Társoldalunk:

Köszönjük, Németország! Magyarország Eb-nyolcaddöntős

2016.06.21. 19:54

A világbajnok német labdarúgó-válogatott semmit sem bízott a véletlenre az északírek elleni utolsó csoportmérkőzésen, és a hihetetlenül sok kihagyott helyzet ellenére végül 1-0-ra győzött, ezzel egyrészt csoportelsőként bekerült a nyolcaddöntőbe, és magával vitte a magyar csapatot is a legjobb 16 közé.

Eredmény, C csoport, 3. forduló:
Észak-Írország – Németország 0-1 (0-1) – az élő közvetítés
gól: Gomez (29.)

Mind az északír, mind a német csapat már a biztos továbbjutás tudatában léphetett pályára a párizsi Parc des Princes-ben, de a világbajnok mindenképpen győzni akart, mi pedig szoríthattunk neki, hiszen Joachim Löw csapatának sikere azt jelentette volna, hogy a szerdai, Portugália elleni mérkőzéstől függetlenül a magyar válogatott egészen biztosan nyolcaddöntős.

A német sajtó a világbajnok esetében azt a kérdést feszegette, hogy ki képes a gólszerzésre, Ukrajna ellen ugyanis a védő, Shkodran Mustafi és a középpályás, Bastian Schweinsteiger talált be, a lengyelek ellen pedig 0-0-s döntetlent játszottak.

Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Paul Gilham

A legnagyobb talányt talán Thomas Müller jelentette, aki egy kiváló idény után elég visszafogottan futballozott eddig, ezúttal már sokkal jobban játszott, de a két kapufájánál a szerencse is elpártolt mellőle.

A két válogatott korábban 14-szer játszott egymással (nyolc német győzelem, négy döntetlen, két északír siker), ezek közül kilenc volt tétmeccs, öt német siker mellett két-két északír győzelem és döntetlen született.

Két kapufa, egy gól

Minden úgy kezdődött, mint a június 4-i, gelsenkircheni, Magyarország elleni felkészülési meccsen, a németek hihetetlen fölényben futballozva sorra dolgozták ki a helyzeteket, de el is puskázták őket. 

A 7. percben Thomas Müller került százszázalékos ziccerbe, de olyan közel került a kivetődő északír kapushoz, hogy csoda lett volna, ha átpasszírozza rajta a labdát. Négy perc múlva Özil hibázott nagy helyzetben, a 12. percben Götze ziccerét fogta McGovern kapus. 

Mario Gomez gólja döntöttForrás: AFP/Odd Andersen

A statisztika beszédes volt: az első 12 percben három kapura lövése volt a német csapatnak, annyi, amennyi a lengyelek elleni egész meccsen.

Müller kezét ezúttal nem fogták a gólszerzés angyalai, a 23. percben ziccerben kapu mellé lőtt, a 27. percben egy rövid saroknál megcsúsztatott labdával a bal kapufát találta el, a 34. percben pedig a felső lécre bombázott egy kapáslövéssel.

A németek szerencséjére a Bayern-klasszis asszisztban jobb volt, a 29. percben lekészítette a labdát Gomeznek, aki egy blokkolni akaró északír védő támaszkodó lábának segítségével betalált (0-1). 

Majdnem 30 német próbálkozás

A második félidő ugyanott folytatódott, ahol az első befejeződött: az 52. percben Götze püfölte a kapusba a labdát, egy perc múlva négy méterről a kapu mellé lőtt. 

Götze sok helyzetet kihagyottForrás: Getty Images/2016 Getty Images/Shaun Botterill

A játék aztán szép lassan lecsendesedett, a németek rájöttek arra, hogy valószínűleg emberhátrányban sem kerülne veszélybe a kapujuk, és megszakadni is felesleges egy ilyen mérkőzésen.

Löw lekapta a pályáról Khedirát, Götzét és Boatenget is, közben a 73. percben Gomez lemaradt egy beadásról, a 82. percben viszont szépen fejelt, de McGovern parádésan védett. 

Craig Cathcart és Thomas MüllerForrás: AFP/Odd Andersen

A mérkőzést végül Németország 1-0-ra megnyerte, és mivel a lengyelek is 1-0-ra verték Ukrajnát, a világbajnok végzett a csoport élén. 

A mérkőzésről még egy adat: statisztikai alkalmazásunk szerint a lövések aránya 28:2 volt a németek javára, és a világbajnok 68 százalékban birtokolta a labdát.