Megragadták az utolsó lehetőséget a törökök

Csehország-Törökország euro 2016 foci eb GÓL 0:2
LENS, FRANCE - JUNE 21: Ozan Tufan of Turkey (L) celebrates scoring his team's second goal during the UEFA EURO 2016 Group D match between Czech Republic and Turkey at Stade Bollaert-Delelis on June 21, 2016 in Lens, France. (Photo by Mike Hewitt/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Megragadta az utolsó lehetőséget a török labdarúgó-válogatott, és 2-0-ra legyőzte Csehországot a D csoport 3. fordulójában. Kérdés, hogy ez a három pont mire lesz elég továbbjutásért vívott harcban.
Vágólapra másolva!

Eredmény, D csoport, 3. forduló:
Csehország – Törökország 0-2 (0-1) – az élő közvetítés
Lens, 32 836 néző
v.: William Collum (skót)
Csehország: Cech - Kaderábek, Sivok, Hubník, Pudil - Pavelka (Skoda, 57.), Darida, Plasil (Kolár, 90.) - Dockal (Sural, 71.), Necid, Krejcí
Törökország: Babacan - Gönül, Topal, Balta, Köybasi - Tufan, Inan - Mor (Sahan, 69.), Turan, Sen (Özyakup, 61.) - Yilmaz (Tosun, 90.)
gól: Yilmaz (10.), Tufan (65.)
sárga lap: Köybasi (35.), Balta (50.), illetve Plasil (37.), Pavelka (39.), Sural (87.)

A D csoport utolsó fordulójában Törökország a csehekkel találkozott, és csak győzelemmel maradt esélye a továbbjutásra. Csakúgy, mint a cseheknek, Pavel Vrba együttese eddig egy pontot szerzett, de néggyel már biztosan nyolcaddöntős lehetett volna.

A cseh szövetségi kapitány merészet húzott, a Sparta Praha középpályása, Borek Dockal és a Sheffield Wednesday védője, Daniel Pudil először került be a csapatba, a középpályán a Hertha középpályása, Vladimír Darida vette át a sérült Tomas Rosicky szerepkörét, míg David Pavelka került Darida posztjára.

Ozan Tufan biztosította be a török győzelmet Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Mike Hewitt

A török kapitány, Fatih Terim a mérkőzés előtt úgy okoskodott, hogy a támadásokat két technikás és gyors szélsővel kellene megtámogatni, ennek érdekében Volkan Sen és Emre Mor kapott lehetőséget.

Az első negyedóra abszolút őt igazolta, a lendületesebb együttes éppen Mor villámlábainak és tökéletes centerezésének köszönhetően szerzett vezetést, Yilmat ugyanis remekül érkezett, Cech pedig még mindig nem érti, hogy védői hogyan engedhették lőni a csatárt (0-1).

A félidő további részében Csehország átvette az irányítást, de Kaderábek kétszer is hibázott, Plasil löketét pedig Volkan Babacan tolta kapu fölé.

A második játékrészben vártuk a cseh rohamokat, de azok csak nem akartak jönni. A törökök meg is érezték a vér szagát – és nem azért, mert Gökhan Gönül fejbőre felszakadt -, az 58. percben Mor passz helyett inkább lőtt, a 65. percben azonban Ozan Tufan már ügyesebb volt, és kilőve a rövid felsőt megnyerte a mérkőzést (0-2).

Az utolsó 25 percben a csehek továbbra is erőtlenek voltak, és végül óriási csalódást okozva mindössze egy ponttal kipottyantak a csoportkörből.

Petr Cech kapta a legtöbb gólt az Európa-bajnokságok történetében Forrás: AFP/Philippe Huguen

A törökök viszont reménykedhetnek abban, hogy ez a győzelem elég lesz a továbbjutáshoz, az biztos, hogy a legjobb harmadik helyek megszerzésében Albániát már megelőzték.