólt is lőhetett volna. Iordanescu kapitány cserékkel igyekezett frissíteni a csapatát, amelyben dolgozott is az ambíció, de a pontatlan játék nem ígért sok jót a hajrára.

Azért Románia támadott becsülettel, de az ellenfél hősiesen küzdött a nehéz pontokon, jellemző volt, ahogy Ajeti becsúszva szerelte a kilépő Stanciut a 16-oson belül. A hajrára ugyanakkor Románia idegessé, Albánia magabiztossá vált, és nem is volt kérdéses, hogy megszületik a történelmi győzelem.

Ami a magyaroknak a legjobb:

a csoportban Albánia lett a harmadik három ponttal, Románia a negyedik eggyel, azaz a négy legjobb harmadik hely egyikének megszerzésére nagyban nőtt az esélye a négypontos magyar válogatottnak.

A másik meccsen

Svájc Franciaországgal meccselt a csoportelsőségért. A rossz talajú pályán sokat csúszkáltak a játékosok, de a franciák próbálkoztak is, Pogba két kapufát is lőtt. A folytatásban még egy francia kapufa következett, miközben Svájc el sem találta a kaput. Ha pontozásos sportág lenne, a franciák nyertek volna, így viszont maradt a 0-0, a csoportelső Franciaország.